Rusia deklasifikon dokumentet sovjetike rreth garës së hënës me SH.B.A.

Ndërsa Bashkimi Sovjetik ishte i pari që nisi një njeri në hapësirë, ai humbi garën për në Hënë me SHBA në 1969. Tani, ndërsa Moska dhe Uashingtoni po punojnë së bashku në disa projekte të lidhura me hapësirën, autoritetet ruse kanë lëshuar të klasifikuar më parë pjesë informacioni në lidhje me konkursin legjendar.

Shumë gjëra u diskutuan në qeverinë Sovjetike pasi ajo konkurroi me SH.B.A. për të qenë e para që dërgoi mostrat e tokës së Hënës përsëri në Tokë në 1969, por, sipas dokumenteve të sapo deklasifikuar, një nga temat kryesore ishte nëse E-8 -5 stacioni hënor do të ishte gati për tu nisur me kohë.

Transkriptet e diskutimeve midis inxhinierëve kryesorë të industrisë hapësinore Sovjetike dhe Ministrit të Inxhinierisë së Përgjithshme, Sergej Afanasyev, zbuluan shqetësime se projekti mund të dështojë të përmbushë parashikimet dhe të dëmtojë reputacionin e BRSS. Moska madje mendoi të prishte të gjithë projektin, por u dekurajua nga kryeinxhinieri Georgy Babakin i Byrosë së Dizajnimit Lavochkin, një firmë që punonte në programet sovjetike të lidhura me hapësirën.

"Nëse Amerikanët [me Apollo 11] zbarkojnë në Hënë në 17 Qershor dhe na dërgojnë mbi mostrat e tokës, a duhet që ata të arrijnë t'i mbledhin ato […] çfarë do të ndodhte atëherë? Çfarë do të ndodhte nëse lëshimi i 8-5 stacion] do të jetë i pasuksesshëm? […] Nëse rezulton se makina u ul me sukses, por filloi të mbledhë atmosferën e Hënës në vend të tokës, do të ishte një siklet! ", argumentoi Afanasyev.

Babakin më vonë e bindi ministrin se BRSS duhet të vazhdonte me lëshimin gjithsesi dhe se nuk do të kishte rëndësi nëse BRSS do të merrte mostrat e tokës më vonë se SH.B.A., tregojnë transkriptimet. Inxhinieri i kujtoi Afanasyevit se BRSS kishte zgjedhur një rrugë tjetër për sa i përket eksplorimit të Hënës - përmes përdorimit të makinerive të automatizuara në vend të fluturimeve me njerëz.

Frika e ministrit Sovjetik u bë e vërtetë pasi raketa Proton-K nuk arriti të dërgojë stacionin E-8-5 në Hënë për shkak të një dështimi përforcues në 14 qershor 1969. Nisja e stacionit tjetër hënor, Luna-15 (Hëna-15 ), ishte i suksesshëm, por zbarkuesi u rrëzua në Hënë. Kjo ndodhi pikërisht kur astronautët e parë amerikanë po vizitonin Hënën, duke mbledhur me sukses dhe duke sjellë në shtëpi më shumë se 20 kilogramë tokë nga sateliti natyror i Tokës. Gjatë gjashtë viteve të ardhshme, BRSS dërgoi tre stacione të tjera hënore, të cilët ishin të suksesshëm në misionin e tyre për të sjellë mostra dheu përsëri në Tokë pa përdorimin e astronautëve./sputniknews

©  Argumentum