Shkencëtarët rusë gjejnë një antibiotik natyral universal

Studiuesit në Universitetin e Tyumen (UTMN), së bashku me kolegët e tyre , kanë parë të parët për të gjetur një antibiotik natyral universal në gjendje të kapërcejë rezistencën e patogjenëve ndaj ilaçeve.

Sipas autorëve të studimit, substanca e zbuluar në mënyrë efektive do të ndihmojë në luftimin e sëmundjeve më infektive të shkaktuara nga bakteret dhe kërpudhat tek njerëzit dhe kafshët. Rezultatet e studimit u botuan në revistën Applied Biochemistry and Microbiology.

Sipas shkencëtarëve në Universitetin e Tyumen, një nga detyrat me të cilat përballet farmakologjia sot është kërkimi i antibiotikëve natyralë të aftë për të luftuar mikroorganizmat rezistent ndaj ilaçeve shumë ose ilaçeve ekstreme.

Studiuesit në Universitetin e Tyumen kanë qenë të parët që demonstruan aftësinë unike të peptidit emericellipsin A kur izolohet nga kërpudhat miceliale të alkalinës Emericellopsis. Sipas tyre, substanca pengon aftësinë e baktereve për të formuar biofilma, i cili është një nga faktorët kryesorë në rezistencën e tyre ndaj antibiotikëve.

Studimi u krye në bashkëpunim të ngushtë me Institutin Qendror të Kërkimit të Epidemiologjisë së Rospotrebnadzor dhe Shemyakin dhe Instituti i Kimisë Bioorganike të Ovchinnikov Instituti i Antibiotikëve të Ri, Gause.

Në të ardhmen, shkencëtarët duan të kalojnë nga puna me modelet qelizore në testimin laboratorik të ilaçit.