Siberia ishte qendra kryesore e civilizimit në kohët e lashta, thonë shkencëtarët

Studiuesit nga Universiteti Federal Siberian (SibFU) dhe Instituti i Arkeologjisë dhe Etnografisë së SB RAS kanë zbuluar objekte antike gjatë punimeve të gërmimit në zonën Ust-Kova të rajonit Krasnoyarsk.

Sipas shkencëtarëve, disa prej objekteve, të cilat janë më shumë se 24,000 vjet të vjetra, tregojnë se banorët e lashtë të Siberisë kishin një nivel të lartë të zhvillimit teknologjik dhe pikëpamjeve të sofistikuara fetare. Kjo sugjeron që rajoni ishte një qendër kryesore e civilizimit në epokën e Paleolitit. Rezultatet e hulumtimit u botuan në revistën shkencore Arkeologjike Research in Asia.

Sipas shkencëtarëve, pjesët e artit antik tregojnë natyrën e besimeve fetare të reja dhe sqarojnë evolucionin dhe origjinën e teknologjive të lashta Euroaziatike Veriore, si dhe tregojnë se me kë kanë mbajtur kontakt banorët e parë të Siberisë.

Autorët e studimit tregojnë se shkencëtarët kanë studiuar vendin me shumë shtresa të njerëzve të lashtë në zonën e fshatit të përmbytur Ust-Kova në Territorin e Krasnoyarsk për më shumë se 50 vjet.

"Ekipi hulumtues ka kryer një analizë të hollësishme mikroskopike të secilit objekt, duke përfshirë dy figurina të gdhendura nga fildishi i mamuthit, për të parë gjurmët e mjeteve të përdorura për t'i bërë ato. Hulumtimi u krye nën drejtimin e Lyudmila Lobova, Doktor i Shkencave Historike, Profesor në Departamentin e Arkeologjisë dhe Etnografisë të Universitetit Shtetëror të Novosibirsk, ”tha Nikolai Drozdov, Doktor i Shkencave Historike, Profesor në Departamentin e Historisë Ruse të SibFU.

Drozdov tha se duke përpunuar imazhe mikroskopike të një figurine mamuth të bërë nga një fragment i madh fildishi, studiuesit arritën të rikthejnë teknologjinë e përpunimit të fildishit të përdorur nga mjeshtrit antik.

"Metodat dhe teknikat e përpunimit të fildishit të përdorura nga banorët e Ust-Kova i bëjnë këto artefakte të ngjashme me artet antike të gjetura në sitin Mal'ta në lumin Belaya në rajonin e Irkutsk," vuri në dukje shkencëtari.
Sipas studiuesve, kjo dëshmon ekzistencën e lidhjeve kulturore dhe teknologjike midis banorëve antikë të Siberisë, të cilët kishin vendosur komunikimin lumor.