Vaksina Covid-19 /RDIF: Testimet nga AstraZeneca, ndryshe nga vaksina ruse nuk u bazuan në vektorët adenoviralë njerëzore te majmunet

Raundi i tretë i provave për vaksinen AstraZeneca anti-COVID-19  është pezulluar për "sëmundje potencialisht të pashpjegueshme" në një pjesëmarrës në Mbretërine e Bashkuar. Më 11 gusht, Rusia regjistroi vaksinën e saj anti-koronavirus Sputnik V, e cila thuhet se është zhvilluar në një mënyrë tjetër.

Fondi Rus i Investimeve Direkte (RDIF) investitori i cili ka financuar zhvillimin e vaksinës anti-koronavirus të Rusisë Sputnik V, nuk mund të komentojë mbi ndaljen e provave të AstraZeneca, tha ajo në një deklaratë.

Sidoqoftë, RDIF vuri në dukje se CEO i fondit Kirill Dmitriev më parë kishte diskutuar ndryshimet midis platformës njerëzore të bazuar në vektorin adenoviral të përdorur në vaksinën Sputnik V të Rusisë dhe atyre të përdorur nga disa kolegë të tyre ndërkombëtarë, të cilët mbështeten në "teknologji të reja të paprovuara si majmuni vektorë adenoviralë ose ARNi ”.

"Siguria e vektorit adenoviral njerëzor të përdorur në Sputnik V është provuar për dekada në mbi 250 studime klinike, pasi adenovirusi njerëzor është treguar të jetë mekanizmi më i sigurt i shpërndarjes së vaksinave dhe më" organiku për njerëzit ", pasi adenovirusi njerëzor ka bashkëjetuar me njerëzit për më shumë se 100,000 vjet, ”tha RFID.

Ndërkohë, ARNi" dhe platformat e bazuara në vektorë adenoviralë majmunë nuk janë studiuar për një periudhë të gjatë kohore," vuri në dukje CEO i RDIF Dmitriev këtë të Martë.

Duke komentuar të ashtuquajturën "premtim sigurie" të shprehur më parë nga CEO të AstraZeneca, BioNTech, GlaxoSmithKline, Johnson & Johnson, Merck, Moderna, Novavax, Pfizer dhe Sanofi në lidhje me zhvillimin e vaksinave të para COVID-19, Dmitriev theksoi se kjo  ishte "e pamjaftueshme" pasi nuk "diskutonte mungesën e studimeve afatgjata mbi efektet kancerogjene dhe ndikimin në pjellorinë e teknologjive të vaksinave të sapo-zhvilluara".

"Meqenëse disa nga kompanitë që prodhojnë këto vaksina kanë marrë 'premtimin e sigurisë', ne do të dëshironim të theksonim se shëndeti dhe siguria publike nuk kërkon vetëm prova afatshkurtra të mungesës së efekteve serioze anësore, por edhe sigurinë dhe efikasitetin e provuar nga rezultatet e studimeve afatgjata ", shtoi Dmitriev.

Provat e vaksinave AstraZeneca COVID-19 në pauzë

Ajo u zbulua këtë javë se raundi i tretë i gjykimeve për AstraZeneca anti-COVID-19 vaksinës së është ndalur për shkak të një "sëmundje potencialisht të pashpjegueshme", e cila ishte zhvilluar në një pjesëmarrës në Mbretërinë e Bashkuar, pa specifikime të mëtejshme në lidhje me natyrën e mundur efekte anësore. Vaksina në fjalë u krijua në partneritet me Universitetin e Oksfordit dhe thuhet se ka përfshirë rreth 30,000 pjesëmarrës në MB, SH.B.A., Brazil dhe Afrikën e Jugut. AstraZeneca e përshkroi pauzën si "rutinë" për të lejuar një "proces standard të rishikimit" të "të dhënave të sigurisë".

Vaksina e parë anti-koronavirus e Rusisë

Më 11 gusht, Rusia regjistroi vaksinën e parë në botë kundër COVID-19, të quajtur Sputnik V, e cila u zhvillua nga Qendra Kombëtare e Kërkimeve Gamaleya e Epidemiologjisë dhe Mikrobiologjisë dhe RDIF pas disa raundesh të provave klinike. Të hënën, vaksina u bë e disponueshme për publikun.

Sipas RDIF, Rusia tani ka marrë kërkesa për 1 miliard doza të vaksinës; të paktën 20 vende, duke përfshirë Emiratet e Bashkuara Arabe, Arabia Saudite, Indonezia, Filipinet, Meksika, Brazili dhe India, kanë shprehur interes për të marrë Sputnik V.

/argumentum.al

© Argumentum