Lajçak: Ballkani Perëndimor të qartësojë se cilat janë përparësitë e tyre në politikën e jashtme.

Ne mirëpresim çdo aktivitet që është këtu për të mbështetur procesin e udhëhequr nga BE. Mund të ketë shumë shtigje, por vetëm një udhë i afron Serbinë, Kosovën dhe pjesën tjetër të rajonit më pranë Bashkimit Evropian ", thote Lajčák

Rajoni duhet të tregojë një angazhim të qartë ndaj BE, tha Miroslav Lajčák, Përfaqësuesi Special i BE për Dialogun Beograd-Prishtinë.

Plani i ri Ekonomik dhe i Investimeve është një përpjekje serioze e BE për të sjellë më afër ekonomitë e rajonit, deklaroi Katarina Mathernová, Zëvendës Drejtor i Përgjithshëm për Politikën e Fqinjësisë dhe Negociatat e Zgjerimit të Komisionit Evropian.

Gjatë një diskutimi në panel në Forumin GLOBSEC 2020 Bratislava, Miroslav Lajčák foli për Marrëveshjen e Uashingtonit dhe rolin e SHBA në dialogun midis Beogradit dhe Prishtinës, ndërsa Katarina Mathernová diskutoi aspektin ekonomik të përpjekjes së udhëhequr nga BE për të sjellë vendet e Ballkanin Perëndimor më afër.

Ne mirëpresim çdo aktivitet që është këtu për të mbështetur procesin e udhëhequr nga BE. Mund të ketë shumë shtigje, por vetëm një udhë i afron Serbinë, Kosovën dhe pjesën tjetër të rajonit më pranë Bashkimit Evropian ", tha Lajčák dhe theksoi se lëvizja famëkeqe e ambasadës në Jeruzalem nuk do t'i sjellë ato më pranë BE.

Lajçak tha se si Serbia ashtu edhe Kosova e kuptojnë domosdoshmërinë dhe rëndësinë e dialogut për t'u afruar me BE dhe se nuk ka asnjë alternativë ndaj dialogut.

"Pas gati dhjetë vjetësh të procesit, ne duam ta çojmë këtë në një fund dhe të nënshkruajmë një marrëveshje gjithëpërfshirëse ligjërisht të detyrueshme që do të zgjidhë të gjitha çështjet e pazgjidhura njëherë e shumë", argumenton Lajčák.

Panelistët gjithashtu folën për praninë dhe ndikimin në rritje të Kinës, Rusisë dhe aktorëve të tjerë të huaj në të gjithë Ballkanin Perëndimor.

Katarina Mathernová tha se BE duhet të pohojë autoritetin dhe praninë e saj në të gjithë rajonin e Ballkanit Perëndimor dhe në të gjithë lagjen e saj më të gjerë.

“Të martën ne publikuamraportin e ri të Zgjerimit, por gjithashtu botuam Planin Ekonomik dhe të Investimeve, i cili është një përcaktim serioz për të sjellë ekonomitë e Ballkanit Perëndimor më afër mesatares Evropiane. Ne po vëmë theksin në rrugën e rritjes afatgjatë të këtyre vendeve ", argumentoi Mathernová.

Lajčák shtoi se BE nuk e ka mendjen të zhvillojë një bisedë të hapur me Moskën ose Pekinin, por që vendet e Ballkanit Perëndimor duhet të jenë të qartë se cilat janë përparësitë e tyre në politikën e jashtme.

“Bashkimi Evropian po i ndihmon ata shumë, por ne duhet të shohim një angazhim të qartë. Ju duhet t'i keni të qarta dhe të drejta përparësitë tuaja ", theksoi Lajčák.

Ai gjithashtu shtoi se Presidenti serb Vuçiç i tha atij se qeveria që ai do të emërojë do të jetë qeveria më pro-BE në historinë serbe, dhe Lajčák shtoi se BE shpreson ta shohë këtë shumë shpejt./EWB

Përshtati në shqip: argumentum.al

© Argumentum