Shkencëtarët rusë zbulojnë se si të zvogëlohet pesha e strukturave metalike

Si pjesë e një ekipi kërkimi, shkencëtarët në Universitetin Kombëtar të Shkencës dhe Teknologjisë të Moskës MISiS (NUST MISiS) kanë gjetur një mënyrë për t'i bërë strukturat metalike më të lehta. Kjo është bërë e mundur me materialin e ri të fortë dhe vetitë e tij të saldimit.

Rezultatet e hulumtimit u botuan në  in the Journal of Materials Processing Technology.

Sipas shkencëtarëve, ata kanë arritur të marrin një material me rezistencë të lartë nga hekuri, i cili, pavarësisht përpunimit, ruan vetitë e larta të saldimit dhe mund të formojë nyje të forta. Kjo do të lejojë përdorimin e saldimit në vend të nyjeve me bulona në ndërtimin e makinave, avionëve dhe raketave, duke i bërë kështu strukturat metalike më të lehta.

Sipas ekspertëve, për të marrë një material me rezistencë të lartë, elementët shtesë duhet të shtohen në përbërjen kimike të metalit. Sidoqoftë, kjo dëmton ndjeshëm aftësinë e materialit për t'u ngjitur.

Studiuesit e NUST MISiS kanë gjetur një mënyrë për të arritur një rezistencë të lartë hekuri përmes nanostrukturimit të tij përmes deformimit: bluarjen e strukturës së tij të brendshme me shtypje këndore me kanal të barabartë. Në këtë mënyrë, studiuesit kanë arritur të rrisin forcën e metalit duke ruajtur saldueshmërinë e tij.

"Pas saldimit, vetitë mekanike të hekurit nanostrukturuar ARMCO janë më të larta se ato të hekurit të marrë tradicionalisht. Kjo na lejon të marrim elemente strukturorë me performancë optimale pasi që struktura që rezulton është më e lehtë për shkak të forcës më të madhe të materialit, "shpjegoi shoku post-doktoraturë Jairo Muñoz.

Shkencëtarët besojnë se ky studim hap një terren të ri në studimin e materialeve të nanostrukturuara pasi problemi i saldueshmërisë së materialeve nanostrukturore është ende në fillimet e tij.

“Studimi i vetive teknologjike të metaleve nanostrukturuar, siç është saldueshmëria, do të na lejojë, së pari, të përcaktojmë në mënyrë të qartë zonën e aplikimit për këto materiale, dhe së dyti, ta zgjerojmë këtë zonë në mënyrë të konsiderueshme. Ne besojmë se ky studim do të tërheqë vëmendjen e një numri të grupeve kërkimore jashtë vendit. Kjo do të bëjë të mundur arritjen e rezultateve të reja dhe akoma më premtuese në këtë fushë, ”sipas Alexander Komissarov, Shefi i Laboratorit të Materialeve Hibridë të Nanostrukturuar të NUST MISiS.

Shkencëtarët NUST MISiS shtuan se ekipi hulumtues përfshin ekspertë që punojnë në laboratorë në të gjithë botën.

Studiuesit duan të vazhdojnë të punojnë në këtë fushë duke përdorur teknologji të tjera të saldimit, materiale të ndryshme dhe metoda të prodhimit të metaleve nanostrukturuar./sputniknews

© Argumentum.