Presidenti i Fondacionit Robert Schuman, Giuliani: Pavarësisht nga Rezultati i Zgjedhjeve, SHBA-të nuk do të kthehen në Pax America

“Është thelbësore që BE të vazhdojë dialogun me vendet e Ballkanit Perëndimor dhe të japë indikacione të qarta mbi pranimin në BE. Në këtë drejtim hapja e negociatave të pranimit me Shqipërinë dhe Republikën e Maqedonisë së Veriut është një hap i mirë përpara. Sidoqoftë duhet gjithashtu të jetë e qartë se këto negociata do të jenë të gjata dhe se reformat janë akoma të nevojshme”, tha Jean-Dominique Giuliani në një interviste për  “Albanian Daily News”.

Nga Genc  Mlloja

Ndërsa intervista ekskluzive e Albanian Daily News me Presidentin e Fondacionit Robert Schuman, Jean-Dominique Giuliani po mbahej pikërisht në prag të zgjedhjeve presidenciale të 3 nëntorit në SH.B.A., një nga pikat kryesore të bisedës ishte pritja e tij për rezultatin dhe pozicioni i ardhshëm politik i SHBA në rendin e ri botëror.

“Tani për tani, në sondazhet, Z. Biden po kryeson garën. Kështu që nëse ai fiton, një ton më miqësor ndoshta do të rivendoset midis SHBA dhe BE, "tha Z. Giuliani, i cili megjithatë, paralajmëroi se Evropa duhet të jetë e vetëdijshme për faktin se SHBA nuk do të kthehen vetëm në Pax Americana që ishte mësuar për një kohë kaq të gjatë.

“Nëse Donald Trump fiton përsëri, toni i tij mund të bëhet edhe më agresiv, sepse ai do ta kuptojë fitoren e tij si një mbështetje të politikës së tij. Në çdo rast, Evropa duhet të merret me faktin se duhet të qëndrojë në këmbët e saj, "tha ai.

Jean-Dominique Giuliani është Presidenti i Fondacionit Robert Schuman, i cili është një qendër kërkimore referuese, puna e së cilës mbështet integrimin evropian. Këshilltari Special i Komisionit Evropian, Jean-Dominique Giuliani ishte më parë Maître des Requêtes në Këshillin e Shtetit, dhe ai ishte shefi i stafit të kabinetit të Presidentit të Senatit Z. René Monory (1992-1998) dhe Menaxher në Taylor Grupi Nelson Sofres (1998-2001). Në vitin 2001, ai themeloi biznesin e tij në këshillimin ndërkombëtar: J-DG.Com International Consultants të të cilit ai është kryesues. Z. Giuliani bashkë-drejtoi Atlasin e Përhershëm të Bashkimit Evropian, Lignes de Repères, 2012 dhe ka botuar disa libra dhe artikuj mbi temat e integrimit evropian dhe është një folës i rregullt në konferenca për tema të BE-së.

Në një koment mbi Konferencën për të Ardhmen e Evropës, e cila do të mbahet së shpejti, Z. Giuliani tha se BE duhet të largohej nga tabu për rihapjen e Traktateve Evropiane. ”Konferenca për të Ardhmen e Evropës mund të japë disa stimuj për të menduar për këtë më seriozisht. Një diskutim i tillë i thelluar mbi Evropën dhe institucionet e saj mund ta bëjë BE-në gjithashtu më të përshtatshme për veprimet e saj në skenën botërore. "

Duke u ndalur në 75 vjetorin e themelimit të KB ai tha se ngjarja ka qenë një përballje e dukshme e multilateralizmit dhe izolacionizmit. “BE qëndron fort pranë bindjeve të saj shumëpalëshe siç kanë deklaruar edhe shumë përfaqësues të saj me rastin e festimeve të 75 vjetorit të Kombeve të Bashkuara. Pozicioni i SHBA mund të ndryshojë përsëri nëse Z. Biden zgjidhet, por ndoshta ky ndryshim nuk mund të pritet të jetë shumë dramatik, "besoi ai.

Por politikani i lartë francez mendon se në çdo rast, kriza e koronës ka qenë një ngjarje tjetër e madhe ndër të tjera që e ka sjellë BE-në të kuptojë se ajo duhet të pozicionohet më fort dhe në mënyrë të pavarur në skenën botërore, gjë që po bën tani. “Ne kemi një Komision gjeopolitik nën Presidentin Ursula von der Leyen që dëshiron të afirmojë interesat evropiane dhe gjithashtu vlerat e tij më fort jashtë Evropës. Dhe multilateralizmi mbetet një nga shtyllat kryesore të politikës së tij. ”

Sipas tij, BE-ja ende ka nevojë për të gjetur një zë të përbashkët për çështje të tilla si Turqia, Rusia ose Kina dhe në shumë fusha Bashkimi duhet të gjejë autonominë e tij strategjike në mënyrë që të qëndrojë e fortë në një botë ku Evropa ka më pak aleatë dhe më shumë ish partnerë që veprojnë si armiq.

I pyetur në lidhje me pranimin në BE të vendeve të Ballkanit Perëndimor në Bashkimin Evropian ai tha se është me rëndësi strategjike për Bashkimin pasi kontribuon në paqësimin e këtij rajoni kufitar, hap perspektiva të reja ekonomike dhe merr pjesë në ndërtimin e Evropës. “Prandaj është thelbësore që BE të vazhdojë dialogun me këto vende dhe të japë indikacione të qarta. Në këtë drejtim hapja e negociatave të pranimit me Shqipërinë dhe Republikën e Maqedonisë së Veriut është një hap i mirë përpara. Sidoqoftë duhet gjithashtu të jetë e qartë se këto negociata do të jenë të gjata dhe se reformat janë ende të nevojshme ".

Sipas Z. Giuliani, përfshirja e Shteteve të Bashkuara në dialogun midis Serbisë dhe Kosovës, i cili është zhvilluar nën kujdesin e Bashkimit Evropian që nga viti 2011, nga një aspekt ekonomik mund të jetë një gjë e mirë sepse plotëson veprimin politik të BE-në dhe mund të ndihmojë BE-në të thellojë veprimin e saj për normalizimin e marrëdhënieve midis dy vendeve. "Në planin afatgjatë, afrimi i tyre gjithnjë e më pranë BE mund të jetë një zgjidhje për të siguruar një paqe të prosperuar në Ballkan," beson ai.

Giuliani është i mendimit se në klimën e sotme gjeopolitike, më shumë bashkëpunim ushtarak në nivelin evropian është i nevojshëm dhe po bëhet progres. "Ky përparim mund të duket i ngadaltë, por kjo është një çështje shumë e ndërlikuar dhe e ndjeshme për vendet anëtare me shumë qasje të ndryshme ushtarake dhe të sigurisë midis tyre." Në lidhje me Facilitetin Evropian të Paqes në veçanti, ky mund të shihet si një instrument i dobishëm, veçanërisht sepse lejon shtetet anëtare të veprojnë jashtë buxhetit dhe sepse i lejon ata të veprojnë më shpejt sesa mekanizmi aktual Athena pasi ai funksionon mbi një bazë më të përhershme, tha Presidenti i Fondacionit Robert Schuman, Jean-Dominique Giuliani.

Burimi: "Albania Daily News"

Përshtati në Shqip: argumentum.al

© Argumentum