Ambulancat, Shtëpitë, Hotelet dhe Stadiumet Pjesë e Sistemit të Shqipërisë në përballje ndaj COVID-19

Kryeministri Edi Rama ka postuar në profilin e tij në Facebook një video që tregon punën e përditshme të sistemit kombëtar të kujdesit shëndetësor nga marrja e një telefonate në momentin kur mjekët shkojnë në apartamente dhe ndihmojnë pacientët me Covid 19 i cili përfshin një skenar të stadiumeve që kthehen në të fundit përdorimi për të përballuar 'përmbytjen' e njerëzve të infektuar me virusin vdekjeprurës.
Rama thotë se ky shërbim është një shembull i vendeve partnere në Evropë dhe gjen rastin të falënderojë stafin e tij për punën e tyre.

Pasi krahasoi qeverisjen e kaluar të Partisë Demokratike (PD) në performancën e saj në këtë aspekt në kohërat e vjetra të linjave telefonike fikse dhe ambulancave të dobësuara në 'kohë emergjencash', ai lavdëron ekipin fantastik të Urgjencës Kombëtare me kryetarin e saj Skënder Brataj si protagonisti kryesor  që në këtë kohë të mallkuar është pa ndalur pranë njerëzve që kanë shpëtuar mijëra jetë.
Rama shfrytëzoi rastin për të kujtuar se Urgjenca Kombëtare është nën presionin e dyfishtë të sulmit të virusit vrasës dhe 'baltës së ndyrë' të hedhur nga ata që luftojnë kundër qeverisë aktuale ndërsa po lufton me Armikun e Padukshëm.
Në videon e treguar nga Kryeministri, Rama, Shefi i Urgjencës Kombëtare, Skënder Brataj flet në detaje se si funksionon njësia e koordinimit, duke shtuar se ata kanë kapacitetin për t'iu përgjigjur qytetarëve në çdo cep të Shqipërisë.

Dr. Brataj e bëri të qartë se në rast të përkeqësimit të situatës, që do të thotë një mbipopullim i 4 spitaleve Covid, qytetarët do të ndihmohen në çdo mënyrë dhe në çdo vend siç bën e gjithë bota.
"Deri më tani disa nga skenarët janë shteruar dhe tani ne kalojmë te Covid 3 që është skenari 3," tha Brataj duke pranuar që linjat e personave të sëmurë janë krijuar.

Një kthim mbrapa…

Në fakt një situatë kaq e vështirë e  pacientëve që presin të shtrohen në spital është njoftuar që prej disa ditësh, por Brataj dhe ndihmësit e tij e mohuan atë në atë kohë.
Një dëshmitar i tha  argumentum.al  se një radhë e gjatë ishte në spitalin "Shefqet Ndroqi" ku ambulancat prisnin në oborr për shumë orë të dielën në mëngjes.

"Unë isha me fat që gjeta një mënyrë për të shtruar në spital nënën time e cila ishte në gjendje kritike pas trajtimit dhjetë-ditor pa rezultate," tha ai në kushte anonimiteti.

Më 22 nëntor  argumentum.al  publikoi një apel nën titullin 'Zgjohu Kryeministër, Ministër i Shëndetësisë, Ekspertë!' përmes së cilës mjeku Dritan Kociaj zbuloi se çfarë po ndodhte në orën 03 të mëngjesit të asaj dite në një ambulancë ku ai ishte me një pacient në portën e spitalit "Shefqet Ndroqi" në Tiranë.

"Ishtë ora 03 e mëngjesit sot, 22 nëntor, është ftohtë dhe kam 3 orë e gjysmë me një pacient në ambulancën te porta e spitalit" Shefqet Ndroqi "," shkruante Dr. Kociaj në një postim në Facebook në mëngjes herët të asaj dite.

"Ka edhe 6 ambulanca të tjera me pacientë me ne," zbuloi ai në thirrjen publike drejtuar Kryeministrit, Ministrisë së Shëndetësisë dhe Komitetit të Ekspertëve. "Nuk ka gjithashtu vende në urgjencën e pritjes dhe në pavione. Ne vazhdojmë të ndryshojmë cilindrat O2 në ambulanca, por kjo nuk është një zgjidhje", zbuloi Doktori thirrja e të cilit u injorua nga Komiteti i Ekspertëve, Ministri i Shëndetësisë, dhe Kryeministri i vendit në atë kohë edhe pse shumë media të tjera e botuan veç argumentum.al

Rastësisht në buletinin mjekësor të lëshuar nga Ministria e Shëndetësisë atë ditë thuhej se situata ishte nën kontroll pa përmendur rastin alarmues.

"Ende nuk ka rraskapitje, ne nuk jemi në atë pikë. Spitali Covid 4 dhe ato rajonalë do të hapen, dhe pastaj ne do të trajtojmë pacientët në ambulanca, në shtëpi, në hotele, në korridore, por edhe në stadiume si e gjithë bota bën, "Shefi i Urgjencës Kombëtare, Skënder Brataj u citua të thoshte në pamjet 'optimiste' të lëshuara nga Kryeministri Rama të Dielën.

"Qytetarët do të ndihmohen në çdo mënyrë; qëllime të tjera jashtë aspektit shëndetësor duhet thjesht të heshtin," tha Brataj në videon e vënë në dispozicion të shqiptarëve nga Kryeministri i tyre.
Duke pasur parasysh atë që tha shefi i qeverisë përmes ekspertit të tij të lartë të Dielën duket se është një kujtesë e zymtë e asaj që shumë sinjalizues kanë paralajmëruar kohë më parë se Shqipëria është përpara kohërave më të vështira ... Këtu është: stadiumet si mjet i fundit për të mbijetuar! argumentum.al