Edhe dy javë janë shumë. Donald Trump duhet të hiqet sot

Përpjekjet cinike dhe të ashpra të Presidentit Trump për të vjedhur zgjedhjet e vitit 2020 dhe për të shkatërruar demokracinë amerikane përfunduan në mënyrë të parashikueshme në tragjedi dhe terror ndërsa një turmë e armatosur e kryengritësve sulmoi Kapitolin e SHBA dhe e pushtoi atë për disa orë që nga momenti i shkrimit. Numërimi ceremonial i votave elektorale (dhe debati për ato vota të detyruara nga republikanët kryengritës) u ndërpre dhe të dy dhomat shkuan në pushim kur anëtarët e tmerruar të Kongresit dhe stafet e tyre u detyruan të fshiheshin si nxënës në një skenar aktiv të revoleve.

E gjithë kjo ishte rezultati i pashmangshëm i retorikës flakëruese, flakëruese të Presidentit Trump dhe komplotit të tij disa mujor për të organizuar një grusht shteti, dhe ai duhet të hiqet nga detyra përmes amendamentit të 25-të ose fajësimit në rastin më të shpejtë të mundshëm. Edhe dy javë të tjera në detyrë janë shumë pistë për t'i dhënë këtij maniaku, ushtrisë së tij ragtag të bashkëshoqëruesve të Konfederatës dhe aleatëve të tij proto-autoritarë në Kongres. Nëse nuk duam ta shohim këtë vend të zbresë më tej në dhunë sklerotike dhe çmenduri qytetare, duhet të bëhet një përpjekje dypalëshe, për t'i dhënë fund presidencës Trump dhe për të filluar procesin e çrrënjosjes së asaj që mund të përshkruhet vetëm si një kryengritje e brendshme.

Sot duhet të jetë thirrja e zgjimit për republikanët që menduan se mund ta kalonin gjithçka derisa Trump të dilte nga dera, që ata të mund të kënaqnin njëkohësisht ëndrrat e etheve të tërbuara të presidentit për mashtrimet zgjedhore dhe skemat e tij të diellit për të qëndruar në pushtet ekstra -gjyqësisht duke shmangur disi pasojat e tmerrshme. Diçka kërcënuese dhe tepër e rrezikshme është në këtë vend, dhe Presidenti Trump është përgjegjës për të. Ai e kultivoi atë dhe e drejtoi atë gjatë katër viteve të ferrit politik dhe tani ai është i lirë dhe po kërkon viktimën e tij të radhës.

Procedurat për ndryshimin e 25-të nuk janë jashtëzakonisht të komplikuara. Nëse Zëvendës Presidenti Pence dhe anëtarët e tjerë të Kabinetit nuk mund të shqetësohen të bëjnë punën e tyre dhe të heqin këtë kërcënim të rrezikshëm nga zyra, Demokratët e Dhomës së Përfaqësuesve duhet të mblidhen në mëngjes, të hartojnë nenet e fajësimit dhe t'i kalojnë ato menjëherë. Pas ngjarjeve të kësaj pasdite, nuk është më e qartë se Republikanët e Senatit do të bashkohen në hapa të mbyllur për të shfajësuar presidentin. Ndoshta orë të tëra në zyrat e tyre nga frika e asaj që dhuna dhe kaosi ata vetë ndihmuan të shpalosnin më në fund mund të përqendrojnë mendjet e tyre në atë që po ndodh.

Asgjë nga këto nuk është më qesharake. Ata qe prej nesh që kanë paralajmëruar për kërcënimin autoritar që Trump paraqet në këtë vend janë provuar katastrofikisht qe kishin të drejtë. Dhe ka shumë kohë që i duhet dhënë fund këtij kërcënimi dhe mbretërimit të tij skllavëror.

Marre me shkurtime nga: " The week"

©  Argumentum.