Gjendet në Serbinë jugore një varr i dyshuar masiv me eshtrat e viktimave nga lufta në Kosovë gjatë 1998-1999

Ekspertë të mjekësisë ligjore nga Kosova thanë se eshtra njerëzish në minierën e hapur në Kizevak gjatë gërmimeve pranë qytetit serb të Rashkës të hënën.

Arsim Gerxhaliu, drejtor i Institutit të Mjekësisë Ligjore të Kosovës, tha për Radio Europa e Lirë se hapat e ardhshëm përfshijnë “procedura mjekësore ligjore, gërmime vlerësimi, zhvarrosje të eshtrave, më pas identifikimin përmes ADN-së”.

Zyra e Prokurorit Serb tha se nuk ishte e mundur të thuhej se sa trupa janë varrosur në vend derisa të bëhet një zhvarrosje.

“Kjo tani bie nën juridiksionin e Gjykatës së Lartë të Beogradit, Departamentit për Krimet e Luftës”, i tha BIRN të martën Vasilije Seratliç, një zëdhënës i Zyrës së Prokurorit të Serbisë.

Miniera e hapur në Kizevak afër qytetit të Rashkës nuk është larg gurores së Rudnicës, ku tashmë janë gjetur trupat e më shumë se 40 shqiptarëve të Kosovës të vrarë nga forcat serbe në luftën 1998-1999.

Kushtrim Gara, kreu i sekretariatit për Komisionin e Personave të Zhdukur të qeverisë së Kosovës, tha për KTV të Kosovës të hënën në mbrëmje, se gërmimet në Kizevak kanë vazhduar që nga viti 2015, por një imazh satelitor i këtij vendi ka fundi i vitit 2019 e kishte çuar para procesin.

“Ne u kthyem në Kizevak këtë vit, më saktësisht këto tre javët e fundit”, tha Gara.

Ai shtoi se gjatë gërmimeve të fundit, hetuesit “arritën të gjenin eshtra dhe të shënonin vendin e saktë të varrit të mundshëm masiv”.

Që nga viti 2001, eshtrat e mbi 900 viktimave të shqiptarëve të Kosovës janë gjetur në katër vende të ndryshme në Serbi. Ata u vranë në Kosovë dhe më pas trupat e tyre u zhvendosën në varre të fshehta në një përpjekje për të fshehur krimet.

Askush nuk është mbajtur përgjegjës nga gjyqësori serb për fshehjen e krimit, por Gjykata Penale Ndërkombëtare për ish-Jugosllavinë dënoi gjeneralin e policisë serbe Vlastimir Djordjeviç për rolin e tij në fshehjen e trupave si dhe krime të tjera lufte kundër shqiptarëve të Kosovës.

Kreu i Komisionit të Personave të Zhdukur të qeverisë serbe, Veljko Odaloviç, tha në gusht se autoritetet e Kosovës kishin kërkuar kërkime në Kizevak, në Kozarevo midis qyteteve të Rashkë dhe Novi Pazar dhe në minierën Stavalj afër Sjenicës.

Në tetor, delegacionet serbe dhe kosovare së bashku me përfaqësues të Kryqit të Kuq vizituan një vend afër minierës së Stavalj, por gjetën se kishin nevojë për më shumë informacione për të përcaktuar vendndodhjen e një varri të mundshëm.

BIRN