Ilaç për të luftuar kancerin e mushkërive të marra nga bimët tropikale

Shkencëtarët nga Universiteti Kombëtar i Shkencës dhe Teknologjisë (NUST MISIS), si pjesë e një ekipi ndërkombëtar studiuesish, kanë arritur të marrin nanorodë oksid zinku që tentojnë të shtypin rritjen e qelizave kancerogjene.

Sipas ekspertëve, nanorodat e krijuara janë unike, sepse ato janë marrë pa praninë e substancave toksike, por me ndihmën e një ekstrakti të bërë nga gjethet një bimë tropikale. Rezultatet e hulumtimit janë botuar në revistën JOM.

Shkencëtarët arritën të marrin nanorodë për trajtimin e kancerit të mushkërive nga acetati i zinkut duke përdorur një ekstrakt nga gjethet e Cyrtrandroemia nicobarica, një fabrikë e gjetur në pyjet tropikale të Ishujve Andaman dhe Nicobar në Indi.

Ekspertët argumentojnë se sot nanorodët e oksidit të zinkut (ZnO NRs) po përdoren në mënyrë aktive në trajtimin e sëmundjeve dhe kushteve të ndryshme: ato ndihmojnë për të injektuar ilaçe në organet e sëmura dhe për të marrë një imazh të zonave të prekura të trupit. Ata gjithashtu kanë një efekt antibakterial dhe janë veçanërisht të efektshëm në shtypjen e rritjes së qelizave kancerogjene duke dëmtuar membranën e tyre qelizore.

Sot, ZnO NR-të merren kryesisht përmes metodave intensive të punës dhe pajisjeve të shtrenjta, sipas shkencëtarëve. Për më tepër, kimikatet toksike zakonisht përfshihen në krijimin e tyre. Kjo është arsyeja pse bota tani është duke kërkuar në mënyrë aktive sintezën e gjelbër me përdorimin e bimëve, kërpudhave dhe baktereve.

"Testet tona laboratorike kanë konfirmuar jo-toksicitetin e mostrave. Pas kësaj, një analizë e veçantë tregoi aktivitetin shtypës të NR kundër qelizave kancerogjene në mushkëritë e njeriut: nanorodat shkaktojnë stres oksidativ, i cili dëmton ADN-në dhe çon në apoptozë - e cila është vdekja e qelizat e kancerit ", shpjegoi Mikhail Gorshenkov, profesor i asociuar nga Departamenti i Shkencës së Materialeve Fizike në NUST MISIS.

Sipas tij, Cyrtrandroemia nicobarica, e cila është pjesë e familjes Gesneriaceae, u zbulua për herë të parë në ishujt Andaman dhe Nicobar. Deri vonë, zbatimi i tij në fushën mjekësore ishte i panjohur. Sidoqoftë, studiuesit thonë se banorët e Nicobar dhe fiset e tjera lokale shpesh drejtohen tek bima për të trajtuar pickimet e akrepave, alergjitë e lëkurës dhe për të shëruar plagët.

Gjethet e Cyrtrandroemia nicobarica u përzien me acetat zinku për të krijuar nanorodë jo toksikë dhe solucioni i marrë u mbajt në një përzierës magnetik për dy orë. Më pas u la për t'u vendosur derisa të formohej një sediment i bardhë transparent. Tretësira me sedimentin u vendos më vonë përmes një centrifuge në 6,000 rpm për të përftuar një pezullim, një kampion i së cilës u hollua me ujë të deionizuar. Pezullimi u tha më pas në 80 ° C për të marrë një pluhur të pastër ZnO NR.

Sipas ekspertëve, hulumtimi konfirmoi se trajtimi i synuar i kancerit të mushkërive bazuar në nanoteknologji është i mundur duke përdorur nanorodë jo-toksikë ZnO të formuar nga një ekstrakt bimësh i zgjedhur.
Hulumtimi përfshiu specialistë nga K.S. Kolegji Rangasamy i Arteve dhe Shkencës (Tamil Nadu, Indi) dhe Universiteti Kombëtar i Shkencës dhe Teknologjisë i Seulit (Republika e Koresë).