Rregullatori gjerman zgjat lejet për funksionimin e tubave Nord Stream 2 deri në maj

Sipas rregullatorit - Agjencia Federale Detare dhe Hidrografike Gjermane - kërkesa për të ndryshuar lejen është rezultat i vonesave të paparashikueshme jashtë EEZ gjermane.

Agjencia Federale Detare dhe Hidrografike Gjermane tha se po zgjat deri në maj lejen për punimet e tubacioneve për ndërtimin e tubacionit Nord Stream 2 që pritet të transportojë deri në 55 miliardë metra kub gaz në vit nga Rusia në Gjermani.

Në një njoftim për shtyp, agjencia shpjegoi se Nord Stream 2 më parë kërkoi të ndryshojë lejen e saj për tubacione. Leja, e lëshuar në 2018, përfshin punën me një anije të pozicionuar në spirancë në pjesën e mbetur në Zonën Ekonomike Gjermane (EEZ) në Detin Baltik, në jug të Bornholm përmes Gjirit Pomeranez deri në Lubmin.

Nord Stream 2 përfshin dy tubacione gazi, secili me një kapacitet total prej 55 miliardë metra kub gaz në vit nga Rusia në Gjermani përmes Detit Baltik. SH.B.A. ka kundërshtuar me zë të lartë projektin ndërsa shtyn atë
vet gaz i lëngshëm natyror në BE, Ukrainë dhe një numër vendesh evropiane në të njëjtën kohë. Në Dhjetor 2019, Nord Stream 2 u godit nga sanksionet, të cilat detyruan kompaninë e tubacioneve në det të hapur dhe kompaninë e ndërtimit të nënujës Swiss Allseas të ndërpresë punën në projekt.

Më 1 janar, Senati i SHBA miratoi një buxhet të ri të mbrojtjes, i cili planifikon të godasë tubacionin rus me sanksione të reja. Pas pak, kompania norvegjeze DNV GL njoftoi se po përfundonte inspektimin e saj të tubacionit të gazit dhe nuk do të ishte në gjendje ta certifikonte atë.

Sidoqoftë, autoritetet ruse kanë besim se projekti do të përfundojë, duke vënë në dukje mbështetjen e tij nga autoritetet gjermane dhe partnerët evropianë të Gazprom.