Konflikti Azerbajxhan –Armeni: "Konflikt historik ose konflikt me dimensione gjeostrategjike"

Instituti Ndërkombëtar për Lindjen e Mesme dhe Studime Ballkanike (IFIMES)  Slloveni, rregullisht analizon zhvillimet në Lindjen e Mesme, Ballkan dhe në botë. Me rastin e përshkallëzimit të konflikteve të armatosura midis Armenisë dhe Azerbajxhanit në rajonin e diskutueshëm Nagorno-Karabakh / Artsakh, IFIMES analizon zhvillimet aktuale.

***

Konflikti i fortë midis Armenisë dhe Azerbajxhanit, në rajonin autonom Azerbajxhan të Nagarno-Karabakut / Artsakh, i cili është nën kontrollin e Armenisë, u rizgjua kohët e fundit.

Konflikti i fundit midis dy vendeve është përshkallëzuar dhe nuk ka tregues se ai do të qetësohet, të paktën jo në një të ardhme të parashikueshme. Pyetja që po imponohet është pse ky konflikt i vjetër, i cili ishte në një ngërç (konflikt i ngrirë) pas luftimeve serioze midis 1988 dhe 1994 dhe në Prill 2016, po rinovohet tani.

Armenia, e cila kontrollon rajonin e diskutueshëm, është e kënaqur me status quo-në, ndërsa Azerbajxhani, i cili është i pasur me burime energjetike dhe shpenzimet e mbrojtjes së të cilit tejkalojnë të gjithë buxhetin armen, tani kërcënon të përdorë forcën ushtarake për të rimarrë kontrollin mbi rajonin e humbur.

Pyetja për t'u bërë është pse po aktivizohet ky konflikt rajonal, i cili mund të ketë dimensione më të gjera me anën e Turqisë me Azerbajxhanin dhe Rusinë me Armeninë. Ky konflikt është shumë më tepër sesa një konflikt midis vetëm dy vendeve për një zonë kufijsh, pasi është një luftë midis një grupi vendesh për kontrollin e të gjithë rajonit të Kaukazit.

Vështrim historik i konfliktit

Rajoni i Nago-Karabakut është një shembull i mrekullueshëm i problemeve të shkaktuara nga rënia e Bashkimit Sovjetik (BRSS). Në fillim të shekullit XIX, rajoni ishte bërë pjesë e Perandorisë Ruse pas disfatës së Persianëve dhe cedimit zyrtar të rajonit të Nago-Karabakut në Perandorinë Ruse mbi bazën e Traktatit të Gulistanit (1813).

Rajoni me popullsi kryesisht armen është dhënë autonomi në periudhën sovjetike (1923), por brenda Republikës Socialiste Sovjetike Azerbajxhanase.

Me shfaqjen e shenjave të rënies së sundimit komunist të BRSS, përfaqësuesit e njerëzve në parlamentet në Armeni dhe Nago-Karabak vendosën në 1988 për të bashkuar rajonin me Armeninë. Azerbajxhani refuzoi një ide të tillë dhe shfuqizoi autonominë që rajoni kishte gëzuar dhe më pas vendosi forcat e saj ushtarake, gjë që çoi në një shpërthim të luftës që zgjati nga 1992 në 1994 dhe shkaktoi humbjen e këtij rajoni së bashku me shtatë rajone fqinje, të cilat përbëjnë rreth një e pesta e territorit të Azerbajxhanit, si dhe zhvendosja me forcë e rreth një milion qytetarëve Azerbajxhanas nga zonat e okupuara në pjesë të tjera të Azerbajxhanit.

Përkundër nënshkrimit të Traktatit të Bishkekut në 1994, i cili i dha fund luftës, me ndërmjetësimin e Grupit të Minskut , të udhëhequr nga Franca, Shtetet e Bashkuara dhe Rusia, konfliktet nuk pushuan. Për më tepër, Armenia ende nuk ka zbatuar tre rezoluta të Kombeve të Bashkuara në lidhje me tërheqjen e saj nga zonat që kishte pushtuar në Azerbajxhan.

Roli i Turqisë në konflikt

Pozicioni i Turqisë ka qenë i qartë që nga fillimi i krizës. Gjegjësisht, ai ka dhënë mbështetje për Azerbajxhanin. Pas zhvillimeve të fundit, Presidenti turk njoftoi mbështetjen e plotë të vendit për Azerbajxhanin. Rusia, nga ana e saj, dëshiron të lehtësojë tensionet midis dy vendeve me të cilat ka pasur marrëdhënie të veçanta që nga periudha e Bashkimit Sovjetik dhe i bëri thirrje atyre që të kthehen në tryezën e negociatave sa më shpejt, aq më mirë.

Për sa i përket mbështetjes së Turqisë ndaj Azerbajxhanit në këtë konflikt, analistët besojnë se Turqia po përpiqet të justifikojë veten me faktet e mosmarrëveshjes historike midis Turqisë dhe Armenisë në lidhje me gjenocidin e kryer kundër armenëve nga osmanët në Luftën e Parë Botërore dhe marrëdhëniet e ngushta historike dhe etnike midis Turqisë dhe Azerbajxhanit. Populli Azerbajxhanas (Azeri) i përket grupit turk të njerëzve me fe islamike, përkundër ndryshimeve në doktrinat Medhhab (shkollë fetare e mendimit). Në mënyrë të veçantë, Turqia ka një shumicë sunite dhe Azerbajxhani një shumicë shiite.

Ankaraja zyrtare dëshiron të ketë një fortesë në rajonin e Kaukazit në mënyrë që të ketë një rezultat më të mirë në bisedimet me Rusinë. Në mënyrë të veçantë, ajo dëshiron të marrë koncesion në luftën civile në Siri dhe Libi, si dhe krizën me Greqinë për shfrytëzimin e gazit natyror në Mesdheun Lindor, në të cilin Ankaraja dhe Moska janë në anët e kundërta.

Me relaksimin relativ të situatës në Siri dhe Libi të arritur pasi SH.B.A. dhe Gjermania kishin bërë presion mbi partitë Libiane, pritet që Presidenti turk Rexhep Tajip Erdogan (AKP), edhe një herë, këtë herë në rajonin e Kaukazit , të përballet me "mikun dhe kundërshtarin" e tij - Presidenti rus Vladimir Putin.

Pozicioni iranian

Konflikti aktual midis Azerbajxhanit dhe Armenisë dëshmon se lufta, e cila ishte zhvilluar gjatë viteve të kaluara, nuk është vetëm sektare, edhe nëse konflikti aktual ka dimensione etnike.

Irani doli në anën e Armenisë së krishterë, përkundër ekzistencës së lidhjeve kulturore, etnike dhe fetare midis Teheranit dhe Bakut, ku më shumë se një e treta e iranianëve janë azerbajxhanas në Azerbajxhanin Perëndimor, provincën e Iranit dhe shumica e Azerbajxhanasve janë Shia, si Persianët në Irani

Irani dhe Azerbajxhani kanë një kufi që është më shumë se 760 kilometra i gjatë dhe një pjesë e Detit Kaspik, i cili është i pasur me naftë dhe gaz natyror.

Teherani shpreson të dobësojë Azerbajxhanin, në mënyrë që pakica Azerbajxhanase në Iran të mos kërkojë më shumë të drejta ose të tregojë aspirata për bashkim me atdheun e tyre. Irani ka marrëdhënie të forta ekonomike me Armeninë, bazuar kryesisht në importin e naftës, gazit natyror dhe energjisë elektrike nga Irani.

Në të njëjtën kohë, Irani shqetësohet gjithashtu nga marrëdhëniet Azerbajxhan-Izrael në zonën e mbrojtjes, veçanërisht pasi Izraeli, një armik i vdekshëm i Iranit, është i pranishëm në kufirin e tij verior.

Roli rus në konflikt

Armenia aktualisht është aleati i vetëm strategjik ortodoks-krishterë i Rusisë në Kaukaz dhe një nga vendet e pakta në të cilat Rusia ka prani. Sipas mendimit të politikanëve dhe ekspertëve të mbrojtjes armene, prania ushtarake ruse në Armeni është një përbërës i rëndësishëm i sigurisë kombëtare armene.

Në Armeni, në afërsi të qytetit të Gyumri, ekziston një bazë ushtarake ruse nr. 102, e cila është një nga lehtësitë më të rëndësishme të pranisë ushtarake dhe gjeopolitike ruse në Kaukaz .Ajo është gjithashtu një nga komponentët kryesore të marrëdhënieve të Rusisë dhe Armenisë. Për më tepër, prania e ushtrisë ruse në bazën në Armeni është zgjatur deri në vitin 2044. Rojet kufitare ruse, së bashku me homologët e tyre armenë ruajnë kufirin armen me Turqinë dhe Iranin.

Meqenëse Rusia dhe Armenia janë aleate, domethënë dy partnerë strategjikë të lidhur përmes marrëveshjeve të shumta në fushën e mbrojtjes, pritet që Rusia të marrë parasysh interesat gjeopolitike dhe strategjike të aleatit të saj të Armenisë. Sidoqoftë, në praktikë po ndodh e kundërta. Konkretisht, kundërshtari kryesor armen në rajon, Azerbajxhani, po blen 40% të armëve nga Rusia, e cila është partneri më i rëndësishëm strategjik i Armenisë. Interestingshtë interesante që armët që Azerbajxhani po blen nga Rusia janë kryesisht armë sulmuese dhe jo mbrojtëse.

Dorëheqja e kryeministrit armen Serge Sarkisian nga pozicioni i tij nën presionin e protestave masive në 2018 në Erevan ka çuar në pyetjen nëse Armenia do të largohet nga sfera e ndikimit rus në ish-zonën Sovjetike, që përsërisin skenarët e parë në Gjeorgji dhe Ukraina, ose Moska do të bëhet aktori kryesor në këtë republikë në jug të rajonit të Kaukazit.

Megjithëse Kryeministri i ri Armen Nikoll Pashinyan është padyshim i orientimit pro-perëndimor, Armenia nuk ka asnjë alternativë ndaj aleancës me Rusinë për shkak të afërsisë së kundërshtarëve të saj historikë të Turqisë dhe Azerbajxhanit.

Armenia është një aleat i rëndësishëm i Rusisë në territorin e ish-Bashkimit Sovjetik. Ekonomia armene varet kryesisht nga investimet ruse dhe dërgesat e parave nga armenët që banojnë në Rusi. Gjegjësisht, rreth 2.5 milion armenë jetojnë në Rusi.

Analistët besojnë se rajoni i diskutueshëm Nago-Karabak është një lloj "bombe me sahat", e cila nuk do të shpërthejë për sa kohë që Armenia është një aleat ushtarak i Rusisë.

Qëndrimet e SHBA dhe BE

Sa i përket pozicionit të SHBA në konflikt, SH.B.A. janë neutrale dhe po përpiqen të zgjidhin konfliktin midis dy vendeve. Pas zhvillimeve të fundit, Uashingtoni dënoi përshkallëzimin e dhunës midis Azerbajxhanit dhe Armenisë dhe u bëri thirrje të dy palëve që t'i japin fund luftimeve.

Qëndrimi i Bashkimit Evropian dhe SHBA është i njëjtë. Në mënyrë të veçantë, që konflikti duhet të përfundojë në mënyrë që të parandalohen ndërprerjet në furnizimin me naftë dhe gaz natyror nga Deti Kaspik.

Ana e Izraelit

Në këtë konflikt Izraeli është mbështetur tek Azerbajxhani. Izraeli ka qenë një nga aleatët më të fortë të Baku që nga viti 2011 dhe i shet Azerbajxhanit sasi të konsiderueshme armësh dhe pajisjesh ushtarake.

Analistët besojnë se Azerbajxhani është pika e re e konfliktit dhe rivalitetit midis Iranit dhe Izraelit, sepse Izraeli tashmë ka shënuar prani në afërsi të kufirit iranian.

Sipas mendimit të analistëve të institutit ndërkombëtar IFIMES, kur bëhet fjalë për bilancin ushtarak të forcave, Azerbajxhani ka fuqi mbi Armeninë, sepse ajo ka zhvilluar forcat e saj ushtarake dhe ka siguruar armë moderne nga Rusia, Turqia dhe Izraeli - duke përfituar nga çmimet e larta të naftës gjatë dy dekadave të fundit. Analistët minimizojnë mundësinë e fillimit të një fushate të madhe ushtarake duke marrë parasysh që Armenia është anëtare e Organizatave të Traktatit të Sigurisë (ODKB / CSTO) [3], e cila u krijua nga Rusia në 2002.

Fuqitë kryesore globale duhet të intensifikojnë përpjekjet përmes Këshillit të Sigurimit të KB dhe Grupit të Minsk për të ndaluar zhvillimin e mëtejshëm të konfliktit dhe përshkallëzimin e tij në një luftë më të madhe dhe më të gjerë. Një nga arsyet kryesore për përshkallëzimin aktual të konfliktit është mungesa e ndërmjetësimit aktiv ndërkombëtar midis dy palëve.

Rusia dhe Turqia duhet të përsërisin misionet e tyre ndërmjetësuese duke përdorur modelin e bashkëpunimit të tyre në Siri, ku Turqia ka dalë në krah të opozitës, ndërsa Rusia ofron mbështetje ushtarake dhe politike për qeverinë në Damask.

Burimi: IFIMES

Përshtati në shqip: argumentum.al

© Argumentum