Pendarovski: Kam marrë ofertë për t’u bërë anëtar i Komunitetit Ekonomik Evropian por e kam refuzuar

Presidenti i Maqedonisë Veriore në konferencën e sotme për Ballkanin Perëndimor të organizuar nga Miqtë e Evropës, njoftoi se udhëheqja e shtetit të Maqedonisë mori një ofertë për anëtarësim në Komunitetin Ekonomik Evropian, por oferta u refuzua sepse nuk ka asnjë alternativë tjetër për anëtarësimin e plotë në BE, njofton agjencia e lajmeve INA.

“Disa nga ne në rajon, unë mund të flas vetëm për Maqedoninë e Veriut, kam marrë një ofertë nga zyrtarë shumë të lartë për t’u bërë anëtar i Komunitetit Ekonomik Evropian. Unë menjëherë e refuzova këtë ofertë sepse ky lloj i të menduarit është katastrofik në planin afatgjatë,” deklaroi Pendarovski.

Pendarovski nuk tregoi se nga kush ka ardhur një ofertë e tillë, por theksoi se këto propozime kanë qarkulluar gjatë kohës së përgatitjes të metodologjisë së re për anëtarësim në BE. Presidenti paralajmëroi se të gjitha alternativat, rajonale ose rreptësisht ekonomike, janë të rrezikshme për vendet e rajonit sepse ato nuk kanë një traditë të gjatë demokratike dhe shumë lehtë mund të bien përsëri pre e regjimeve autokratike.

Në të njëjtën kohë, ai i tha Bashkimit Evropian se situata aktuale me vendet në rajon, përfshirë Serbi-Malin e Zi, të cilat kanë negociuar me BE për më shumë se shtatë vjet dhe nuk janë aspak afër fundit të procesit, është e pakënaqshme.

“Integrimi ekonomik nuk është i mjaftueshëm nëse nuk ka integrim politik, është e rëndësishme që ato të shkojnë paralelisht, ajo që mungon në Bruksel është një angazhim praktik për një qasje të përkushtuar që do të provojë se Ballkani Perëndimor është një përparësi e madhe strategjike dhe gjeopolitike”, tha Presidenti i Maqedonisë.