Takimi Mitsotakis-Lavrov: BE dhe NATO nuk janë pengesë për zhvillimin e marrëdhënieve dypalëshe Greko-Ruse

Agresioni turk dhe marrëdhëniet dypalëshe Greko-Ruse ishin pikat kryesore të një takimi të mbajtur nga Kryeministri Kyriakos Mitsotakis me Ministrin e Punëve të Jashtme ruse vizituese Sergej Lavrov, në Rezidencën Maximos të Hënën.

Takimi po zhvillohet në një kohë të vështirë, tha Mitsotakis, kur "Greqia, Mesdheu Lindor, Kaukazi Jugor dhe rajoni më i gjerë si një i tërë sfidon stabilitetin ndërkombëtar".

Ai e informoi Lavrov mbi veprimet nga Turqia që "minon paqen në disa pika të ndjeshme në hartë" dhe tha se ishte i shqetësuar që "Turqia e mbështjell këtë agresivitet në një mantel fetar, duke krijuar një kërcënim të dukshëm për bashkëjetesën paqësore të popujve dhe feve". Greqia respekton ligjin ndërkombëtar dhe rregullat e fqinjësisë së mirë, vuri në dukje Kryeministri dhe ai mirëpriti deklaratën e Lavrov në Athinë se shtrirja e ujërave territoriale në 12 milje detare është një e drejtë e patjetërsueshme e çdo vendi.

Kryeministri vuri në dukje më tej se Greqia është një anëtare e NATO-s, "por kjo nuk na pengon, Z. Ministër, të zgjerojmë marrëdhëniet tona dypalëshe me Rusinë," veçanërisht në 200 vjetorin e ardhshëm të Revolucionit Grek për Pavarësi.

Mitsotakis tha se ai i kishte bërë një ftesë personale Presidentit rus Vladimir Putin, Presidentit Emmanuel Macron të Francës dhe Princit Charles për të vizituar Greqinë në 25 Mars 2021 për të marrë pjesë në ngjarjet si përfaqësues të tre vendeve që luajtën një rol vendimtar në Luftën Greke për Pavarësia. Përveç kësaj, 2021 është "Viti i Historisë Greko-Ruse" dhe festa e dyfishtë do t'i kujtojë të dy vendeve historinë e tyre të përbashkët dhe mundësitë e tyre të ardhshme, tha ai.

Lavrov u pajtua se takimi konfirmoi që anëtarësimi i Greqisë në Bashkimin Evropian dhe NATO nuk e pengoi zhvillimin e marrëdhënieve Greko-Ruse, duke theksuar megjithatë se "do të ishte, natyrisht, e dëshirueshme që BE dhe NATO të mos na pengonin për të zhvilluar këto marrëdhënie ".

Ai iu referua memorandumit të përbashkët të nënshkruar me homologun e tij grek, Nikos Dendias, i cili mori pjesë në takimin me Kryeministrin dhe tha se ngjarjet e përvjetorit do të ishin me interes për publikun e gjerë të të dy vendeve. Lavrov gjithashtu mbështeti de-përshkallëzimin e tensionit në rajon dhe dialogun e drejtpërdrejtë për zgjidhjen e problemeve në rajon. Rusia, tha ai, është e gatshme të kontribuojë në një dialog të tillë të drejtpërdrejtë.

Për sa i përket përdorimit të fesë në lojërat gjeopolitike, ai bëri thirrje për kujdes dhe tha se Rusia kishte promovuar iniciativa për të luftuar paragjykimet ndaj feve hebraike, të krishtera dhe islamike dhe t'i njihte ato si veprime të dënueshme dhe do të vazhdojë ta bëjë këtë.

Deklaratat, Dendias- Lavrov: Greqia ka të drejtë të shtrijë ujërat e saj territoriale në 12 milje detare

Ministri i Jashtëm Grek Nikos Dendias dhe Ministri i Jashtëm rus vizitues Sergej Lavrov të hënën ranë dakord se ishte e drejta e patjetërsueshme e Greqisë për të zgjatur ujërat e saj territoriale në 12 milje detare, në përputhje me ligjin detar dhe Konventën e KB mbi Ligjin e Detit (UNCLOS).

Dendias tha se gjatë takimit të tyre, ai bëri një referencë të veçantë për të drejtën e patjetërsueshme të Greqisë për të zgjatur ujërat e saj territoriale në 12 milje detare dhe se ministri i jashtëm rus ishte përgjigjur se "Rusia nuk mund të miratojë ndonjë qëndrim tjetër përveç asaj të mbështetur nga Ligji të Detit ", duke shtuar se çdo anëtar i këtij Traktati mund të regjistrojë ujërat e tij territorialë deri në 12 milje detare, duke ndjekur mendjen e shëndoshë dhe neutralitetet gjeografike.

Rusia i del në krah Greqisë/ Lavrov takon Dendias: Keni të drejtë të  zgjeroheni në det | Zgjohu Shqiptar

Lavrov tha se ndryshimi mund të zgjidhet vetëm përmes diskutimeve që respektojnë dhe marrin parasysh interesat e secilës palë.

"Çdo problem që mund të lindë midis vendeve duhet të zgjidhet me dialog. Sado e vështirë të jetë situata midis Greqisë dhe Turqisë për momentin, ne gjithmonë do të mbështesim diskutimin dhe zgjidhjen e këtyre problemeve përmes bisedimeve të drejtpërdrejta," tha Lavrov.

/argumentum.al

© Argumentum