Erdogan, Rama dhe 12 miljet detare

Gazeta e përditshme greke “Ekathimerini” i ka kushtuar një analizë lëvizjes së Kryeministrit Rama në trajektoren Tiranë- Ankara-Athinë.

Pavaresisht se u aludua ne media se Kryeministri Rama ishte në rolin e tij pajtues” ndërmjet Turqisë dhe Greqisë ”, në këte analize theksohet se Rama nuk mund të luajë një rol në përpjekjet e afrimit Greko-Turqisht, por propozimi i Cavusoglu mund t'i japë kryeministrit shqiptar disa ndihma në prag të zgjedhjeve të Prillit.

“Vizita e parë  e Ramës në 2021 jashtë vendit  nuk ishte në një vend evropian por te "vëllai" i tij Erdogan. Në të vërtetë, para se ai të kishte informuar Kryeministrin Kyriakos Mitsotakis, në Shtator 2020, për marrëveshjen e tij për një kërkesë të përbashkët në gjykatën e Hagës, Ramës i ishte dhënë "bekimi i sulltanit" në qytetin turistik të Marmaris. Rama padyshim që nuk mund të luajë një rol në përpjekjet e afrimit Greko-Turqisht, por propozimi i Cavusoglu mund t'i japë kryeministrit shqiptar disa ndihma në prag të zgjedhjeve të Prillit”, shkruan Ekathimerini.com

***

Menjëherë pasi Greqia njoftoi zgjerimin e ujërave të saj territoriale në Detin Jon nga 6 në 12 milje, disa në Shqipëri filluan të luanin të njëjtën melodi të vjetër, të lodhur: "Greqia po bën një kapje në detet tona".

Për të mbrojtur veten nga pasojat politike, Edi Rama u përpoq të qetësonte kundërshtarët, duke thënë se Greqia ka të drejtë, të parashikuar nga Ligji ndërkombëtar i Detit, të zgjerojë ujërat e saj territoriale kur e gjykon të arsyeshme, siç kishte bërë vetë Shqipëria në 1990.

Lideri shqiptar ka të drejtë për këtë çështje, megjithëse është e sigurt që nëse do të ishte në opozitë do të kundërshtonte.

Qëllimi i vërtetë i këtij rebelimi është të parandalojë - ose të paktën të vonojë - çështja e caktimit të kufijve të zonave ekonomike ekskluzive të Greqisë dhe Shqipërisë nga arritja në Gjykatën Ndërkombëtare në Hagë, pasi Athina dhe Tirana ranë dakord tetorin e kaluar. Shumë dyshojnë se po bëhet një përpjekje për ta arritur këtë përmes vonesës procedurale.

Është e dukshme që edhe dy muaj e gjysmë pasi ata e njoftuan atë, marrëveshja e arbitrazhit me të cilën të dy vendet do të deklarojnë, me shkrim, se ata bien dakord për të sjellë diferencën e tyre në gjykatën e Hagës për arbitrazh nuk është nënshkruar ende. Athina është në një nxitim për të ecur përpara, pasi që caktimi i kufijve të EEZ në Egje dhe problemet e lidhura me Turqinë, janë ende të hapura, por pala shqiptare nuk duket e gatshme të vazhdojë.

Rama po përballet me zgjedhjet parlamentare të pranverës dhe "miku i tij më i mirë" dhe "partneri strategjik", Presidenti turk Rexhep Tajip Erdogan, i cili nuk dëshiron që Greqia dhe Shqipëria të përcaktojnë kufijtë e EEZ përmes Hagës.

Prandaj, lënia e marrëveshjes Greko-Shqiptare të EEZ për "asnjëherë në një muaj të Dielave", duke ngrirë nënshkrimin e marrëveshjes së arbitrazhit, luan interesat turke në zonë. Kjo pretendohet jo vetëm nga grekët, por edhe nga diplomatët evropianë që kanë shërbyer në Tiranë dhe e njohin shumë mirë lojën e Ankarasë në Ballkan dhe rolin që ajo parashikon për Shqipërinë. Politikanët shqiptarë kishin denoncuar tashmë përfshirjen e Turqisë në dështimin për të arritur një marrëveshje mbi EEZ Greke dhe Shqiptare në 2009.

Vizita e parë e huaj e Ramës në 2021 nuk ishte në një vend evropian por te "vëllai" i tij Erdogan. Në të vërtetë, para se ai të kishte informuar Kryeministrin Kyriakos Mitsotakis, në Shtator 2020, për marrëveshjen e tij për një kërkesë të përbashkët në gjykatën e Hagës, Ramës i ishte dhënë "bekimi i sulltanit" në qytetin turistik të Marmaris.

Menjëherë pas vizitës së Ramës në Athinë të Premten, Ministri i Jashtëm turk Mevlut Çavusoglu sugjeroi që Tirana të organizonte takimet e bisedimeve eksploruese.

Rama padyshim që nuk mund të luajë një rol në përpjekjet e afrimit Greko-Turqisht, por propozimi i Cavusoglu mund t'i japë kryeministrit shqiptar disa ndihma në prag të zgjedhjeve të Prillit.

Burimi:  ekathimerini.com

Përshtati në shqip: argumentum.al

© Argumentum