Sonja Biserko  ekskluzivisht për Argumentum.al/ Presidenti i zgjedhur i SHBA Biden është kundër çdo ndarjeje, ky është një lajm i mirë për Ballkanin Perëndimor

Flet Sonja Biserko, themeluese dhe Presidente e Komitetit të Helsinkit për të Drejtat e Njeriut në Serbi në një intervistë ekskluzive me argumentum.al.

Nga Genc Mlloja

Zgjedhjet presidenciale, rezultatet e saj dhe veçanërisht dështimi i Presidentit Donald Trump për të pranuar pranimin e fitores së sfiduesit të tij, Joe Biden si dhe ndikimi i progresit të këtyre ngjarjeve në SHBA në arenën ndërkombëtare kanë qenë disa nga temat e diskutuara me Znj. Sonja Biserko, themeluese dhe Presidente e Komitetit të Helsinkit për të Drejtat e Njeriut në Serbi në një intervistë ekskluzive me  argumentum.al.

"Refuzimi i Trump për të pranuar dhe mbështetja që ai po merr nga disa republikanë të shquar është shqetësuese dhe e rrezikshme për demokracinë amerikane, si dhe vendimet e tij të fundit për të shkarkuar njerëz të lartë nga Ministria e Mbrojtjes", tha Znj. Biserko e cila vuri në dukje se presidenti i zgjedhur Biden po përgatitet për tranzicionin dhe po krijon themel për presidencën e tij. “Fjalimi i tij i parë u konceptua me shumë mençuri dhe kujdes. Ajo kishte për qëllim unifikimin dhe shërimin e shoqërisë amerikane, duke u mbështetur në vlerat tradicionale të familjes dhe rivendosjen e SH.B.A.-së për sfidat përpara ".

E pyetur në lidhje me premtimin e Biden për të "shëruar" SHBA, znj. Biserko ishte e mendimit se nuk do të jetë një detyrë e lehtë sepse demokracia amerikane nuk do të rimëkëmbet lehtë dhe së shpejti për shkak të rënies së saj të cilësisë sidomos gjatë katër fundit vjet

Më tej, kreu i Komitetit të Helsinkit me qendër në Beograd pa te Joe Biden një person që beson në institucione dhe ai do të jetë i parashikueshëm. “Ai do të kthejë mirësinë në komunikim, por disa çështje të tilla si Kina dhe Rusia do të trajtohen në të njëjtën linjë, por me më shumë kompromis dhe dialog. Sidoqoftë, asgjë nuk do të jetë më si më parë. ”

Sipas saj, Evropa nuk është përparësia e SHBA tashmë për disa kohë, por marrëdhëniet me BE do të rivendosen. "Ai nuk është kundër BE dhe nuk do ta minojë atë ose do të mbështesë radikalët si Trump. Kohezioni i NATO-s do të rritet ”, tha zonja Biserko.

Presidentja Biserko është e kënaqur që Biden ka qenë shumë aktiv në Ballkan dhe ka mirëkuptim të thellë për problemet e rajonit, veçanërisht të Bosnjës dhe Kosovës. Ajo tha se SH.B.A. nuk do të kthehet në rajon siç ka qenë në vitet '90 por do të veprojë në përputhje me BE. “Sigurisht që do të jetë e dobishme pasi që shumica e popullsisë në rajon ende i perceptojnë SHBA-të si faktorin e vetëm për të ofruar. Ai është kundër çdo ndarjeje dhe ky është me të vërtetë një lajm i mirë. Marrëveshja e Uashingtonit do të zbatohet në disa aspekte, por ndoshta jo si një e tërë. ”

Sipas këndvështrimit të saj hegjemonia amerikane ka mbaruar dhe për ca kohë SH.B.A. do të angazhohet me problemet dhe sfidat e saj të brendshme.

“Eshtë e rëndësishme që SHBA të bëhet edhe një herë kampione në demokraci dhe të drejtat e njeriut. Isshtë shumë larg nga të gjithë ne ”, tha Sonja Presidentja e Komitetit të Helsinkit për të Drejtat e Njeriut në intervistën vijuese:

https://argumentum.al/lajmi/2020/11/hchrss-sonja-biserko-exclusively-for-argumentum-al-us-president-elect-biden-is-against-any-partition-which-is-really-good-news-for-wb/