Vatikani shpreson për afrimin e kishave ruse ortodokse dhe katolike

Sipas Sekretarit të Vatikanit për Marrëdhëniet me Shtetet, takimi historik i vitit 2016 i Papa Françeskut dhe Patriarkut Kirill të Moskës dha një shtysë të rëndësishme për zhvillimin e këtyre marrëdhënieve.

Marrëdhëniet midis Kishës Katolike Romake dhe Kishës Ortodokse Ruse po bëhen më të afërta dhe më vëllazërore, me respekt të ndërsjellë për traditat e njëri-tjetrit, tha sekretari i Vatikanit për marrëdhëniet me shtetet Paul Richard Gallagher në një intervistë për TASS.

Sipas zyrtarit, takimi historik i vitit 2016 i Papa Françeskut dhe Patriach Kirill të Moskës në Havana dha një shtysë të rëndësishme për zhvillimin e këtyre marrëdhënieve.

"Siç i pëlqen të thotë vetë Papa, ky hap nuk është një ngjarje e veçantë, por jep fillimin e krijimit të një mirëkuptimi më të mirë reciprok dhe një bashkëpunimi më të ngopur," tha Gallagher.

Ai vuri në dukje se Vatikani rregullisht mban takim të rregullt me peshkopin Metropolitan Hilarion, kryetar i departamentit të marrëdhënieve me kishën e jashtme të patriarkatit të Moskës, duke shtuar se përfaqësuesit e të dy kishave mbajnë takime mbi baza të përhershme dhe kryejnë iniciativë të përbashkët të natyrës kulturore, akademike dhe sociale.

"E gjithë kjo jep shpresë që të ecim në rrugën e duhur drejt konvergjencës vëllazërore me respekt të ndërsjellë të traditave," tha hierarku./tass

© Argumentum