Efikasiteti i Sputnik V mbi 95% 42 ditë pas dozës së parë, deklaron Gamaleya

Sputnik V i Rusisë, i cili aktualisht është duke kaluar fazën e tretë të testimit klinik, u bë vaksina e parë anti-COVID që u regjistrua në botë.

N.F. Gamaleya Qendra Kombëtare e Kërkimit për Epidemiologji dhe Mikrobiologji dhe Fondi Rus i Investimeve Direkte kanë njoftuar efikasitetin e inokulimit të tyre të sapo zhvilluar, vaksina e parë e regjistruar në botë COVID-19, ka arritur në 95%, me rezultatet e fundit ngritëse të treguara 42 ditë pas goditjes së parë .

Vlerësimi u krye midis 18,794 vullnetarëve 28 ditë pas marrjes së dozës së parë (7 ditë pas dozës së dytë) të vaksinës ose placebo, me të arritur në pikën e dytë të kontrollit në përputhje me protokollet e gjykimit klinik. Analiza e kësaj faze demonstroi një normë efikasiteti prej 91.4% për vaksinën Sputnik V.

Më tej, të dhënat paraprake në ditën e 42-të pas dozës së parë, ose 21 ditë pas dozës së dytë, kur vullnetarët kishin formuar tashmë një përgjigje të qëndrueshme imune, shkalla e efikasitetit të vaksinës arriti mbi 95%.

Vaksina ruse është provuar të jetë unike pasi përdor dy vektorë të ndryshëm të bazuar në adenovirusin njerëzor, i cili lejon një përgjigje imune më të fortë dhe më afatgjatë krahasuar me vaksinat e bazuara në një dhe të njëjtin vektor për të dyja dozat.

"Të dhënat që demonstrojnë [efikasitetin e lartë të vaksinës Sputnik V na japin shpresë se së shpejti do të marrim mjetin më të rëndësishëm në luftën kundër pandemisë së infeksionit të ri të koronavirusit", vuri në dukje Ministri Rus i Shëndetësisë Mikhail Murashko.

Sipas drejtorit të Qendrës Gamaleya Alexander Gintsburg: "është shumë e rëndësishme që analiza e dytë e përkohshme e efikasitetit të Sputnik V të ketë konfirmuar gjetjet tona nga faza e parë dhe të tregojë efikasitetin e saj në 91-92%". Ai vazhdoi të theksojë pikëpamjen më optimiste të studiuesve, pasi ata "presin që niveli i efikasitetit të jetë edhe më i lartë bazuar në të dhënat tre javë pas imunizimit të dytë, kur arrihet përgjigja më e fortë dhe më e qëndrueshme e trupit".

Provat klinike të Fazës III janë miratuar dhe vazhdojnë në Bjellorusi, Emiratet e Bashkuara Arabe, Venezuela dhe vende të tjera, si dhe Faza II-III në Indi. Veçmas, vaksina Sputnik V COVID-19, të cilën autoritetet shëndetësore ruse e regjistruan historikisht më 11 gusht, pritet t'i nënshtrohet provave të fazës III në Meksikë ku do të përfshijë rreth 500 njerëz sa më shpejt që zhvilluesit rusë të marrin miratimin nga autoritetet rregullatore meksikane .