Dita Ndërkombëtare e Kujtesës/ 76-vjetori i çlirimit të kampit të përqendrimit dhe shfarosjes Aushvic

Dita Ndërkombëtare e Përkujtimit të Holokaustit është një ditë ndërkombëtare përkujtimore në 27 Janar që përkujton Holokaustin, gjenocidin e hebrenjve evropianë nga Gjermania naziste midis 1941 dhe 1945. 27 Janari u zgjodh për të përkujtuar datën që kampi i përqendrimit Auschwitz u çlirua nga Ushtria e Kuqe në 1945 .

Dita përkujton vrasjen e 6 milion hebrenjve dhe 5 milion të tjerëve nga regjimi nazist dhe bashkëpunëtorët e tijAjo u caktua nga rezoluta 60/7 e Asamblesë së Përgjithshme të Kombeve të Bashkuara në 1 nëntor 2005. Rezoluta erdhi pasi një seancë e veçantë u mbajt në fillim të atij viti në 24 Janar për të shënuar 60 vjetorin e çlirimit të kampeve të përqendrimit nazist dhe përfundimin e Holokaustit

Para rezolutës 60/7, kishte pasur ditë kombëtare përkujtimore, të tilla si Tag des Gedenkens an die Opfer des Nationalsozialismus (Dita e Përkujtimit për viktimat e Nacional Socializmit) të Gjermanisë, themeluar në një deklaratë të lëshuar nga Presidenti Federal Roman Herzog më 3 janar 1996; dhe dita përkujtimore e Holokaustit e shënuar çdo 27 janar që nga viti 2001 në MB.

Ish Kampi i Përqendrimit Aushvic - Бжезинка

Në të gjithë botën, Aushvici është bërë një simbol i terrorit, gjenocidit dhe Holokaustit. Ajo është themeluar nga gjermanët në vitin 1940, në periferi të Oswiecim, një qytet polak që ishte aneksuar Rajhut të Tretë nga nazistët. Emri i saj u ndryshua në Auschwitz, i cili gjithashtu u bë emri i Konzentrationslager Auschwitz.

Arsyeja e drejtpërdrejtë për krijimin e kampit ishte fakti se arrestimet masive të polakëve po rriteshin përtej kapacitetit të burgjeve ekzistuese "lokale". Transporti i parë i polakëve arriti në KL Auschwitz nga burgu i Tarnów më 14 qershor 1940. Fillimisht, Aushvici do të ishte një kamp përqendrimi më shumë i llojit që nazistët kishin ngritur që nga fillimi i viteve 1930. Ajo funksionoi në këtë rol gjatë gjithë ekzistencës së saj, edhe kur, duke filluar nga viti 1942, ajo gjithashtu u bë më e madhja nga qendrat e shfarosjes ku ishte "Endlösung der Judenfrage" (zgjidhja përfundimtare e çështjes hebraike - plani nazist për të vrarë hebrenjtë evropianë) ishte  kryher

Ndarja e kampit

I pari dhe më i vjetri ishte i ashtuquajturi "kampi kryesor", i njohur më vonë gjithashtu si "Auschwitz I" (numri i të burgosurve luhatet rreth 15,000, ndonjëherë duke u ngritur mbi 20,000), i cili u krijua në tokë dhe në ndërtesat e Polakut të Para Luftës kazermat;

Pjesa e dytë ishte kampi Birkenau (i cili mbante mbi 90,000 të burgosur në 1944), i njohur gjithashtu si "Auschwitz II" Kjo ishte pjesa më e madhe e kompleksit të Auschwitz. Nazistët filluan ta ndërtojnë atë në 1941 në vendin e fshatit Brzezinka, tre kilometra larg Oswiecim. Popullsia civile polake u dëbua dhe shtëpitë e tyre u konfiskuan dhe u shkatërruan. Pjesa më e madhe e aparatit të shfarosjes masive u ndërtua në Birkenau dhe shumica e viktimave u vranë këtu;

Më shumë se 40 nën-kampe, duke shfrytëzuar të burgosurit si punëtorë skllevërish, u themeluan, kryesisht në lloje të ndryshme të bimëve industriale dhe fermave gjermane, midis 1942 dhe 1944. Më i madhi prej tyre quhej Buna (Monowitz, me dhjetë mijë të burgosur) dhe ishte u hap nga administrata e kampit në 1942 në tokën e uzinës sintetike të gomës dhe karburantit Buna-Werke gjashtë kilometra nga kampi i Aushvicit. Në nëntor 1943, nën-kampi Buna u bë selia e komandantit të pjesës së tretë të kampit, Aushvicit III, të cilit iu nënshtruan disa nën-kampe të tjera të Aushvicit.

Kush është gruaja që shpëtoi 3.000 foshnje nga vdekja në Aushvic |  ObserverKult

Gjermanët izoluan të gjitha kampet dhe nën-kampe nga bota e jashtme dhe i rrethuan me rrethime me tela me gjemba. Të gjitha kontaktet me botën e jashtme ishin të ndaluara. Sidoqoftë, zona e administruar nga komandanti dhe e patrulluar nga garnizoni i kampit SS shkoi përtej tokës së mbyllur me tela me gjemba. Ai përfshinte një sipërfaqe shtesë prej afërsisht 40 kilometra katrorë (e ashtuquajtura "Interessengebiet" - zona e interesit), e cila shtrihej rreth kampeve Auschwitz I dhe Auschwitz II-Birkenau.

Popullsia lokale, polakët dhe hebrenjtë që jetonin afër kampit të sapo-themeluar, u dëbuan në vitet 1940-1941. Përafërsisht një mijë prej shtëpive të tyre u shkatërruan. Ndërtesat e tjera u ishin caktuar oficerëve dhe nënoficerëve nga garnizoni SS i kampit, të cilët ndonjëherë vinin këtu me të gjithë familjet e tyre. Objektet industriale të para luftës në zonë, të marra nga gjermanët, u zgjeruan në disa raste dhe, në të tjera, u shkatërruan për të bërë vendin për impiantet e reja të lidhura me kërkesat ushtarake të Rajhut të Tretë. Administrata e kampit përdori zonën përreth kampit për mbështetje teknike të kampit ndihmës, punëtori, depo, zyra dhe kazerma për SS.

/argumentum.al

© Argumentum