Dendias: Greqia e hapur për të bashkëpunuar me të gjithë fqinjët e saj që respektojnë ligjet ndërkombëtare

Greqia është e hapur për zgjerimin e bashkëpunimit me të gjithë fqinjët e saj, për sa kohë që ata "respektojnë parimet e marrëdhënieve të fqinjësisë së mirë dhe të drejtën ndërkombëtare", tha Ministri i Punëve të Jashtme Nikos Dendias në Samitin e Selanikut 2020 të Enjten, përpara se të shtonte, "Unë supozoj se ne nuk po kërkojmë shumë ".

Në konferencën e Federatës së Industrive të Greqisë (SVE) dhe Forumit Ekonomik Delphi, Dendias foli për Turqinë si "emëruesin e përbashkët" në trazirat në Mesdheun Lindor.

Marrëdhëniet greko-turke "kanë kaluar nëpër faza të ndryshme gjatë dekadave të fundit", tha Dendias, por tani Turqia "po hedh pretendime të paligjshme dhe provokuese mbi sovranitetin e Greqisë dhe të drejtat sovrane Greke", dhe "ajo kërkon të destabilizojë drejtpërdrejt vendin tim".

Provokimet e Turqisë kundër Greqisë dhe sovranitetit të saj nuk janë të reja, tha ministri i jashtëm grek, por ai vuri në dukje tre elementë të rinj "që janë gjithashtu veçanërisht shqetësues" në strategjinë e vendit fqinj.

Ai i përshkroi ato si më poshtë: a) Një varg më i gjerë mjetesh të përdorura nga Turqia (shpime të paligjshme në ujërat e raftit kontinental grek, duke përdorur migrantë, duke krijuar lajme të rreme për të diskredituar Greqinë jashtë vendit), b) duke përdorur një strategji afatgjatë për të krijuar kriza "për të provoni rezistencën e Greqisë ", dhe c) duke përdorur taktikat e shekullit të 19-të për të destabilizuar të gjithë rajonin. Turqia, tha ai, është shndërruar në një "agjenci udhëtimi për xhihadistët", duke kërcënuar Evropën dhe vendet Mesdhetare drejtpërdrejt.

Greqia u përgjigjet këtyre sfidave duke ndjekur rregullat e marrëdhënieve ndërkombëtare dhe duke ndërtuar aleanca me kombet e tjera, tha Dendias. Si shembuj ai ndoqi marrëveshjet e fundit me Italinë dhe Egjiptin për caktimin e zonave detare dhe me Shqipërinë për referimin e një çështjeje të ngjashme në Gjykatën Ndërkombëtare të Drejtësisë në Hagë. "Kjo është mënyra se si kombet paqësore zgjidhin mosmarrëveshjet e tyre, jo përmes diplomacisë me varka," nënvizoi ai.

Duke përfunduar, ai tha se Greqia "nuk po kthehet në politikën e shekullit të 19-të. Ne nuk po ndërtojmë aleanca kundër askujt. Përkundrazi, ne jemi të hapur për të zgjeruar kornizën e bashkëpunimit me të gjithë fqinjët tanë", por ata duhet të respektojnë mirë marrëdhëniet fqinjësore dhe e drejta ndërkombëtare, tha ai.

/argumentum.al

© Argumentum