Ramazani respektohet shumë nga iranianët. Konsiderohet si muaji për të forcuar lidhjet familjare dhe për të falënderuar Zotin për bekimet e Tij. Vakti i konsumuar para agimit njihet si ‘Sahari’, i cili ndryshon nga familje në familje. Disa preferojnë ushqime të ngrohta, ndërsa të tjerët hanë bukë, reçel, djathë dhe vezë.
Iranianët tradicionalisht e prishin agjërimin e tyre me hurma dhe një filxhan çaj ose ujë të nxehtë. Disa familje kombinojnë ‘iftarin’ dhe darkën në një vakt, ndërsa të tjera preferojnë një hendek mes të dyjave. Çaj, bukë, djathë, perime të freskëta, “Zoolbia” dhe “Bamieh” (dy tradicionale
Ëmbëlsirat persiane të veshura me shurup sheqeri), Halva, Sholeh Zard (një ëmbëlsirë e ëmbël iraniane e bërë me oriz, sheqer dhe shafran), Ash Reshteh dhe Halim si dhe lloje të ndryshme supash zakonisht shërbehen në kohën e “Iftarit”.
Sholeh Zard
Sholeh Zard është një ëmbëlsirë e ëmbël iraniane e bërë nga shafran, sheqer dhe oriz.
Zoolbia & Bamieh
Zoolbia Bamieh është një nga ëmbëlsirat më të preferuara në Iran. Përbëhet nga niseshte, kos, miell, shafran, vaj dhe ujë trëndafili.
Ash Reshteh
Ash Reshteh është një lloj hiri (supë e trashë dimri) e bërë zakonisht në Iran. Përbërësit e përdorur janë reshteh (petë të holla), kashk (produkt qumështi i ngjashëm me hirrën), barishte si majdanoz, spinaq, kopër, majat e qepës dhe ndonjëherë koriandër, bizele, fasule të zeza, thjerrëza, qepë, miell, të thata. nenexhik, hudhra, vaj, kripë dhe piper.

Halimi
Halimi është një vakt popullor në Lindjen e Mesme, Azinë Qendrore dhe Azinë Jugore. Edhe pse pjata ndryshon nga rajoni në rajon, ajo gjithmonë përfshin grurë, elb, thjerrëza dhe mish.
Fereni
Fereni është një ëmbëlsirë me puding persiane që njerëzit e bëjnë për raste të ndryshme. Për disa evente, Fereni shërbehet i ftohtë si ëmbëlsirë, ndërsa në raste të tjera shërbehet i ngrohtë për dikë që është i sëmurë.

Ranginak
Ranginak është një ëmbëlsirë e shëndetshme, ushqyese dhe e mrekullueshme e shijshme nga rajoni jugor i Iranit. Ranginak është më i miri kur bëhet me hurma të freskëta dhe të buta dhe tradicionalisht shërbehet me një filxhan çaj.
/Argumentum.al