Papa në Urbi et Orbi: Krishtlindja na kujton se të gjithë jemi të bashkuar si vëllezër dhe motra

Neve na lind një fëmijë, na jepet një djalë "(Is 9: 6). Tema e mesazhit të Krishtlindjes së Papës shikon se si lindi Jezusi për të gjithë, "‘ Biri "që Zoti i ka dhënë gjithë familjes njerëzore"

Papa Françesku dha mesazhin e tij tradicional të Krishtlindjes dhe Bekimin Urbi et Orbi (“Për Qytetin [e Romës] dhe Botës”), duke ofruar fjalë shprese dhe ngushëllimi, duke thënë se një lindje është gjithmonë një burim shprese dhe “ky Fëmijë, Jezusi , lindi 'për ne'… pa asnjë kufi, privilegj ose përjashtim. "

Ai e shqiptoi mesazhin e tij në Sallën e Bekimit të Bazilikës së Shën Pjetrit, zona e sipërme menjëherë pas lozhës qendrore ku ai zakonisht do të kishte dhënë mesazhin e tij. Masat pandemike dhe të sigurisë në vend çuan në një vendim për të shmangur rrezikun e tubimeve të mëdha publike në Sheshin e Shën Pjetrit dhe kështu për të transmetuar drejtpërdrejt mesazhin e tij nga brenda Bazilikës.

Ne të gjithë jemi vëllezër dhe motra

Papa nënvizoi se falë Fëmijës së Krishtit "ne të gjithë mund ta quajmë njëri-tjetrin vëllezër dhe motra" edhe pse përshëndesim nga çdo kontinent, çdo gjuhë dhe kulturë, me identitetet dhe dallimet tona. Ai tha se ky realitet themelor është diçka mbi të cilën të gjithë mund të ndërtojmë për të adresuar sfidat monumentale me të cilat po përballemi në këtë moment të historisë, të tilla si kriza ekologjike dhe zhbalancimet serioze ekonomike dhe sociale të përkeqësuara nga pandemia e koronavirusit.

Zoti e ka bërë të mundur këtë unitet vëllazëror, duke na dhënë Birin e tij Jezus

Unitetin që kemi nevojë dhe kërkojmë si vëllezër dhe motra, Zoti e ka bërë të mundur, tha Papa, "duke na dhënë Birin e tij Jezus", një vëllazëri që është "e mbështetur në dashuri të sinqertë", ku mund të hasim të tjerët që janë ndryshe, ndjehen dhembshurinë për vuajtjet e tyre dhe afrohuni dhe kujdesuni për ta edhe nëse ato «nuk i përkasin familjes time, grupit tim etnik ose fesë time».

Papa u lut që Fëmija i Betlehemit të mund të na ndihmojë të hapim zemrat tona për të ndihmuar të prekshmit, të sëmurët, ata të papunë dhe të prekur nga pandemia, si dhe gratë kanë vuajtur dhunë në familje gjatë bllokimeve. Ai gjithashtu bëri thirrje për një frymë bashkëpunimi ndërkombëtar duke filluar me kujdesin shëndetësor për të siguruar që të gjithë do të kenë qasje në vaksina dhe trajtim.

Lutuni për vuajtjet dhe punoni për paqe

“Tek të gjithë, unë shoh që reflektohet fytyra e Zotit dhe te ata që vuajnë, unë shoh që Zoti po lutet për ndihmën time. Unë e shoh atë në të sëmurë, të varfër, të papunë, të margjinalizuar, migrant dhe refugjat. ”

Duke parë dritat dhe hijet në botën tonë, Papa ofroi lutjet e tij dhe inkurajoi të gjithë njerëzit që të ofrojnë të tyret për të kujtuar shumë fëmijë në të gjithë botën që janë viktima të luftës, veçanërisht në Siri, Irak dhe Jemen. Ai bëri thirrje për përpjekje të guximshme për të punuar për paqen atje dhe në të gjithë Lindjen e Mesme dhe Mesdheun Lindor dhe që Foshnja Jezus mund të shërojë plagët e popullit të dashur Sirian dhe të sjellë rehati për Irakianët dhe ata që punojnë për pajtimin, duke kujtuar veçanërisht Jezidët që kanë vuajti shumë.

Ai u lut që paqja të zërë rrënjë në Libi dhe izraelitët dhe palestinezët të rimarrin besimin e ndërsjellë për të vazhduar dialogun për të kapërcyer ankesat. Ai inkurajoi libanezët të mbajnë gjallë shpresën dhe udhëheqësit të punojnë për reformat në mënyrë që vendi të mund të qëndrojë në thirrjen e tij të lirisë dhe bashkëjetesës paqësore.

Duke parë zonat e tjera të botës, ai u lut që bashkësia ndërkombëtare të mbështetet në përpjekjet për të vazhduar armëpushimin në Nago-Karabak, Ukrainën lindore. Dhe në zonat ku vazhdojnë konfliktet e armatosura dhe kriza humanitare, ai u kujtua Burkina Faso, Mali, Niger, Etiopi, Mozambik, Sudanin e Jugut, Nigeri dhe Kamerun dhe që vuajtjet e tyre të përfundonin më në fund.

Papa kujtoi kontinentin Amerikan, veçanërisht të prekur nga pandemia e koronavirusit dhe për një qetësim të tensioneve në Kili dhe Venezuelë. Ai kujtoi viktimat e katastrofave natyrore, veçanërisht në Filipine dhe Vietnam. Ai vuri në dukje vuajtjet e njerëzve Rohingya dhe se ata mund të gjenin pushim dhe shpresë.

Sillni shpresë, rehati dhe ndihmë

Pavarësisht nga vështirësitë e mëdha me të cilat po përballemi, Papa vuri në dukje se fëmija i Krishtit "na thotë se dhimbja dhe e keqja nuk janë fjala e fundit", dhe ai kujtoi si shembuj ata që "përkundrazi punojnë për t'u sjellë shpresë, ngushëllim dhe ndihmë atyre që vuajnë dhe ata që janë vetëm ”.

Si përfundim, Papa Françesku kujtoi familjet që nuk janë në gjendje të bashkohen sot për shkak të pandemisë. Ai u lut që Krishtlindja të mund të na ndihmojë të rizbulojmë "familjen si një djep të jetës dhe besimit, një vend pranimi dhe dashurie, dialogu, faljeje" dhe "burim paqeje për të gjithë njerëzimin".

Duke uruar të gjithë Gëzuar Krishtlindjen, ai më pas dha Bekimin e tij "Urbi et Orbi".

©  Argumentum.