Armenia dhe Azerbajxhani akuza të ndërsjella për shkelje të armëpushimit

Armenia dhe Azerbajxhani  akuzojnë njëra-tjetren  për Shkelje të Armëpushimit të Nago-Karabakut.

Armenia e ka akuzuar Bakun për shkeljen e një marrëveshjeje armëpushimi në konfliktin mbi rajonin e Nagorno-Karabakut-Azerbajxhan.

Ndërkohë, shërbimi për shtyp i MPJ-së së Azerbajxhanit tha se, "Qeveria e Azerbajxhanit dhe misioni paqeruajtës i Federatës Ruse po marrin të gjitha masat e nevojshme për të ruajtur paqen në përputhje me dispozitat e deklaratës trepalëshe të 10 nëntorit".

“Pretendimet e Jerevanit Zyrtar kundër Azerbajxhanit janë të pabazuara dhe të papranueshme. Kështu, veprimtaria provokuese u krye nga mbetjet e forcave të armatosura armene. Nga ana e tyre, Qeveria e Azerbajxhanit dhe misioni paqeruajtës i Federatës Ruse po marrin të gjitha masat e nevojshme për të ruajtur paqen në përputhje me dispozitat e deklaratës trepalëshe të 10 nëntorit ", raportojnë shërbimi për shtyp i MPJ-së së Azerbajxhanit.

Ministria e Mbrojtjes së Armenisë tha se forcat e Azerbajxhanase sulmuan pozicionet e mbajtura nga forcat etnike armene, e ashtuquajtura Ushtria e Mbrojtjes së Karabakut, në Nago-Karabak në rrethin jugor të Hadrut më 12 dhjetor.

Nga ana tjetër, zyrtarët e mbrojtjes të Azerbajxhanit thonë se katër ushtarë janë vrarë që nga një armëpushim muajin e kaluar që përfundoi përplasjet në shkallë të gjerë me forcat etnike armene mbi rajonin e Nago-Karabakut.

Deklarata e Ministrisë së Mbrojtjes më 13 dhjetor dha pak detaje se kur ose ku ndodhën vdekjet, duke thënë se vetëm ato ndodhën në një zonë që forcat Azerbajxhanase morën kontrollin në luftimet që përfunduan zyrtarisht më 10 nëntor.

Informacion i Departamentit të Shërbimit për Shtyp të Ministrisë së Punëve të Jashtme të Republikës së Azerbajxhanit

Ditët e fundit, Shërbimi i Sigurimit të Shtetit i Republikës së Azerbajxhanit ka kryer një operacion anti-terrorist kundër veprimeve terroriste dhe sabotuese të forcave të armatosura armene që mbeten në zonën pyjore rreth vendbanimit Hadrut të rajonit Khojavend të Azerbajxhanit.

Këto territore u çliruan së fundmi nga pushtimi afatgjatë armenë nga Forcat e Armatosura të Republikës së Azerbajxhanit. Një deklaratë e përbashkët e lëshuar nga Shërbimi i Sigurimit të Shtetit dhe Ministria e Mbrojtjes e Azerbajxhanit në 13 Dhjetor 2020 dha informacione të hollësishme mbi çështjen.

Pretendimet zyrtare të Jerevanit ndaj Azerbajxhanit janë të pabazuara dhe të papranueshme. Kështu, veprimtaria provokuese u krye nga mbetjet e forcave të armatosura armene. Nga ana e tyre, Qeveria e Azerbajxhanit dhe misioni paqeruajtës i Federatës Ruse po marrin të gjitha masat e nevojshme për të ruajtur paqen në përputhje me parashikimet e deklaratës trepalëshe të 10 nëntorit.

Do të dëshironim të kujtojmë se Deklarata e miratuar si rezultat i përpjekjeve të mëdha parashikon një armëpushim të plotë dhe ndërprerjen e të gjitha operacioneve ushtarake. Ne i bëjmë thirrje Armenisë që t'i përmbahet në mënyrë rigoroze kërkesave të deklaratës trepalëshe dhe të përmbahet nga aktivitetet shkatërruese që mund të pengojnë zbatimin e saj.

Azerbajxhani, duke vepruar në kuadrin e bashkëpunimit të përbashkët me paqeruajtësit rusë, do të marrë masat e duhura për të siguruar paqen dhe sigurinë në rajon.

Karabaku i përket Azerbajxhanit, por territori dhe disa zona përreth janë kontrolluar nga forcat etnike armene që nga fillimi i viteve 1990.

Të dy palët u përleshën rregullisht gjatë viteve, por në shtator, Azerbajxhani filloi një ofensivë ushtarake që rezultoi në Baku që të rimarrë kontrollin e rretheve përreth dhe pjesën më të madhe të Nagorno-Karabakut.

Palët ranë dakord për një armëpushim të ndërmjetësuar nga Rusia në fillim të nëntorit, duke rezultuar në vendosjen e 2,000 forcave paqeruajtëse ruse në zonën e konfliktit.

/argumentum.al

© Argumentum