Retrospektive Diplomatike

50 Vitet Spektakulare të Kinës në OKB në Mes Sfidash e Arritjesh

Nga Genc MLLOJA 2021 do të mbetet një vit përkujtimesh historike monumentale për Republikën Popullore të Kinës që i kanë bërë mbarë popullin, të gjitha shtresat, përfshi edhe...

Rusia pagoi me çmimin e jetës së 27 milionë qytetarëve sovjetikë për...

SHTZ Mikhail Afanasiev* Ambasador i Federates Ruse në Shqipëri, Pikërisht 80 vjet më parë, Gjermania naziste sulmoi pabesisht Bashkimin Sovjetik, duke nisur një nga luftërat më të përgjakshme...

Sot 80 vite me pare Gjermania naziste sulmon Bashkimin Sovjetik

„Sipërmarrja Barbarossa“ – nën këtë emërtim Rajhu Gjerman sulmoi Bashkimin Sovjetik (BRSS). Me ofensivën - luftë blic të Adolf Hitlerit në Lindje nisi faza më e përgjakshme e...

OSBE-ja, 30 Vjet në Shqipëri!

Nga Dr. Jorgji KOTE 30 vjet më parë, në Takimin e Ministrave të Jashtëm në Berlin, më 19/20 Qershor 1991, Shqipëria u pranua antare e ish KSBE-së, “...

Qershori Euro – Atlantik Shqiptar!

Dr. Jorgji KOTE Natyrisht që antarësimi në strukturat Euro-Atlantike nuk është «  punë sezonale » por veprimtari intensive e përditshme në çdo kohë. Gjithsesi, ka muaj  që spikatin për...

Konflikti Izrael-Palestinë/ Ambasadori Dervishi: Kush e pengon zgjidhjen?

Diplomati i njohur, ambasadori Dashnor Dervishi, i cili ishte ambasadori i parë i Shqipërisë që hapi selinë tonë diplomatike më 1998 në Tel Aviv, në kujtimet e tij...

PUKA ËSHTË DUKAGJINI I VJETËR

PREJARDHJA DHE ZHVILLIMI I TOPONIMIT DUKAGJIN. Nga historiani dhe etnologu Kahreman Ulqini. Është i njohur në historinë shqiptare roli i madh që luajtën në shekullin XV, gjatë luftrave...

Pse maqedonasit dhe bullgarët janë dy kombe të ndara?

  1. Rrënjët e maqedonasve janë në Maqedoninë e lashtë në Evropë që nga shekulli i 8 para Krishtit, ndërsa rrënjët e Bullgarëve janë te Bullgarëve Turko-Mongolikë të...

Fillimet e hershme të diplomacisë zyrtare

Nga libri  “ Diplomacia për të gjithë” e Dr. Jorgji KOTE  ( Toena, 2014)* Dr. Jorgji KOTE Diplomacia zyrtare njihet ndryshe si “diplomacia klasike, qeveritare, tradicionale, formale dhe...

Gjysëm shekulli nga « diplomacia e ping pongut » !

Dr. Jorgji KOTE  E ashtuquajtura «  diplomaci e ping pongut »  u lançua  në fillim të muajit Prill 1971, si një gjetje  diplomatike amerikano-kineze për të « shkrirë  akujt » politikë...

Nekrologjia e një Tirani/ Enver Hoxha do të lerë pas vdekjes një boshll...

Sot është 11 prill 2021. Enver Hoxha vdiq zyrtarisht në 11 prill 1985. Një shkrim i Montanellit, një ditë pas vdekjes së Enver Hoxhës “Hoxha do të lerë...

7 prill 1939 – Pushtimi i Shqipërisë nga Italia

Sot  82 vite më parë, më 7 Prill 1939, nisi mësymja e pushtimit të Shqipërisë nga Italia. 6 ditë më vonë, më 12 Prill 1939 vendi ishte nën...

Hungaria-ngritja e fuqisë në trekëndëshin Berlin, Moskë dhe Stamboll

Mario STEFANOV* Hungaria në përqafimin e gjeopolitikës. Hugaria është shtet i vjetër, i cili për shekuj me radhë ka qënë një prej shtyllave të Perandorisë së madhe dhe...

Diplomacia shqiptare deri në vitin 1945

Rubrika e re në Argumentum.al "Retrospektivë Diplomatike" vjen sot me artikullin e parë nga Ish-ambasadori i Shqipërisë në Britaninë e Madhe z. Mal BERISHA Ambasador Mal BERISHA  ka...

Argumentum.al vjen me rubrikën më të re , “ Retrospektivë Diplomatik...

Nga data 1 Prill, Argumentum.al ju fton të ndiqni rubrikën më të re, “Retrospektivë Diplomatike” Duke qenë se profilet kryesore të medias online Argumentum.al  janë;  diplomacia, marrëdhëniet ndër-rajonale...

Marrëdhëniet ndërkombëtare të Shqipërisë në kohën e Skenderbeut

Shtetet e Evropës Juglindore, të prekur nga i njëjti agresor, kishin detyrë të përbashkët përballimin e rrezikut osman. Lufta kundër të njëjtit armik i afroi ato dhe i...

FORMACIONET SHTETËRORE SHQIPTARE NË SHEK. XIV – FILLIMI I SHEK. XV

1. SHKËPUTJA NGA BIZANTI DHE EKSPANSIONI SERB NË TREVAT SHQIPTARE Fundi i pranisë anzhuine dhe shtrirja e depërtimit serb në Shqipëri Me thyerjen përfundimtare të ushtrive anzhuine në...