Mazhoranca i kufizon kompetencat Presidentit/ Meta: Përpjekje për grusht shteti

Një projektligj i hartuar mbi kompetencat e Presidentit të Shqipërisë nga shumica parashikon disa ndryshime që lënë të drejtat e presidentit për kompetencat që ai ka, por kufizon veprimin e tij duke vendosur afate brenda të cilave ai duhet të reagojë.

Ky është thelbi i projektligjit i cili u bë publik të Premten duke shkaktuar një raund tjetër polemikash në skenën politike të vendit.

Sipas projektligjit në rast se kreu i shtetit nuk dekreton emrin e kreut të ri të qeverisë pas zgjedhjeve parlamentare përcaktohet emërimi i tij nga Parlamenti. Emërimi i ministrave të rinj të qeverisë ndjek të njëjtën linjë. Ndërkohë projektligji përcakton që nëse Presidenti i Republikës nuk lëshon një dekret për emërimin e Ministrit të propozuar nga Kryeministri brenda 7 ditëve nga marrja e propozimit, atëherë Kryeministri paraqet propozimin në Parlament për miratim pavarësisht mungesa e një dekreti për emërimin.

Precedenti i dytë ka të bëjë me anulimin e datës së zgjedhjeve. Kështu, nëse Presidenti kërkon të anulojë ose shtyjë zgjedhjet, ai duhet të pajtohet me partinë më të madhe në Parlament. Nëse ky i fundit nuk arrin konsensus, Presidenti e ka të pamundur të vendosë.

Ndryshimi tjetër i rëndësishëm lidhet me betimin e anëtarëve të Gjykatës Kushtetuese dhe Gjykatës së Lartë. Sipas ligjit të ri, nëse Presidenti nuk thërret gjyqtarin për të bërë betimin brenda shtatë ditësh, atëherë ata mund të betohen përpara KLGJ.

Shumica ka bërë disa ndryshime në projektligj duke rregulluar procesin e dhënies së shtetësisë. Ligji i ri i njeh këtë të drejtë presidentit, por e detyron atë të konsultohet nga afër me institucionet e sigurisë dhe Ministrinë e Brendshme në çdo rast.

Presidenti Meta: "Zero interes, unë kam filluar marshimin drejt referendumit të 25 Prillit"

"Unë kam interes zero për çdo draft dhe përpjekje për grusht shteti." Ky ishte komenti i Presidentit Ilir Meta në projektligjin e PS për kompetencat e presidentit, të cilin ai e quajti një përpjekje grusht shteti.

"Ju e dini që ky është një Parlament antikushtetues, është një Parlament që kudo që të shkoj, qytetarët më kërkojnë shpërbërjen e tij të menjëhershme. Ishtë një Parlament i puçistëve dhe fatkeqësisht një pjesë e mirë e tyre janë tradhtarë dhe mercenarë. Kështu për mua ka vetëm një interes tani, është 25 prilli, është populli i Shqipërisë ", tha Presidenti Meta në një konferencë shtypi të Premten.

Më tej ai tha se kishte nisur marshimin si President i Shqipërisë drejt referendumit të 25 Prillit dhe ky do të ishte një referendum shumë i qartë. "Mbi 95% e shqiptarëve do të votojnë për Shqipërinë në Evropë dhe ju e dini shumë mirë se kjo është një çështje që tashmë është vendosur."/argumentum.al