Antifashizmi i gjallë: Nuk ka shëndet pa liri

Instituti Ndërkombëtar për Lindjen e Mesme dhe Studimet e Ballkanit (IFIMES) [1] nga Ljubljana, Sllovenia, rregullisht analizon zhvillimet në Lindjen e Mesme, Ballkan dhe në botë. Prof. Dr. Anis H. Bajrektarevic është profesor në të drejtën ndërkombëtare dhe studime politike globale, me qendër në Vjenë, Austri. Në analizën e tij gjithëpërfshirëse të titulluar "Antifashizmi i gjallë: Nuk ka shëndet pa liri" ai po analizon përgjigjen Covid-19, e cila u përball me një fiasko planetare.

Një gjendje e mirëqenies së plotë fizike, mendore dhe shoqërore dhe jo thjesht mungesa e sëmundjes ose sëmundjes.
Përkufizimi i Shëndetit, Preambulë e Kushtetutës së Organizatës Botërore të Shëndetësisë (OBSH), 1948

Këto ditë, shumë argumentojnë se përgjigjja jonë Covid-19 (C-19) është një fiasko planetare, madhësia e të cilit pritet të dalë në sipërfaqe me efektet dytësore proporcionale dhe të qëndrueshme, duke shkaktuar tkurrje dhe konvulsione të jashtëzakonshme socio-ekonomike, politike dhe psikosomatike. Por më keq se përgjigjja jonë është heshtja jonë në lidhje me të.

Eshtë një fakt i vërtetuar që kuintesenca e nazizmit nuk ishte Hitleri dhe rrethi i errësirës rreth tij.
Ishte më tepër një atmosferë e përbashkët "banaliteti i krimit" e përbashkët: Pranimi dashamirës i njerëzve të zakonshëm të fshatrave që jetojnë pranë Auschwitz, Mauthausen, Dachau që kombi duhet të "pastrohet"… Dita kur pyetjet ndalet dhe pranimi i heshtur bëhet një "normal i ri" është një ditë kur fashizmi ecën në një kohë të madhe. Sigurisht, sot kemi një diagnozë për të: Leja e prodhimit përmes arkitekturës së zgjedhur, e një frike të burgosur, përmes mediave të infantilizuar (e kthyer në fazën para-Edipale) psikologjia e de-socializuar dhe tjetërsuar, një e atomizuar.

Opinioni i maskuar si opinion

A e harruam vërtet mësimin bazë të historisë sonë: Sa herë që pushteti ishte i pakontrolluar, ai degjeneronte në brutalitet të errët; ritualizimin e forcës së saj me një vulë mbi ose nën lëkurën tonë për të vizualizuar dhe pavdekësuar muzgun e arsyes?

Pra, përgjigjja jonë C-19 ilustron - vazhdon argumenti - asgjë tjetër përveç një patologjie sociale: përqendrimi jotransparent i pushtetit dhe recesioni ynë i përgjithshëm i demokracisë - duke forcuar më tej sistemin e mbikëqyrjes dhe kontrollit shoqëror. E gjithë kjo si pasoja të qëndrueshme të shkurtimeve, holokaustit mjedisor, privatizimit (ose PPP-së) të institucioneve kryesore ndërqeveritare dhe vitale kombëtare, globalizimit me qëllim të keq, si dhe fiksimit në tepër alopatik, të mandatuar (jo të ripozicionuar por zakonisht i ri dhe i shtrenjtë) kujdesi shëndetësor i përqendruar në ilaçe dhe mungesa e të dhënave publike. Pandemike ose plundermike

Besimi dhe mbështetja ndaj institucioneve qeveritare dhe ndërqeveritare po përkeqësohet me shpejtësi. Një numër gjithnjë e më i madh i qytetarëve nuk i shohin mediat kryesore në shërbim të popullatës. Besimi në mjekësinë perëndimore është në një rënie të lirë. Kontrata e gjeneratave dhe konsensusi i përgjithshëm shoqëror po sfidojnë indet tona si kurrë më parë në historinë e regjistruar. Test-i parë i vërtetë i stresit që nga fundi i Luftës së Dytë Botërore, KB nuk kaloi. Shumë ndjehen thellësisht të zhgënjyer dhe të zhveshur nga organizata universale dhe Agjencitë e saj për "vet-margjinalizimin" e saj të përhershëm.

A është shkatërruar kohezioni ynë në mënyrë të pakthyeshme?

Bllokimet e hershme, në mes të marsit 2020, u justifikuan nga nevoja për të sheshuar kurbën e ndikimit të virusit ‘të papritur’ (dëmshmëria, vdekshmëria dhe transmetueshmëria), pasi nuk kishte shtretër të mjaftueshëm spitalorë. Në ndërkohë, bllokimet u zgjeruan dhe u zgjeruan, kthesat nuk ndryshuan në mënyrë të diskutueshme. Akoma, për 9 muajt e fundit, vështirë se ka ndonjë spital të ri të ndërtuar në BE edhe pse shërbimet mjekësore jo-thelbësore janë pezulluar deri tani. As nuk ka pasur ose ka ndonjë investim masiv në parandalimin e përgjithshëm të shëndetit. E vetmja rritje e dukshme e infrastrukturës është në zgjerimin e rrjeteve 5 / 6G.

Duke ndjekur një raport të thjeshtë se niveli i shëndetit të një personi është shprehje gjenetike e zgjedhjeve të stilit të jetës, nuk është për t'u habitur që ka gjithashtu spekulime në rritje nëse bllokimi - si shprehja më famëkeqe e perspektivës monofokale dhe refuzimit të çdo debati shkencor të bazuar gjykimi i integruar - është pushtim ose mbrojtje:

  • Pavarësisht nëse qëllimi është një imunitet i tufës apo besnikëri e tufës (dhe në lidhje me të rriten, por ende nuk janë kundërshtuar, thashethemet se vaksina C-19 'e pasigurt, e panevojshme dhe joefektive' mund të përmbajë nano-veti të biohacking që krijojnë ndërfaqen e prapme përmes vendosjes së gjerë 5 / 6G, përveç ndërhyrjes virale dhe përcjelljes si efekte anësore standarde në provat klinike që nga viti 2002)?
  • Dhe, nëse ekziston ndonjë dalje normale nga kriza, ose kjo katastrofë "e shndërruar në terror planetar, përmes grushtit të shtetit global" do të shfrytëzohet për të çuar më tej diçka të para-projektuar (me një frikë, jo si një efekt anësor, por më tepër si një mjet i prodhuar për të fituar kontroll). Thjesht, a ka të bëjë gjithçka më shumë me biotronikën dhe demografinë - ‘epsteinisation në masë’, sesa me shëndetin dhe ekonominë ose ndonjë qëllim të përbashkët shoqëror?

P.sh. Le Monde Diplomatique - ndërsa shqyrton bashkimin e mundshëm midis oligopolit të teknologjisë dhe monopolit politik - pretendon: "Vendimet politike kanë qenë thelbësore në formësimin e kësaj tragjedie - nga shkatërrimi i habitateve të kafshëve, te financimi asimetrik i kërkimeve mjekësore, te menaxhimi i krizës. vetveten. Ata gjithashtu do të përcaktojnë botën në të cilën ne shfaqemi pasi të ketë kaluar e keqja. " Gjatë 30 viteve të kaluara, çdo pikë kritike kishte një epilog të ngjashëm: falje dhe përmirësim për kryeqytetin, një barrë dhe shtypje për punën. C-19 nuk bën përjashtim nga ajo: Që nga bllokimet e hershme të marsit 2020, kryeqyteti rrjedh i papenguar ndërsa puna, idetë dhe njerëzit janë nën arrest shtëpiak. [3] Vija e frontit e shekullit XXI është e drejta për shëndetin (përfshirë integritetin e trupit dhe pëlqimin e informuar) dhe punën, privatësinë dhe të drejtat dhe liritë e tjera themelore të njeriut. (LMD, IV20)

Toka siguron mjaftueshëm për të kënaqur nevojat e gjithsecilit, por jo për lakminë e një njeriu të vetëm

Ende për të qenë të saktë, pandemia e virusit e deklaruar nga OBSH nuk solli asgjë me të vërtetë të re në sjelljen tashmë të mbinxehur dhe çështjet botërore gjithnjë e më të binarizuara: Vetëm amplifikoi dhe përshpejtoi atë që ishte e pranishme për mjaft kohë - një përçarje midis qendrave të energjisë të tjetërsuara, secila në anën e saj të Paqësorit, dhe pjesa tjetër. Nuk është çudi që puna për vaksinën C-19 është më shumë një garë armatimesh sesa një bashkëpunim humanistik.

A do të ishte e gjithë kjo - në epilogun e saj - për zgjerimin e modelit tekno-totalitar të qeverisjes si një alternativë ndaj demokracisë liberale? Singularizimi devolucionar në tekno-feudalizëm si faza më e lartë e kapitalizmit? A është tani një kohë për t'u kthyer në shtetin komb, një moment i shkëlqyeshëm për të gjithë diktatorët në pritje që të ndërtojnë më në fund një kult të personalitetit? Prandaj, a do të demokracia jonë elektro-magnetizohet dhe vaksinohet për një të mirë më të madhe (ose ‘zot’ lakmitar)?

Njëra është e sigurt, duke u përballur me interesat afatgjata të palëve të interesuara me interesat afatshkurtra të aksionerëve, sektori privat nga të dy anët e Atlantikut ushtron fuqi joproporcionale në pjesën teknologjike (infrastruktura dhe të dhënat). Ai gjithashtu kryesisht përfiton nga fondet masive të kërkimit publik ndërsa në këmbim paguan taksë të zymtë dhe të negociueshme nëse ka fare.  Shumë shpesh kjo vjen me marrëveshjet e mos zbulimit, mbrojtjen e përgjegjësisë dhe instrumente të tjerë ligjorë të njëanshëm të dobishëm, si dhe me lidhjet e ngushta midis sektorit privat, agjencive të inteligjencës dhe mediave.

E njëjta gjë vlen për një Farmaci të madhe e cila gjithnjë e më shumë dikton një qasje jo-parandaluese, monokale ndaj mjekësisë dhe kërkimit, dhe kontrollon raportimin në lidhje me të - jo gjithmonë në emër të shëndetit tonë publik.

Prandaj, sa më sipër paraqet kërcënimin më të madh të nën-raportuar për demokracinë tonë dhe sjelljen e ardhshme shoqërore.

Përfundimisht, bioinformatika është një teknologji me përdorim të dyfishtë. Pas epokës së saj formuese, ajo ka sot një potencial të madh armatimi për brenda dhe jashtë vendit. Rrjedhimisht dhe urgjentisht, kjo kërkon një legjislacion gjithëpërfshirës i cili ndërtohet në Kartën Universale të të Drejtave të Njeriut dhe Kodin e Nurembergut dhe mbështetet në zbatimin efektiv të tij (me monitorimin e mekanizmave të pajtueshmërisë siç janë përcaktuar për IAEA, OPCW, RC-BTWC dhe Nagoya protokolli), kombëtar dhe ndërkombëtar.

Evropa përsëri në të Ardhmen e saj

Nga shumë llogari, 2020 do të mbahet mend si viti më i keq në kujtesën e gjallë. Disa do të thoshin; C-19 ndaloi historinë. Në të vërtetë, 2020 vetëm na karantinoi dhe na ndaloi, ndërsa në fakt ajo përshpejtoi historinë. Kjo veçanërisht i referohet Kontinentit të Vjetër.

Siç vuri në dukje ky autor në pranverën e vitit 2020: “eshtë mjaft e qartë nga ngjarja C-19 se e drejta për shëndetin është një çështje për të gjithë. Kërkimi për një kurë të besueshme për kontrollin e pandemive nuk është çështje e biznesit privat, por e të drejtave themelore individuale të vendosura në nivele më të larta shoqërie, siç janë ngulitur në Kartat e KB dhe BE dhe që janë të detyrueshme për secilën prej Agjencive të Specializuara të KB ose BE organet për t'u pajtuar. "(Jo një pëlqim i prodhuar i bazuar në frikë, por e drejta për miratim të informuar si një segment i pandashëm i së drejtës së miratuar kushtetuese për shëndetin.)

Edhe nëse vaksina bëhet opsioni i rënë dakord ose i preferuar, duhet të vihet në dispozicion pa patentë për të gjithë. Sidoqoftë, binarizimi i debatit mbi një vaksinë pro dhe kundër paraqet një zvogëlim të rrezikshëm dhe humbje të energjisë planetare të nevojshme në mënyrë kritike për një qasje holistike dhe të re. Nuk ka asnjë plumb argjendi për problemet evropiane. Si pasojë, nuk ka zgjidhje në hulumtimet mjekësore me një drejtim në përgjigje të ndonjë pandemie, dhe në një ilaç të vetëm të përzier (ose të prodhuar në mënyrë qendrore) dhe të urdhëruar për të gjithë. (Dogma bazohet në një besim të verbër; shkenca kërkon kërkime të vazhdueshme shumëdimensionale. Shkenca, veçanërisht një mjekësore, nuk mban asnjë të vërtetë ose absolute: Më e afërta që mund të marrë është përgjigja më pak e gabuar - e cila duhet të kontestohet vazhdimisht, fjalë për fjalë çdo ditë .)

Proporcionaliteti i përgjigjeve tona (aktuale dhe të ardhshme) në Evropë është një çështje tjetër kryesore. Prandaj, ajo që paraqitet si një imperativ është pjesëmarrja universale përmes mekanizmave ndërqeveritarë. Ky rregull zbatohet për brenda dhe jashtë vendit, pasi Bashkimi duhet ta respektojë atë (dhe t'i japë shembull) urgjentisht - pasi që biologjia dhe gjeopolitika kanë një rregull të përbashkët; pajtohem ose vdes.

Specializmat në rritje në lagjet e Brukselit, ku (për paratë e taksapaguesve dhe besimin e publikut) është gjithnjë e më i veçantë - qoftë individual, rajonal, kombëtar, i drejtuar nga grupe lobesh - interesi që mbizotëron mbi projektin solid evropian të pranisë sonë të përbashkët dhe e ardhmja.

Pas Brexit, BE-ja duhet të jetë jashtëzakonisht e kujdesshme në lidhje me deficitin e saj kronik të demokracisë, tjetërsimin aparatik të Brukselit, si dhe shqetësimet që krijon se BE pa Mbretërinë e Bashkuar bëhet një tjetër Gjermani e madhe./IFIMES

Përshtati në shqip: argumentum.al

© Argumentum

Ljubljana/Vienna, 24 December 2020