“Porti i Durrësit edhe i Kosovës”/ Pas Serbisë shqetësohet dhe Mitropoliti grek: Shqipëria po synon të aneksojë Kosovën

Mitropoliti i Dropullit, Pogonit dhe Konicës, Andrea Konitsis reagon pas vendimit të qeverisë shqiptare për ti dhënë de facto Portin e Durrësit Kosovës.

Sipas klerikut orthodoks, kjo nuk është një lëvizje e re e Tiranës zyrtare. Ai shton se, Shqipëria po synon aneksimin e Kosovës ku jetojnë 90}% shqiptarë.

“Dhe kjo nuk është një strategji e re e fqinjit. Që nga viti 2008, kur kosovarët u pavarësuan nga Serbia, Shqipëria ka synuar aneksimin e Kosovës, pasi ëndrra për një “Shqipëri të Madhe” mbetet e gjallë”, thuhet ndër të tjera në reagimin e Mitropoliti i Dropullit Pogonit dhe Konicës, Andrea Konitsis.

Teksa flet edhe për presidentin turk Recep Tayyip Erdogan dhe ndikimin turk në Shqipëri, në fund të reagimit, mitropoliti teksa flet për minoritetin grek në Jug të Shqipërisë përdor termin “Vorio-Epir”.

Deklarata e plotë

Sipas deklaratave të kryeministrit shqiptar Edi Rama, Shqipëria ka vendosur të ndryshojë kufirin e saj me Kosovën.

Në veçanti, ai theksoi se porti i Durrësit në detin Adriatik do të bëhet një “port de facto i Kosovës”, dhe madje njoftoi një marrëveshje përkatëse.

Deklarata kaloi pa u vërejtur nga media greke dhe askush nuk i kushtoi vëmendje.

Sidoqoftë, vendimi i Ramës ka një rëndësi të madhe. Sepse, sipas tij, Shqipëria po vazhdon me aneksimin e Kosovës, ku jetojnë 90% e shqiptarëve.

Dhe kjo nuk është një strategji e re e fqinjit. Që nga viti 2008, kur kosovarët u pavarësuan nga Serbia, Shqipëria ka synuar aneksimin e Kosovës, pasi ëndrra për një “Shqipëri të Madhe” mbetet e gjallë.

Sidoqoftë është karakteristike që ky vendim i Shqipërisë u mor në një kohë kur kriza greko-turke po zhvillohet e ku neo-sulltani Erdogan po sulmon në shumë fronte.

Prania turke është veçanërisht e fortë në çështjet publike, në sektorin ushtarak, madje edhe në fushën fetare me krijimin e një rrjeti xhamish.

Për më tepër, Erdogan po monitoron zhvillimet elektorale në Shqipëri, një fakt që duket se është me interes të veçantë për të, ndërsa Serbia e pafuqishme nuk është në gjendje të bllokojë këto zhvillime.

Ndërkohë, qeveria greke duket se dëshiron pranimin e Shqipërisë në Bashkimin Evropian, por opozita nuk tregon asnjë interes. Kështu, helenizmi i Vorio Epirit, siç qëndrojnë gjërat, mbetet, edhe një herë i vetëm dhe i pafuqishëm, përballë fanatizmit të Edi Ramës, i cili, së bashku me fanatizmin e Erdoganit, formojnë një zinxhir të fortë rreth nesh.

 Sigurisht, ne nuk anashkalojmë as pandeminë e koronavirusit, situatën kritike në ekonomi dhe arsim, as përpjekjet e qeverisë për të kapërcyer këto kriza. Por, në të njëjtën kohë, është e nevojshme që shteti të shikojë edhe çështjet përtej detit në mënyrë që të mos kemi ndonjë zhvillim të pakëndshëm. 

Sidoqoftë, nëse të drejtat e njerëzve të Epirit të Veriut nuk janë të garantuara plotësisht, nuk duhet të mendohet për ndonjë anëtarësim të Shqipërisë në Bashkimin Evropian”.