Azerbajxhani merr qytetin Lachin pas 28 vitesh

Ushtria e Azerbajxhanit ka hyrë në qytetin Lachin, i cili ishte nën pushtim për 28 vite

Sot, pas tërheqjes së forcave të armatosura armene, rajoni Lachin kthehet në Azerbajxhan, njoftojne mediat nderkombetare.

Sipas një deklarate trepalëshe të nënshkruar në 10 nëntor të këtij viti nga Presidenti i Azerbajxhanit Ilham Aliyev, Presidenti i Rusisë Vladimir Putin dhe Kryeministri i Armenisë Nikol Pashinyan, forcat e armatosura armene duhet të tërhiqen nga rajoni Lachin dhe ajo duhej të kthehet në Azerbajxhan deri në dhjetor 1.

Rajoni i Laçinit u pushtua nga forcat e armatosura armene në 18 maj 1992. Gjatë mbrojtjes së rajonit, 264 njerëz u vranë, 65 u morën peng, 103 u bënë invalidë. Gjashtë persona nga rajoni u vlerësuan me titullin Hero Kombëtar i Azerbajxhanit. Nga 24,374 fëmijë në rajon të moshës nga një deri në 16 vjeç, 18 u bënë dëshmorë, 225 u bënë invalidë, 1,071 fëmijë humbën një, dhe 31 fëmijë humbën të dy prindërit. 65,507 IDP nga rajoni Lachin u akomoduan në 59 qytete dhe rajone të Azerbajxhanit

Gjatë okupimit, zona pësoi 7.1 miliard dollarë dëm.

U plaçkitën dhe shkatërruan 217 institucione kulturore, 101 institucione arsimore, 142 institucione të kujdesit shëndetësor, 462 struktura tregtare, 30 pajisje komunikimi, dy mjete transporti dhe të tjera prodhuese. Më shumë se 200 monumente historike të lokale dhe 54 monumente me rëndësi botërore u shkatërruan. Këto përfshijnë manastirin shqiptar Agoglan (shek. VI), varrin e Malik Azhdar (shek. 14), një xhami në fshatin Garagishlag dhe një varrezë antike në fshatin Zabukh. Muzeu Historik Lachin dhe një koleksion i vjetër me monedha ari, argjendi dhe bronzi u plaçkitën. Një ekspozitë nga Muzeu Historik i Lachin - një çantë e bërë prej argjendi - u shit për 80,000 dollarë në Sotheby's në Londër.

/argumentum.al

© Argumentum