Rusia feston “Ditën e Unitetit Kombëtar”

Më 4 nëntor, rusët festojnë Ditën e Unitetit Kombëtar. Dita e Unitetit Kombëtar festohet në Rusi çdo 4 nëntor që nga viti 2005 dhe është e lidhur me një ngjarje të rëndësishme në historinë ruse, çlirimin e Moskës nga pushtuesit polakë në vitin 1612.

"Të drejtat dhe përgjegjësitë duhet të jenë në harmoni me njëra-tjetrën. Do të ishte e vështirë për të gjithë shoqërinë tonë të ekzistonte pa të," tha Presidenti rus Vladimir Putin.

Presidenti rus Vladimir Putin ka vendosur lule në monumentin e Kuzma Minin dhe Dmitry Pozharsky në Sheshin e Kuq të Moskës. Ceremonia e vendosjes së luleve zhvillohet tradicionalisht në Ditën e Unitetit Kombëtar. Qytetarët rusë duhet të dinë të drejtat e tyre, por gjithashtu të kujtojnë përgjegjësitë e tyre dhe ndjenjën e detyrës ndaj Atdheut, tha ai.

"Të drejtat dhe përgjegjësitë duhet të jenë në harmoni me njëra-tjetrën. Do të ishte e vështirë për të gjithë shoqërinë tonë të ekzistonte pa të," tha Putin. Ai vuri në dukje se qytetarët duhet të dinë të drejtat e tyre dhe të kërkojnë zbatimin e tyre nga shteti, por secili person ka gjithashtu përgjegjësi.

 

Everything You Want to Know About National Unity Day in Russia - Sputnik International

Zëvendëskryetari i Këshillit Rus të Sigurimit Dmitry Medvedev përgëzoi rusët në Ditën e Unitetit Kombëtar, duke vërejtur se kjo festë është bërë një simbol i respektit për historinë e pasur të vendit. "Bashkimi kombëtar për ne nuk është vetëm një metaforë e bukur, por edhe baza për ekzistencën e njerëzve tanë multi-konfesionalë dhe multi-etnikë," tha Medvedev.

Dita e Unitetit Kombëtar është një nga festat më të reja kombëtare në Rusi. Ajo u krijua në 2005, duke zëvendësuar Ditën e Marrëveshjes dhe Pajtimit, e cila ishte festuar në 7 nëntor që nga viti 1996. Festa përkujton ngjarjet e vitit 1612, kur milicitë e njerëzve të udhëhequr nga tregtari Kuzma Minin dhe Princi Dmitry Pozharsky çliruan Moskën nga pushtuesit polakë.

/argumentum.al

© Argumentum