Bashkëpunimi ndërkombëtar për të luftuar terrorin duhet të forcohet pas sulmit në Vjenë, thotë Kurz

Evropa është goditur nga një seri sulmesh brutale terroriste gjatë tre javëve të fundit, duke bërë që autoritetet të rritin masat kundër-terroriste në të gjithë kontinentin.

Kancelari austriak Sebastian Kurz ka thënë se bashkëpunimi ndërkombëtar për të luftuar terrorin duhet të forcohet pas sulmit në Vjenë, i cili la katër persona të vdekur dhe të paktën 22 të plagosur.

"Përveç hetimit dhe masave parandaluese, bashkëpunimi ndërkombëtar është i nevojshëm. Terrorizmi islamik është pjesë e një rrjeti të vetëm në të gjithë botën dhe mbart të njëjtin rrezik kudo. Evropa po përballet me një sfidë të përbashkët dhe ne mund të përgjigjemi vetëm së bashku," tha Kurz.

Situata me lirimin e hershëm të një terroristi të mundshëm, si në rastin e sulmuesit të Vjenës, nuk duhet të përsëritet, vuri në dukje Kurz, duke folur para Këshillit Kombëtar të Austrisë.

"Unë jam mirënjohës ndaj Ministrave të Punëve të Brendshme dhe Drejtësisë që ata kanë filluar negociatat përkatëse në mënyrë që së bashku të përmirësojnë sistemin", tha ai.

Kurz vazhdoi duke thënë se Zyra e Austrisë për Mbrojtjen e Shtetit dhe Kundër Terrorizmit (BVT) duhet të reformohet.

"Në vitet e fundit, departamenti ka pësuar dëmtime serioze për arsye të ndryshme. Ky dëm tani duhet të rregullohet," theksoi ai.

Deklarata vjen pas një serie sulmesh të shtënat që tronditën në qendër të Vjenës, me policinë austriake që nxori një nga sulmuesit, thuhet se ishte një mbështetës i Daesh.

Inati i Vjenës erdhi menjëherë pas një serie sulmesh terroriste në Francë, e cila ka rritur sigurinë e saj në nivelin më të lartë. Presidenti francez Emmanuel Macron tha në 29 tetor se trupat shtesë do të mobilizohen dhe masat e sigurisë në shkollat franceze dhe vendet e adhurimit do të forcohen pasi kombi përballet me një kërcënim terrorist që buron nga islamizmi radikal.

Javën e kaluar, një 21-vjeçar nga Tunizia vrau tre persona në një kishë në qytetin jugor francez të Nicës. Dy javë para kësaj, një adoleshent 17-vjeçar mysliman i preu kokën një mësuesi parisien i cili tregoi karikaturat e profetit islam Muhamed gjatë një ore mësimi për lirinë e fjalës.

© Argumentum