Rusia fillon tërheqjen nga Traktati i Qiejve të Hapur

Një ditë më parë, Delegacioni Rus i Kontrollit të Armëve në Vjenë kërkoi që palët e mbetura në Traktatin e Qiejve të Hapur të garantojnë konfidencialitetin e të dhënave të marra gjatë fluturimeve të vëzhgimit.

Rusia po fillon procedurat për tërheqjen nga Traktati i Qiejve të Hapur, tha të premten ministria e jashtme.

"Meqenëse nuk është bërë asnjë përparim në heqjen e pengesave që pengojnë funksionimin e traktatit në kushtet e reja, Ministria e Jashtme Ruse është e autorizuar të shpallë fillimin e procedurave të brendshme për tërheqjen e Federatës Ruse nga Traktati i Qiejve të Hapur. Kur procedurat të përfundojnë, një njoftim do të dërgohen në depozitues ", tha Ministria e Jashtme Ruse në një deklaratë.

Duke komentuar masën, kreu i komitetit të çështjeve ndërkombëtare të dhomës së sipërme ruse, Konstantin Kosachev tha se faji për përfundimin e traktatit u përket tërësisht Shteteve të Bashkuara dhe aleatëve të tyre në NATO.

"Shtetet e NATO-s mund të kishin gjetur një mënyrë për të zgjidhur konfliktin ligjor nëse donin të shpëtonin Traktatin e Qiejve të Hapur nga Amerikanët. Por ata vendosën për të shpëtuar partneritetin Euro-Atlantik. Faji për ngjarjet e pafat që janë aktualisht duke u mbështetur plotësisht SH.B.A. dhe aleatët e saj të NATO-s. Kjo është gjithçka, "shkroi Kosachev në Facebook.

Ai e cilësoi masën si "mjaft të parashikueshme", duke theksuar se SH.B.A. ishte e para që u tërhoq nga traktati, i cili ende mund të ishte shpëtuar nëse NATO do të kishte një vullnet politik për këtë.

Sipas ligjvënësit rus, aleatët e SH.B.A.-së duhet të kishin marrë përsipër detyrime për të mos i dhënë SHBA-së akses në çdo informacion të marrë përmes zbatimit të traktatit.

Traktati i Qiejve të Hapur u nënshkrua në 1992 dhe u bë efektiv dhjetë vjet më vonë. Ai lejon 34 vende pjesëmarrëse të kryejnë fluturime vëzhgimi të paarmatosur mbi territoret e njëri-tjetrit. Më 21 maj, 2020, Trump tha se SHBA do të largohen nga Traktati i Qiejve të Hapur për shkak të shkeljeve të pretenduara nga Rusia. Në përgjigje, Zëvendës Ministri i Jashtëm rus Alexander Grushko tha se nuk kishte shkelje të traktatit nga Moska, duke shtuar se të gjitha çështjet që Shtetet e Bashkuara ngrenë mund të diskutohen në kuadrin e Komisionit Konsultativ të Qiejve të Hapur. Pjesëmarrja e SHBA në traktat përfundoi zyrtarisht në 22 nëntor, gjashtë muaj pasi Uashingtoni njoftoi synimin e saj për të lënë marrëveshjen./sputniknews

 

© Argumentum