Presidenti serb, Vuçiç paralajmëron për shërbimin e detyrueshëm ushtarak/ Kemi probleme rajonale

Presidenti i Serbisë, Aleksandar Vuçiq, deklaroi se në takimin me përfaqësuesit e ushtrisë, ai diskutoi futjen e shërbimit të detyrueshëm ushtarak.

Ai njoftoi se një debat i gjerë publik mbi atë do të hapet në muajt e ardhshëm, raporton media serbe b92.net

"Ne do të flasim para se të marrim ndonjë vendim, sepse kjo ka përparësitë dhe disavantazhet e saj," vuri në dukje Vuçiç.

Ai theksoi se një anë e keqe është se vetëm sigurimi i ushqimit kushton 70 milion euro, dhe kur sigurohen të ardhurat për ushtarët, 1.2 deri 1.8 miliardë euro duhet të lihen mënjanë.

Ana e mirë, thekson ai, është se pozicionet boshe në Serbi mund të mbushen dhe të ringjallen me personelin e ushtrisë. Vuçiç thotë se disa vende do të mbushen me njësi të reja këtë vit, në Priboj, Loznica, Bela Crkva në Banat, Pirot, Negotin dhe Surdulica.

"Ne nuk kemi një problem me ushtarë profesionistë siç kishim vitin e kaluar," tha ai, duke theksuar se problemi është se atyre u ofrohet paga më e lartë diku tjetër.

Ai tha se kishte bisedime rreth problemeve në takimin me udhëheqjen ushtarake të Serbisë.

"Ne biseduam, duhet të shqetësohemi, ju e dini, për rrethanat aktuale që i përkasin Kosovës dhe Metohisë, ne kemi probleme rajonale, kemi një problem të tretë në lidhje me mosmarrëveshjet gjeopolitike të fuqive të mëdha, në përputhje me të gjitha ato që duhet të marrim kujdesi për veten tonë, "tha Vuçiç.

"Ne kemi bërë shumë për të përmirësuar gatishmërinë luftarake, për të blerë armët më moderne," tha ai, duke përmbledhur punën e Ushtrisë Serbe dhe Ministrisë së Mbrojtjes në 2020.

Ai shtoi se në kushte jo të lehta, ai është i kënaqur me punën dhe angazhimin e njerëzve tanë.

"Ushtria jonë është një faktor stabiliteti, sigurie dhe një parandalues për këdo që dëshiron të sulmojë vendin tonë. Do të ketë më shumë investime në sistemin tonë," tha ai.

© Argumentum.