Firmat dhe fondet farmakologjike private të SHBA ofrojnë investime në vaksinën ruse,

Sputnik V i Rusisë u regjistrua në gusht, kur u bë vaksina e parë e regjistruar në botë e koronavirusit. Droga u zhvillua bashkërisht nga Qendra e Kërkimeve Gamaleya e Rusisë dhe Fondi Rus i Investimeve Direkte, raportojne mediat ruse.

Fondi Rus i Investimeve Direkte po shqyrton një ofertë nga disa kompani private farmakologjike të SH.B.A.-së për të futur investime në vaksinën Sputnik V të Rusisë, tha të enjten CEO i RDIF Kirill Dmitriev.

Duke folur në një konferencë shtypi, Dmitriev deklaroi se Rusia tashmë kishte marrë kërkesa për një total prej 1.2 miliardë dozash të vaksinës koronavirus. Sipas kreut të RDIF, fondi do të dërgojë vaksinën te shtatë kombet e tjera të Amerikës Latine, Lindjes së Mesme dhe Azisë.

Fondi pret që prodhimi mujor i vaksinës ruse COVID-19 të arrijë në 10 milion doza deri në fund të Dhjetorit.

"Rusia sigurisht do të bëhet vendi i parë në botë që siguron vaksinimin e suksesshëm të popullsisë së saj kundër koronavirusit," shtoi CEO i RDIF.

Dmitriev kishte deklaruar më parë se fondi kishte marrë kërkesa nga mbi 20 vende për 1 miliard doza të vaksinës Sputnik V.

Në gusht, Rusia regjistroi vaksinën e parë në botë COVID-19, Sputnik V, e cila ishte zhvilluar nga Instituti i Kërkimit Shkencor i Epidemiologjisë dhe Mikrobiologjisë Gamaleya. Sipas ministrisë së shëndetësisë, Sputnik V është i sigurt dhe ka provuar të jetë i aftë të ndërtojë një imunitet kundër virusit. Vaksina është ende për të përfunduar Fazën e kërkuar të 3 të provave klinike.