Rusia do të dërgojë një mision në Venus për të studiuar shenjat e jetës në Atmosferë

Rusia mund të dërgojë një mision urgjent hapësinor në Venus në 2027 për të studiuar shenjat e mundshme të jetës në atmosferën e planetit, tha një zëdhënës i kompanisë ruse të hapësirës ajrore NPO Lavochkin.

Planet aktuale të Rusisë përfshijnë tre misione shkencore në Venus nga 2029 deri në 2034.

"Tani [Rusia] po studion një mundësi për të organizuar në 2027 një mision specifik urgjent në atmosferën [e Venusit] për të studiuar origjinën e fosfinave", tha zëdhënësi në një konferencë në Institutin Rus të Kërkimit Hapësinor.

Shkencëtarët nga Universiteti Cardiff i Mbretërisë së Bashkuar dhe Instituti i Teknologjisë i Masaçusets të SH.B.A.-së kohët e fundit kanë zbuluar praninë e fosfinës, e cila në Tokë prodhohet nga organizma anaerobe, në atmosferën e Venusit.

Prania e fosfinës u sugjerua në 2019 si një tregues i jetës në planetët e tjerë.

Në mes të shtatorit, NASA tha se Venusi është injoruar nga agjencia për shumë kohë. "Rreth 10 vjet më parë NASA zbuloi jetën mikrobike në 120,000 këmbë në atmosferën e sipërme të Tokës. It'sshtë koha për t'i dhënë përparësi Venusit", tha administratori i NASA Jim Bridenstine.

Korporata Shtetërore Ruse e Hapësirës Roscosmos shprehu besimin se zbulimi i biomarkerëve në atmosferën e Venusit nuk mund të konsiderohej si një "provë objektive" e jetës në planet./sputniknews