"Kombësia ime, dinjiteti im". Kuptimi i shkëndijës për mobilizimin shoqëror në Libanin bashkëkohor

Ndjerë përtej Mesdheut më 4 gusht, 2020, rreth 2,750 ton nitrat amoni të ruajtura në portin e Bejrutit shpërthyen, duke vrarë të paktën 190 vetë dhe duke plagosur të paktën 6,500, duke rezultuar në një dëm pronë prej rreth 10-15 miliardë dollarësh dhe duke lënë afërsisht 300,000 njerëz të pastrehë.

Gazi i nitratit të amonit ishte ruajtur në një depo pa masat e duhura të sigurisë në vend për gjashtë vitet e mëparshme, pasi ishte konfiskuar nga autoritetet libaneze nga anija e mallrave MV Rhosus që ishte ankoruar në Bejrut dhe ishte deklaruar I padenje. Shkaku zyrtar i shpërthimit është nën hetim.

Megjithatë, dështimi i elitave në pushtet për të adresuar praninë e materialit në port dhe shpërthimin pasues ndoshta nënkupton kulmin e korrupsionit politik dhe neglizhencës publike.

Përveç ndërprerjeve të përditshme në drejtim të ofrimit të shërbimeve sociale, joefikasitetit publik dhe korrupsionit, kriza financiare globale dhe rritja e ndikimit të Hezbollahut, investimet, ndihmat dhe remitancat kanë rënë ndjeshëm. Kjo është shoqëruar me sanksione të zgjeruara kundër Hezbollahut nga shtetet fqinje të Gjirit dhe Shtetet e Bashkuara, duke i bërë investimet e ardhshme në Liban jo tërheqëse në rastin më të mirë. Muaj para protestave, Libani vetë po shkonte drejt një kolapsi ekonomik.

Ekonomia u rrit me 0,2% të varfër në 2018, duke zotëruar barrën e tretë më të lartë të borxhit publik në botë. Vlerësimi i saj i kredisë u zvogëlua në fillim të këtij viti dhe papunësia kishte arritur në 20% sipas FMN, i cili gjithashtu vuri në dukje korrupsionin sistematik në Liban dhe paaftësinë e qeverisë për të zbatuar reformat. Në fund të shtatorit, qarkullimi i dollarëve amerikanë ra, me njerëz që nuk ishin në gjendje të tërhiqnin dollarë nga bankomatët libanezë, duke ndikuar seriozisht në kompanitë që importonin gaz, grurë dhe ilaçe, "të gjitha duhej të paguanin në dollarë, por i shisnin mallrat e tyre për paund libanezë".

Duke u shtrënguar nën këto presione, më 17 tetor 2019, Libani shpërtheu në një seri demonstratash, të njohura gjithnjë e më shumë si revolucioni i Tetorit, duke grumbulluar diku midis 1-1.5 milion protestues në rrugë dhe duke mobilizuar të mërguarit libanezë në 35 vende të botës në 90 qytete . Këto protesta besohet të jenë shkaktuar nga dështimi i shtetit për të ndaluar në mënyrë adekuate zjarret më të këqija në dekada, të cilat djegën pjesë të mëdha të fshatrave në 15 tetor, si dhe një taksë të propozuar në thirrjet WhatsApp dhe kriza e afërt ekonomike .

Lëvizja mobilizoi qytetarë libanezë të të gjitha prejardhjeve, moshave dhe klasave sektare në të gjithë vendin, përtej vendeve tipike të kontestit shoqëror (kryesisht Bejrut), duke kërkuar largimin e elitës politike, një fund të korrupsionit të shfrenuar dhe, për herë të parë një riparim të i gjithë sistemi politik.

Në një strukturë qeverisjeje të karakterizuar nga aleanca tradicionale të patronazhit dhe klientelizmit, të mbështetur nga sektarizmi, praktikat korruptive kanë lulëzuar. Literatura ekzistuese kryesisht ia atribuon këtë dinamikë sistemit sekretar të ndarjes së pushtetit që qeveris Libanin që nga pavarësia e tij. Megjithatë, korrupsioni duket se ka arritur nivele në epokën e pasluftës civile që është e pakonkurueshme, të paktën në përvojën e perceptuar të Libanit.

Lëvizja revolucionare ekspozuar tregimet përreth korrupsionin se theksuar lidhjet e saj me forcat e tjera në sistem, duke ofruar shpjegime alternative.

Ngjarjet e 17 tetorit sigurojnë një moment të përshtatshëm për të marrë në pyetje mekanizmat që kanë lejuar korrupsionin të arrijë nivelet e patolerueshme që vëzhgon sot në Liban. Duke studiuar përgjigjen e qytetarëve libanezë ndaj kryengritjeve aktuale, ne mund të fillojmë të kuptojmë pse qytetarët libanezë tani refuzojnë ta tolerojnë atë në gjendjen e tanishme.

Pabarazitë strukturore dhe shkëndija

Pas viteve dhe viteve të ënjtjes së praktikave të korruptuara politike, shfrytëzimit ekonomik dhe martesës së këtyre dy forcave,shenjat e një krize të mundshme të likuiditetit të dollarit filluan të materializohen në shtator të vitit 2019.Plaçkitja e fondeve shtetërore krijoi konflikt, jo midis të pasurve dhe të varfërve, por më tepër gjeneroi një reagim kundër sjelljes grabitqare të perceptuar të elitës politike dhe ekonomike në kërkimin e qirasë. Përveç shqetësimeve shumë reale për mbijetesë dhe sigurimin e jetesës së tyre, nxitësi për shumë libanezë ishte një thirrje për të rivendosur dinjitetin e tyre.

Vjedhja dhe privimi pasues kishin arritur nivele të papara.

Neo-liberal i ngushtë dhe konfuzioni i sektorëve publik dhe privat lehtësuan korrupsionin dhe sektarizmin, i cili gjithashtu u riprodhua nga këto mekanizma. Jehona në shumë nga diskutimet dhe intervistat që kam kryer gjatë kryerjes së hulumtimeve në Liban në Dhjetor dhe Janar të vitit 2020, mungesa e aksesit në shërbimet themelore dhe ndërprerja e vazhdueshme e jetës së kuidianëve e përbërë nga pabarazia sociale afatgjate, strukturore i shtyu disa të heqin dorë nga politika klientelizëm dhe zbres në rrugë.

Prandaj, kjo lëvizje shkaktoi një luftë për të rimarrë të drejtat   themelore - dinjitetin.

Zemërimi për shkak të zhgënjimit të këtij dinjiteti u manifestua në diskursin që rrethon ikjen gjithnjë në rritje të trurit, ligjet e statusit personal, ligjet e shtetësisë, papunësinë e të rinjve, rritjen e emigracionit dhe rënien e dërgesave të parave. Si pasojë, një fushatë popullore e shprehur gjatë gjithë lëvizjes ishte جنسيتي كرامتي ose "Kombësia ime, dinjiteti im".

Shkëndija për reagimin popullor mund të gjendet në zjarret e pakontrolluara të pyjeve dhe taksën WhatsApp të propozuar në ditët që çojnë deri në 17 Tetor. Libanezët nuk janë të huaj për taksat me këtë shkallë ndikimi. Sidoqoftë, taksa e propozuar mbi thirrjet WhatsApp bëri jehonë në të gjithë vendin për rëndësinë e saj simbolike, por edhe për kohën e diskutimit të tij.

Pas këtyre zjarreve (të cilat shteti nuk ishte në gjendje t'i adresonte për shkak të dështimit të tij për të kryer mirëmbajtjen e helikopterëve të urgjencës), dhe ndërsa u njoftua taksa WhatsApp dhe filluan diskutimet, një postim në mediat sociale qarkulloi që mbase mishëron më së miri kuptimin më të madh i mbarsur në reagimin ndaj taksës. Në postim, një individ flet për përvojën e tij si një i ri libanez që jeton jashtë vendit në diasporë.

Ai rrëfen se si mënyra e tij e komunikimit me familjen dhe miqtë e tij në Liban është kryesisht përmes WhatsApp, e zakonshme për shumicën dërrmuese të Libanezëve. Ai flet për hidhërimin sepse nuk ishte në gjendje të merrte pjesë në këtë pikë kthese që është rezultat i "dekadave të degradimit të kulminuar". Bisedat në grup të familjes dhe miqve WhatsApp janë shpesh dritarja më efektive për jetën e përditshme në shtëpi, por edhe për të kuptuar ngjarjet aktuale në terren pasi shumë nuk u besojnë mediave tradicionale.

Fotografitë dhe videot e protestave të solidaritetit në të gjithë diasporën dërgohen të gjitha përmes këtyre bisedave në mbështetje. Individi që është autor i tekstit përshkruan familjet e shpërndara në të gjithë botën, si dhe një mik, një i sapodiplomuar që punon në Dubai nga nevoja sesa nga zgjedhja. Ai vazhdon të shtojë se kombi është "fragmentuar për shkak të ndarjeve sektare të mbajtura nga politikanë që kanë më shumë interes në pastrimin e parave dhe më pak në punët publike". Ai pohon se ky copëzim politik kapërcen në nivelin familjar dhe shoqëror, duke përmendur mungesën e infrastrukturës së mjaftueshme telekomunikuese (d.m.th. rezultatet e mosmarrëveshjeve politike) që pengojnë libanezët të thërrasin të dashurit e tyre jashtë si një shembull kryesor.

Ngjarje, arritje dhe kujtime të rëndësishme të jetës janë reduktuar në komunikim dixhital, dhe megjithatë edhe ky opsion u kërcënua më 17 tetor. Prandaj, ai konkludon se kjo nuk ka të bëjë me "protestën ndaj një takse WhatsApp; (ata) po protestojnë ndaj të gjithë faktorëve që kanë tërhequr ndjenjën (e tyre) të përkatësisë në fushën e realitetit virtual ".

Kjo dëshmi e pozicionon këtë moment të kontestit shoqëror në një kontekst kuptimi përtej vetë taksës. Siç argumentohet nga Erica Simmons, kërcënimet ndaj normave dhe vlerave në një shoqëri lënë hapësirë ​​për mundësinë e mobilizimit nëpër pikat tipike të ndarjes. Prandaj, implikimet e taksës WhatsApp kanë të bëjnë me kuptimin e tyre më të madh si një kërcënim për një komunitet të imagjinuar dhe dështimin për të mbrojtur këtë komunitet. Përveç kostos së shtuar që do të vendoste tatimi, kjo nënkupton lakminë e klasës politike. Së pari, kjo taksë dhe natyra e saj pushtuese në jetën e përditshme libaneze u kujtoi qytetarëve dekadencën financiare të klasës politike dhe paaftësinë dhe paaftësinë e tyre për të gjetur metoda alternative të nxjerrjes së të ardhurave shtetërore që nuk do të ndëshkonin ose ngarkonin klasën punëtore. Në vend që të hetonin vjedhjet, korrupsionin ose pagat e fryra publike, elitat u kthyen menjëherë për të dëbuar më tej njerëzit e tyre. Ai gjithashtu ilustron mënyrën në të cilën klasa politike vazhdon të tejkalojë dhe shfrytëzojë pa u përballur me pasoja të konsiderueshme. Së dyti, kjo taksë e propozuar simbolizonte si kontrollin e plotë mbi fatin e qytetarit dhe indiferencën e plotë nga ana e elitës politike për gjendjen e vështirë të zgjedhësve të tyre. E drejta më themelore për të komunikuar me komunitetin, familjen dhe botën më të madhe u kërcënua menjëherë dhe u zhvlerësua. Edhe në greminën e kolapsit ekonomik, me mijëra të detyruar të largoheshin nga vendi në kërkim të një jete më të mirë, guximi i fuqive përgjegjëse për këtë krizë u përpoq të shkëpusë një nga mjetet e vetme të mbetura që lidh individët me shtëpinë e tyre. Prandaj, taksa theksoi më gjerësisht shkeljen e parimeve themelore që vazhdimisht i mohohen qytetarit libanez, i cili cenon dinjitetin dhe mirëqenien e tyre që kryhet me mprehtësi dhe shpërfillje.

Si pasojë, ankesat shoqërore dhe mungesa e institucioneve të forta ose e një gjyqësori të pavarur u theksuan shpesh gjatë kërkesave të lëvizjes protestuese brenda dhe përtej Tripolit. Me ekonominë në prag të kolapsit, asnjë individ jashtë elitës thelbësore politike nuk mund të drejtohet ose të fshihet nga prishja e rutinave themelore nga korrupsioni i shfrenuar. Një i intervistuar shkoi aq larg për të thënë se kjo lloj pazari midis Zaimit dhe qytetarit ilustron një marrëdhënie abuzive me shtetin. Policia duron abuzimin sepse është e bindur për nevojën që partneri i tij t'i mbrojë ato. Elita shtetërore ose politike veprojnë si kjo mbrojtëse, gjatë gjithë kohës duke nxjerrë dhe shfrytëzuar gjithnjë e më shumë. Në një moment të caktuar, kjo dinamikë bëhet aq e paekuilibruar sa që i abuzuari - populli - kapet në kundërshtim duke kërkuar dinjitetin dhe njerëzimin e tij. Në diskursin në lidhje me lëvizjen, korrupsioni u diskutua dhe perceptua si pjesë dhe parcelë e sistemit ekonomik dhe anasjelltas. Si rezultat, një reagim i përbashkët i zemërimit mbi këto forca çoi në fuqizimin e individit, por edhe mobilizimin masiv. Personalizimi i agjencisë politike dhe mobilizimi i shoqërisë shënojnë një rirregullim të besimit tek liderët individualë ose partitë politike për të besuar në një komunitet shoqëror më të përhapur dhe të shpërndarë, por edhe në institucione më të forta në të ardhmen. Megjithëse gjithnjë e më tërheqëse vetëm për disa segmente dhe klasa në shoqëri, për ata që ishin të galvanizuar të hynin në rrugë, frika nga pasojat që lidheshin me thirrje të tilla ishte zhdukur virtualisht. Heqja dorë nga taksat dhe politikat shtetërore në muajt dhe vitet e fundit, si pasojë, simbolizon delegjitimizimin e sistemit dhe status quo-s që nuk është në gjendje ose refuzon të sigurojë të drejtat themelore për qytetarët e saj. 

Burimi: IFIMES

Përshtati në shqipargumentum.al