'Vendimi Historik', Prodhuesi më i madh i naftës i BE-së ndalon kërkimet e reja në Detin e Veriut

Që nga viti 1972, naften e Detit të Veriut ka fituar Danimarkën mbi 541 miliardë DKK (88 miliardë dollarë), duke i dhënë vendit nordik titullin e prodhuesit më të madh të naftës në BE.

Një shumicë e gjerë në parlamentin danez ka vendosur që asnjë leje e re nuk do të jepet për kërkimin e naftës dhe gazit në Detin e Veriut në mënyrë që të çrrënjosë plotësisht karburantet fosile deri në 2050.

Nafta dhe gazi janë prodhuar që nga vera e vitit 1972 kur filloi prodhimi fushor në Detin e Veriut dhe Princi Henrik tha se Danimarka tani "do të pretendonte veten midis kombeve të tjera të naftës". Sot, koha është ndalur në aventurën daneze të naftës dhe gazit.

"Sot, mendoj se duhet të themi se kemi marrë një vendim historik për Danimarkën. Me një mbështetje të gjerë, ne kemi bërë një marrëveshje për të ardhmen në Detin e Veriut. Kjo është në përputhje me vendimin tonë për të qenë pa fosile në 2050" , Ministri i Klimës Dan Jørgensen i tha Radios daneze. "Ne jemi prodhuesi më i madh i naftës i BE dhe për këtë arsye ai do të jehojë në botë", shtoi ai.

Marrëveshja ende lejon puse të reja nëse ato janë të lidhura me një zonë shpimi tashmë aktive. Sidoqoftë, e gjithë aktiviteti duhet të pushojë para vitit 2050.

Në mënyrë të qartë, marrëveshja ndërpartiake bashkoi Demokratët Socialë në pushtet dhe të gjithë spektrin politik të Danimarkës nga Partia Socialiste e Popullit në të majtë te Konservatorët dhe Partia Popullore Daneze në të djathtë.

Përveç një date ndalimi, palët ranë dakord të fillojnë iniciativa për të mbështetur punësimin në qytetin e Esbjergut, ku ndodhen shumica e vendeve të punës në industrinë e naftës. Për më tepër, do të hetohet nëse fushat bosh të naftës dhe gazit mund të përdoren për ruajtjen e dioksidit të karbonit në të ardhmen. Magazinimi i CO2 është një nga zonat në të cilat qeveria po investon shumë përmes politikës së saj të klimës, me qendrën kombëtare të kërkimit Geus që më parë bëri të ditur se është e mundur të përdoren disa nga xhepat e zbrazur në Detin e Veriut.

Që nga viti 1972, nafta në Detin e Veriut i ka dhënë Danimarkës mbi 541 miliardë DKK (88 miliardë dollarë). Sipas Këshillit Danez të Klimës, anulimi i licencave të reja pritet të rezultojë vetëm në një humbje të vogël financiare pasi bota po largohet nga karburantet fosile në përputhje me Marrëveshjen e Parisit.

Disa vende të tjera tashmë i kanë dhënë fund kërkimit të ri të naftës, duke përfshirë Francën, Belizën, Kosta Rikën dhe Zelandën e Re.

©  Argumentum