NATO përshëndet dialogun SHBA-Rusi mbi zgjatjen e traktatit të NEWS START, thotë Sekretari i Përgjithshëm

NATO beson se është thelbësore që të ketë një marrëveshje ruso-amerikane që rregullon numrin e kokat bërthamore dhe kështu mirëpret dialogun midis Moskës dhe Uashingtonit për zgjatjen e traktatit të" New Start", tha të martën sekretari i përgjithshëm i NATO-s Jens Stoltenberg.

"Ne të gjithë e dimë që traktati  do të skadojë shkurtin e ardhshëm, kështu që koha po mbaron. Ne e mirëpresim dialogun midis Rusisë dhe Shteteve të Bashkuara për të gjetur një rrugë përpara. Për shkak se ne nuk duhet ta gjejmë veten në situatën kur nuk ka ndonjë marrëveshje që rregullon numri i kokat bërthamore ", tha Stoltenberg një konferencë shtypi pas ditës së parë të takimit të ministrave të jashtëm të NATO-s.

Në të njëjtën kohë, vendet anëtare të NATO-s kanë rënë dakord që ata duhet të vazhdojnë dialogun me Rusinë, vuri në dukje shefi i aleancës.

"Ne po përshtatim qëndrimin e parandalimit të NATO-s për të adresuar veprimet destabilizuese. Në të njëjtën kohë, të gjithë jemi dakord që duhet të vazhdojmë të ndjekim dialogun me Rusinë," shtoi Stoltenberg.
"New Start" është një traktat për zvogëlimin e armëve bërthamore midis SH.B.A. dhe Rusisë nënshkruar në 8 Prill 2010 në Pragë. Traktati bën thirrje për përgjysmim të numrit të lëshuesve strategjikë të raketave bërthamore.

© Argumentum