Azerbajxhani fiton kontrollin e minierave kryesore të arit

Miniera anglo-aziatike kishte pritur për dekada. Që nga viti 1997, kompania ka mbajtur të drejtat, të dhëna nga Azerbajxhani, për tre depozita ari përtej arritjes së saj, në territoret e kontrolluara nga armenët. Në një njoftim për shtyp të 27 tetorit, ajo njoftoi se ishte duke pritur me padurim të kapte zonën e saj të kontratës Vejnali prej 300 kilometra katrorë, e cila sapo ishte rimarrë nga trupat Azerbajxhanase: "Sapo të sigurohet, kompania planifikon të fillojë menjëherë punën." Pas përfundimit të luftimeve, rreth dy javë më vonë, trupat armene dorëzuan më shumë zona të minierave të arit, duke përfshirë rajonin Kelbajar, shtëpia e një prej minierave më të efektshme të arit në Kaukaz.

Karabaku dhe zonat përreth tij janë të pasura me depozita ari, bakri dhe metalesh të tjerë të vlefshëm. Për dekada, të ardhurat nga minierat ndihmuan në mbështetjen e Republikës de-fakto të Nago-Karabakut. Në vitin 2019, për shembull, 13 përqind e PBB-së Nago-Karabak erdhi nga industria nxjerrëse, sipas shërbimit të statistikave të territorit, duke e bërë atë burimin kryesor të të ardhurave nga taksat. Gjatë luftës Nago-Karabak - të cilën armenët e quajnë Արցախ - humbi kontrollin jo vetëm të minierave fitimprurëse, por, sipas ministrit de facto të ekonomisë, "shumica e hidrocentraleve".

"Duke marrë parasysh pengesat e shkaktuara nga humbjet e tokës si rezultat i luftimeve, qeveria e Արցախit nuk do të jetë në gjendje të sigurojë të ardhura për të financuar buxhetin e saj jo vetëm këtë vit, por edhe në vitet e ardhshme. Sipas llogaritjeve të mia, mbledhja e taksave në Արցախ do të zvogëlohet me 40 miliardë dollarë [80 milion dollarë], ose 65 përqind, "i tha Eurasianet ekonomisti me bazë në Jerevan Suren Parsyan, i cili është i lidhur me opozitën e Armenisë.

Lufta 44-ditore që përfundoi në 9 nëntor ndryshoi rrënjësisht hartën e Kaukazit të Jugut - dhe bashkë me të, themelet ekonomike të Nagarab-Karabakut dhe Armenisë. Tani, pasi nxitën për vite për të tërhequr vëmendjen ndërkombëtare në atë që e përshkruan si plaçkitje të territoreve të saj, koha e Baku është e mbara: Në të gjithë botën, investitorët po grumbullohen në metale të çmuar si një mbrojtje kundër inflacionit, i cili pritet të rritet globalisht me koronavirus politikat stimuluese. Çmimi i arit është rritur rreth 19 përqind në 12 muajt e fundit. E ardhmja e bakrit arriti kulmet shumëvjeçare këtë muaj.

Pikat e sakta ekonomike për Armeninë dhe Azerbajxhanin janë fshehur nga qeveritë. Ndërmarrjet minerare në Armeni janë të detyruara të zbulojnë pak informacion; përpjekjet e përsëritura të aktivistëve për të futur kërkesat e transparencës kanë dështuar. Ne jemi në gjendje të nxjerrim vetëm shkallën e kontributeve të minatorëve në arkën e Jerevanit dhe Stepanakert sepse të dy lëshojnë shifra për pagesa të mëdha taksash. Industria e arit të Azerbajxhanit, nga ana e saj, është njollosur nga raportet hetimore që tregojnë se si, në sipërmarrjet e tjera të minierave, vajzat e Presidentit Ilham Aliyev Arzu dhe Leyla Aliyeva nxorrën miliona dollarë fitime, i nxorrën ato në det të hapur dhe më pas lanë komunitetet e minierave rurale, në fjalët e Projektit të Raportimit të Krimit të Organizuar dhe Korrupsionit, "të larta dhe të thata".

Vlen pesha e saj

Gjatë luftës së parë të Armenisë dhe Azerbajxhanit për Nago-Karabakun ndërsa Bashkimi Sovjetik u shemb në fillim të viteve 1990, trupat armene morën kontrollin e territorit dhe shtatë rretheve fqinje - të gjitha të njohura ndërkombëtarisht si të Azerbajxhanit. Lufta përfundoi, pas dhjetëra mijëra vdekjeve, në një armëpushim të vitit 1994 që mbajti kryesisht deri në fund të vitit 2020. Nago-Karabak kishte deklaruar veten të pavarur dhe ishte bërë një satelit i panjohur i Armenisë së varfër.

Vetëm tre vjet pas armëpushimit, një kompani e regjistruar në Delaware, R.V. Investment Group Services, nënshkroi një marrëveshje me Baku për të drejtat ekskluzive për gjashtë miniera, tre prej tyre në territore nën kontrollin de facto të Armenisë.

Njeriu që nënshkroi atë marrëveshje është Reza Vaziri, një ish zyrtar në qeverinë para-revolucionare të Iranit dhe sot president, CEO dhe aksioneri më i madh i njohur në Minierat Anglo-Aziatike, i cili operon ekskluzivisht në Azerbajxhan.

Kompania nuk iu përgjigj kërkesave për komente.

Minierat anglo-aziatike kanë shijuar një rritje të fortë të çmimit të arit që nga kriza financiare e vitit 2008. Në një raport paraprak të vitit 2020 të lëshuar në 14 Janar, Vaziri tha se kompania gëzonte "të ardhura rekord… mbi 100 milion dollarë" vitin e kaluar nga operacionet e saj në dy miniera në veri të Nago-Karabak - Gosha dhe Gedabek.

Me licencat e “rikuperuara” nga lufta më e fundit, Miniera Anglo-Aziatike pret që “të japë vlera të konsiderueshme të aksionerit gjatë viteve të ardhshme”, tha Vaziri, duke shtuar, “ne do të fillojmë të vlerësojmë zhvillimin shtesë të licencave tona në Vejnali, Soutely dhe Gyzilbulakh kontrakton fushat sa më shpejt që të jetë e mundur. "/Eurasianet.org

https://oilprice.com/Latest-Energy-News/World-News/Azerbaijan-Gains-Control-Of-Key-Gold-Mines.html