Ministri i jashtëm rus në OKB: "Covid-19 nuk i sheshoi kontradiktat ndërshtetërore. Ka prova që disa shtete po përdorin situatën aktuale për larje hesapesh"

Ambasada Ruse në Tiranë ka ndarë fjalën që mbajti Ministri i Jashtëm i Federatës Ruse Sergej Lavrov në mbledhjen e Këshillit të Sigurimit të OKB-së “Ruajtja e paqes ndërkombëtare dhe të sigurisë: Qeverisja globale në epokën post COVID-19” ,24 shtator 2020

Ndër të tjera ministri i Jashtëm rus Sergey Lavrov tha se është për të ardhur keq që fatkeqësia e zakonshme nuk i sheshoi kontradiktat ndërshtetërore,perkundrazi ai theksoi  se “ka prova që disa shtete janë duke u përpjekur të përdorin situatën aktuale për të promovuar interesat e tyre egoiste të çastit për larje hesapesh me qeveri të kundërshtueshme ose konkurrentë gjeopolitikë”.

Pandemia e infeksionit të ri të koronavirusit u bë si katalizator për proceset transformuese në marrëdhëniet ndërkombëtare. Është e rëndësishme të mësosh nga ajo që po ndodh dhe të nxjerrësh përfundimet e duhura për të siguruar një të ardhme paqësore, të sigurt dhe të qëndrueshme për të gjithë njerëzimin.

 Është për të ardhur keq se fatkeqësia e zakonshme nuk i sheshoi kontradiktat ndërshtetërore, por përkundrazi, i acaroi shumë prej tyre. U zbuluan momentet e krizës që kemi vërejtur në marrëdhëniet ndërkombëtare më parë. Një numër vendesh kishte filluar të kërkonte fajtorët e problemeve të tyre të brendshme jashtë shteteve të tyre. Ka prova që disa shtete janë duke u përpjekur të përdorin situatën aktuale për të promovuar interesat e tyre egoiste për larje hesapesh me qeveri të kundërshtueshme ose konkurrentë gjeopolitikë.

 Pavarësisht nga gjithçka, është akoma në fuqi praktika e zbatimit të sanksioneve të njëanshme të paligjshme, e cila minon autoritetin dhe prerogativat e Këshillit të Sigurimit të OKB-së. Unë jam plotësisht i bindur se përpjekjet ndërkombëtare për të kapërcyer krizën duhet të koordinohen dhe të kryhen me rolin koordinues të OKB-së.