Kush është Joe Biden, Presidenti i 46-të i SHBA-së?

Joseph Robinette Biden Jr  lindur më 20 nëntor 1942) është presidenti i 46-të dhe aktual i Shteteve të Bashkuara. Një anëtar i Partisë Demokratike, Biden më parë shërbeu si nënkryetar i 47-të nga 2009 në 2017 dhe si Senator i Shteteve të Bashkuara nga Delaware nga 1973 në 2009. Biden mundi presidentin e tanishëm Donald Trump në zgjedhjet presidenciale të vitit 2020.

I rritur në Scranton, Pennsylvania dhe New Castle County, Delaware, Biden studioi në Universitetin e Delaware para se të merrte diplomën e drejtësisë nga Universiteti i Syracuse në 1968. Ai u zgjodh një Këshilltar i Qarkut New Castle në 1970 dhe u bë senatori i gjashtë më i ri në Amerikë historia kur ai u zgjodh në Senatin e SHBA nga Delaware në 1972, në moshën 29 vjeç. Biden ishte një anëtar i vjetër i Komitetit të Marrëdhënieve të Jashtme të Senatit, dhe përfundimisht u bë kryetari i tij. Ai kundërshtoi Luftën e Gjirit në 1991 dhe mbështeti zgjerimin e aleancës së NATO-s në Evropën Lindore dhe ndërhyrjen e saj në Luftërat Jugosllave të viteve 1990. Ai mbështeti rezolutën që autorizon Luftën në Irak në 2002 dhe më vonë kundërshtoi rritjen e trupave të SHBA në 2007. Ai gjithashtu kryesoi Komitetin Gjyqësor të Senatit nga 1987 në 1995, që merrej me politikën e drogës, parandalimin e krimit dhe çështjet e lirive civile; udhëhoqi përpjekjen për të miratuar Aktin e Kontrollit të Krimit të Dhunshëm dhe të Zbatimit të Ligjit dhe Aktin e Dhunës ndaj Grave; dhe mbikëqyri gjashtë seanca dëgjimore të konfirmimit të Gjykatës së Lartë të SHBA, përfshirë seancat e diskutueshme për Robert Bork dhe Clarence Thomas. Ai kandidoi pa sukses për nominimin presidencial Demokrat në 1988 dhe përsëri në 2008.

Biden u rizgjodh në Senat gjashtë herë dhe ishte senatori i katërt më i vjetër kur dha dorëheqjen për të shërbyer si nënkryetar i Barack Obama pasi ata fituan zgjedhjet presidenciale të vitit 2008; Obama dhe Biden u rizgjodhën në 2012. Si nënkryetar, Biden mbikëqyri shpenzimet e infrastrukturës në 2009 për të luftuar Recesionin e Madh. Negociatat e tij me republikanët e kongresit ndihmuan në miratimin e legjislacionit, përfshirë Aktin e Ndihmës së Taksave 2010, i cili zgjidhi një ngërç të taksave; Akti i Kontrollit të Buxhetit të vitit 2011, i cili zgjidhi një krizë të tavanit të borxhit; dhe Akti Amerikan i Ndihmës së Taksapaguesve të vitit 2012, i cili adresoi "shkëmbin fiskal" të afërt. Ai gjithashtu udhëhoqi përpjekjet për të kaluar traktatin e ri të Shteteve të Bashkuara – Rusi dhe ndihmoi në formulimin e politikës së SHBA ndaj Irakut përmes tërheqjes së trupave amerikane në 2011. Pas të shtënave në Shkollën Fillore Sandy Hook, ai udhëhoqi Task Forcën për Dhunën me Armë. Në janar 2017, Obama i dha Biden Medaljen Presidenciale të Lirisë me dallim.

Në Prill 2019, Biden njoftoi kandidaturën e tij në zgjedhjet presidenciale 2020 dhe ai arriti pragun e delegatëve të nevojshëm për të siguruar emërimin Demokrat në Qershor 2020. Në gusht, ai njoftoi zgjedhjen e tij të senatorit Kamala Harris të Kalifornisë si kandidatin e tij për kandidim. Bileta e tyre fitoi zgjedhjet e përgjithshme me 306 vota elektorale kundrejt 232 të Trump. Më 20 janar 2021, Biden u përurua si presidenti i 46-të i Shteteve të Bashkuara.

© Argumentum