Shkencëtarët rusë mësojnë të diagnostikojnë kancerin dhe sëmundjet e tjera me një pikë gjaku

Shkencëtarët në Universitetin Kombëtar të Kërkimeve Samara, së bashku me kolegët e tyre nga Universiteti Shtetëror i Mjekësisë Samara, kanë gjetur një mënyrë për të diagnostikuar shpejt kancerin dhe sëmundjet e tjera duke përdorur spektroskopinë e gjakut.

Metoda e re do të ndihmojë në kursimin e kohës, në mënyrë që pacientët të dërgohen menjëherë tek specialisti i nevojshëm. Rezultatet e hulumtimit u botuan në Journal of Raman Spectroscopy.

Sipas shkencëtarëve, është e mundur të kryhet një biopsi e lëngshme për disa minuta duke përdorur spektroskopinë Raman. Ndryshe nga metodat ekzistuese të analizës laboratorike, të cilat kërkojnë orë, kjo metodë lejon që përbërja e gjakut të analizohet në kohë reale.

Kjo procedurë mund të kryhet duke përdorur teknika optike, ku drita shkëmben energji me molekulat e analitit, thanë ekspertët. Kjo ndihmon në përcaktimin e identitetit të një lloji specifik të molekulës dhe përqendrimin e tyre në gjak, gjë që bën të mundur vendosjen e një diagnoze të caktuar.

Drita mund të bashkëveprojë me molekulat biologjike, të cilat janë blloqet ndërtuese të trupit tonë. Nëse e dini procesin e këtij ndërveprimi, ju mund të gjurmoni ndryshimet në përbërjen e trupit dhe nëse ndonjë patologji po zhvillohet me një pikë të vetme të gjakut. Për më tepër, kjo analizë mund të kryhet brenda pak minutash, "tha Ivan Bratchenko, Profesor i Asociuar në Departamentin e Sistemeve Lazer dhe Bioteknike në Universitetin Kombëtar të Kërkimeve Samara.

Ai vuri në dukje se shkencëtarët në të gjithë botën aktualisht po përpiqen të arrijnë saktësi dhe shkathtësi më të lartë me metodat e tyre të propozuara diagnostikuese. Edhe pse inferior për nga saktësia ndaj qasjeve të zbatuara duke përdorur pajisje laboratorike, metoda e propozuar nga specialistët e Universitetit Kombëtar të Kërkimeve Samara mund të kryhet me pajisje portative.

Sipas autorëve të studimit, kryerja e biopsisë së lëngjeve duke përdorur pajisje portative ul ndjeshëm koston e sistemit të analizës së gjakut. Shkencëtarët kanë dalë me metodat më optimale për të përpunuar matematikisht tiparet spektrale. Metoda të tilla mund të përdoren për të dhëna me zhurmë të lartë që ndodhin kur përdorni pajisje portative.

"Rezultatet e marra mund të jenë të kërkuara kur kryejnë ekzaminime të depistimit masiv. Biopsia e lëngshme ndihmon në identifikimin e shpejtë të njerëzve me patologji dhe dërgimin e tyre tek specialisti i nevojshëm. Ndihmon gjithashtu në monitorimin e gjendjes së pacientëve që tashmë janë duke kaluar trajtim. Kur ekzaminoni përbërjen e gjakut, Biopsia e lëngshme mund të tregojë gjithashtu nëse ka përmirësim ose përkeqësim të gjendjes së pacientit, "tha Ivan Bratchenko.

Për të përmirësuar pajisjen e propozuar në mënyrë që ajo të mund të përdoret në spitale, puna e koordinuar e fizikantëve, kimistëve, matematikanëve, inxhinierëve dhe, natyrisht, mjekëve është e nevojshme. Në të ardhmen, shkencëtarët duan të përmirësojnë metodat e analizës dhe të kryejnë prova të gjera klinike të qasjes së propozuar në grupe të ndryshme pacientësh.