Rusia prezanton pajisjen që zbulon COVID-19 në ajër

Pajisja, e cila u konceptua për herë të parë në 2015, është përsosur gjatë pesë viteve të fundit - dhe koha nuk mund të jetë më e mirë, pasi vendet po heqin bllokimet e tyre ndërsa përpiqen të parandalojnë një valë të dytë të pandemisë së koronavirusit.

Fabrika e KMZ e Rusisë, duke punuar në bashkëpunim me Institutin e Epidemiologjisë dhe Mikrobiologjisë Gamaleya që zhvilloi vaksinën e parë në botë të koronavirusit, ka prezantuar produktin e saj më të fundit - një pajisje e aftë për të zbuluar një gamë të gjerë toksinash, si dhe 86 lloje të patogjenëve, përfshirë COVID -19 virus, duke analizuar ajrin.

Ndërsa pajisja, e quajtur "Detektor-Bio", është larg të qenit aq kompakte dhe e gjithanshme sa trilluesi Smellmaster 9000 nga filmi i viteve 1990 i Richie Rich, ajo është e aftë të zbulojë praninë e substancave të rrezikshme, baktereve dhe viruseve brenda një çështjeje 10 deri në 15 sekonda. Pasi zbuloi diçka, Detektori-Bio vazhdon të analizojë mostrën për të përcaktuar saktësisht se çfarë lloji të toksinës ose patogjenit është gjetur në ajër, me këtë detyrë që zgjat nga 60 deri në 90 minuta.

Detector-Bio është në thelb një laborator me madhësine e nje  frigoriferi i aftë të kryejë teste të krahasueshme për sa i përket saktësisë me ato të kryera në një laborator të rregullt. Brenda zorrës ka një gamë të gjerë pajisjesh të ndryshme, secila përgjegjëse për drejtimin e analizave për patogjenë të ndryshëm dhe toksina në një mënyrë të automatizuar pa bashkëvepruar me një njeri. Me zbulimin e diçkaje në ajër, pajisja njofton operatorin e saj dhe fillon procesin e identifikimit të llojit të rrezikut.

Zhvillimi më i ri i KMZ përfundoi me sukses një seri provash në qershor, por ai ende është duke kaluar procesin e regjistrimit, kështu që nuk është e qartë se kur Detektori-Bio, i cili u shfaq në forumin ushtarak-industrial "Ushtria 2020", do të jetë në dispozicion për shitje Nëse regjistrimi përfundon në të ardhmen e afërt, është e mundur që pajisja të gjejë shpejt përdorim, duke marrë parasysh situatën me vendet në të gjithë botën që heqin bllokimet e tyre dhe përpiqen të parandalojnë një valë të dytë të pandemisë së koronavirusit në të njëjtën kohë. Pavarësisht se u prezantua në forumin ushtarak, Detektor-Bio u paraqit nga KMZ si jo vetëm që ishte i dobishëm për të siguruar sigurinë biologjike në vendet ushtarake, por edhe në hapësirat e mbyllura publike civile si aeroportet, si dhe stacionet e metrosë dhe hekurudhave.