Deklarata/ Udhëheqësit e Azerbajxhanit dhe Armenisë mbajnë takimin e parë pas luftës në Moskë

Udhëheqësit e Armenisë, Azerbajxhanit dhe Rusisë janë takuar në Moskë në samitin e tyre të parë që nga lufta e vitit të kaluar në Kaukaz dhe ranë dakord për krijimin e një infrastrukture të re, të përbashkët transporti.

Përparimi në zbatimin e Deklaratës së udhëheqësve të Azerbajxhanit, Armenisë dhe Rusisë për Nago-Karabakun, datë 9 nëntor 2020, hapat e mëtejshëm për zgjidhjen e problemeve në rajon, çështjet e ndihmës për banorët e zonave të prekura nga operacionet ushtarake, si dhe pasi zhbllokimi dhe zhvillimi i lidhjeve tregtare dhe ekonomike dhe të transportit ishin disa nga pikat kryesore në axhendën e takimit

Presidenti rus Vladimir Putin priti kryeministrin armen Nikoll Pashinyan dhe presidentin azerbajxhanas Ilham Aliyev dhe të tre liderit u takuan për rreth katër orë. Pas bisedimeve, ata bënë një paraqitje të përbashkët për shtyp dhe lëshuan një marrëveshje me katër pika për të krijuar një listë të projekteve për të filluar punën së bashku për "zhbllokimin" e kufijve të rajonit.

Sipas marrëveshjes trepalëshe të nënshkruar më 11 janar, të tre vendet do të formojnë një grup pune të udhëhequr nga zëvendëskryeministrat e secilit vend dhe grupe ekspertësh nën këtë. Ata do të punojnë në një plan të shpejtë:

Grupi i punës do të mblidhet deri më 30 janar dhe brenda një muaji pas kësaj grupet e ekspertëve do të dalin me një listë të projekteve. Deri në 1 Mars, ata do të paraqesin projektet për udhëheqjen e tre vendeve për miratim.

"Unë jam i sigurt se zbatimi i marrëveshjes do të përfitojë si populli armene dhe azerbajxhanas, rajoni në tërësi dhe Rusia," tha Putini pas nënshkrimit të deklaratës.

Presidenti i Republikës së Azerbajxhanit Ilham Aliyev, Kryeministri i Republikës së Armenisë Nikoll Pashinyan dhe Presidenti i Federatës Ruse Vladimir Putin kanë nënshkruar një deklaratë, raporton AZERTAC , e cila  paraqet deklaratën si me poshte;

Deklarata e Presidentit të Republikës së Azerbajxhanit, Kryeministrit të Republikës së Armenisë dhe Presidentit të Federatës Ruse

11 Janar 2021

Ne, të nënshkruarit si President i Republikës së Azerbajxhanit I. H. Aliyev, Kryeministri i Republikës së Armenisë N. V. Pashinyan dhe Presidenti i Federatës Ruse V. V. Putin, deklarojmë sa vijon:

  1. Me qëllim të zbatimit të Klauzolës 9 të Deklaratës të datës 9 nëntor 2020 në lidhje me zhbllokimin e të gjitha komunikimeve ekonomike dhe të transportit në rajon, ne mbështesim sugjerimin e Presidentit të Federatës Ruse VV Putin për krijimin e një grupi pune trepalësh - kryesuar nga zëvendëskryeministrat e Republikës së Azerbajxhanit dhe Republikës së Armenisë dhe Zëvendëskryetari i Qeverisë së Federatës Ruse.
  2. Grupi i punës do të mbajë takimin e tij të parë para 30 janarit 2021, si rezultat i së cilës do të formulojë një listë të drejtimeve kryesore të veprimtarisë që dalin nga zbatimi i pikës 9 të deklaratës, duke vendosur komunikimin hekurudhor dhe automobilistik si një përparësi, dhe gjithashtu të përcaktojë udhëzime të tjera siç janë rënë dakord midis Republikës së Azerbajxhanit, Republikës së Armenisë dhe Federatës Ruse, në tekstin e mëtejmë Palët.
  3. Me qëllim të zbatimit të drejtimeve kryesore të veprimtarisë, bashkëkryetarët e grupit të punës do të miratojnë përbërjen e nëngrupeve ekspertë për këto udhëzime, të cilat do të përbëheshin nga zyrtarë të autoriteteve përkatëse dhe organizatave të Palëve. Nëngrupet e ekspertëve, brenda një muaji nga takimi i grupit të punës, do të paraqesin një listë të projekteve që specifikojnë burimet dhe aktivitetet e kërkuara për zbatimin dhe miratimin e tyre në nivelin më të lartë nga Palët.
  4. Grupi i punës, përpara 1 Mars 2021, do të paraqesë një listë të aktiviteteve dhe orarin e tyre të zbatimit për miratim në nivelin më të lartë nga Palët, i cili do të parashikonte restaurimin dhe instalimin e objekteve të reja të infrastrukturës që kërkohen për organizimin, zbatimin dhe sigurimin e sigurisë së udhëtimet ndërkombëtare të kryera në të gjithë Republikën e Azerbajxhanit dhe Republikën e Armenisë, si dhe transportin e kryer nga Republika e Azerbajxhanit dhe Republika e Armenisë zbatimi i të cilave kërkon kalimin e territoreve të Republikës së Azerbajxhanit dhe Republikës të Armenisë.

Presidenti i Republikës së Azerbajxhanit I. H. Aliyev [nënshkruar]

Kryeministri i Republikës së Armenisë N. V. Pashinyan [nënshkruar]

Presidenti i Federatës Ruse V. V. Putin [nënshkruar]

/argumentum.al

© Argumentum