Shqipëria, Maqedonia e Veriut dhe Serbia nënshkruajnë Memorandum për të luftuar pandeminë

Shqipëria, Maqedonia e Veriut dhe Serbia kanë nënshkruar një memorandum mirëkuptimi për të luftuar pandeminë e koronavirusit dhe për të mundësuar kalimin e kufirit me karta identiteti  brenda iniciativës "mini-Shengen" gjatë konferencës në internet  e cila u mbajt të hënën.

Kryeministri shqiptar Edi Rama tha se memorandumi është një hap shumë pozitiv kur bëhet fjalë për lëvizjen më të lehtë të qytetarëve dhe luftën kundër pandemisë, veçanërisht në lidhje me shkëmbimin e informacionit në lidhje me virusin COVID-19.

Ai vuri në dukje se nuk ka asnjë mënyrë tjetër për një të ardhme më të mirë për të tre vendet përveç bashkëpunimit të ndërsjellë dhe përpjekjeve të përbashkëta në procesin e pranimit në BE.

Samiti  online u organizua si pjesë e iniciativës "mini-Shengen" dhe u ndoq nga Kryeministri shqiptar Edi Rama në Tiranë, Kryeministri i Maqedonisë së Veriut Zoran Zaev në Shkup, Kryeministrja e Serbisë Ana Branbić dhe Ministri i Shëndetësisë Zlatibor Lončar në Beogradi.

Presidenti serb Aleksandar Vuçiç tha se ishte shumë i lumtur dhe krenar që nënshkroi memorandumin e mirëkuptimit në luftën kundër koronavirusit. "Gjëja e rëndësishme është që ne do të fusim masa së bashku dhe që kemi vendosur që ekspertët dhe ekipet tona mjekësore duhet të flasin dhe të bashkëpunojnë, duke ndërtuar besim për të ndihmuar njerëzit tanë," tha ai në vërejtjet e tij.

"Kjo do t'i sjellë vendet tona më afër politikisht dhe do të mundësojë një jetë më të mirë për qytetarët," vlerësoi Vuçiç.

Kryeministri i Maqedonisë së Veriut deklaroi se memorandumi i nënshkruar do të lehtësojë jetën e qytetarëve të tre vendeve dhe do të vendosë bazën për bashkëpunim të ndërsjellë në të gjitha fushat, veçanërisht në luftën kundër pandemisë, sepse hapja e "Green Lines" lehtëson rrjedha e qytetarëve dhe bashkëpunimi ekonomik.

Zaev shtoi se qytetarët e tre vendeve, në cilindo që e gjejnë veten dhe janë të infektuar me COVID-10, do të jenë në gjendje të trajtohen falas.
Sipas Gazeta Express, Kosova nuk ishte e ftuar në takim edhe pse dokumentet e ndërmjetësuara nga Presidenti i SHBA Trump midis Prishtinës dhe Beogradit disa javë më parë përcaktonin pjesëmarrjen e Kosovës në këtë iniciativë.
Mali i Zi dhe Bosnjë-Hercegovina nuk kanë pranuar të përfshihen në nismën "mini-Shengen". /argumentum.al