Çfarë qëndron pas krizës në Gjeorgji?

Gjeorgjia është përsëri në një krizë politike.

Më 23 shkurt, policia gjeorgjiane hyri në zyrat e partisë opozitare të Lëvizjes Kombëtare të Bashkuara (UNM) për të arrestuar udhëheqësin e UNM Nika Melia për ato që ekipi i tij thotë se janë akuza të motivuara politikisht. Melia u arrestua menjëherë pasi ish-Ministri Gjeorgjian i Mbrojtjes Irakli Garibashvili mori detyrën e Kryeministrit - pasi paraardhësi i tij, Giorg Gahkaria, dha dorëheqjen për planet për të arrestuar Melian. Pasi shpërthyen protestat mbi arrestimin, Garibashvili lëshoi një deklaratë duke propozuar që "të gjitha forcat e arsyeshme të opozitës të hyjnë në parlament në mënyrë që të mund të përdorim legjislaturën e vendit si platformën kryesore për diskutim".

Arrestimi i Melia është i fundit në një seri mosmarrëveshjesh politike në Tbilisi, që rrjedhin nga zgjedhjet parlamentare të vjeshtës së kaluar. Vëzhguesit ndërkombëtarë i quajtën zgjedhjet të gabuara, por përfundimisht të ligjshme. Shumë grupe të opozitës, përfshirë UNM, hodhën poshtë rezultatet si mashtruese dhe kanë refuzuar të zënë vendet e tyre në parlament pavarësisht nga nxitja e Asamblesë Parlamentare të Këshillit të Evropës (PACE) që ata të zënë vendet e tyre në parlamentin gjeorgjian.

Më poshtë, ekspertët reagojnë ndaj lajmeve të kësaj jave dhe çfarë do të thotë për të ardhmen e Gjeorgjisë:

Gjeorgjia ka nevojë për de-përshkallëzim nga të gjitha palët

Gjatë 18 viteve të fundit, Gjeorgjia është shfaqur si një demokraci e egër që nganjëherë duket se anon prapa në një drejtim autoritar. Kjo anim ka qenë më e spikatur në disa vitet e fundit. Vitin e kaluar, Endrra Gjeorgjiane dhe Lëvizja e Bashkuar Kombëtare arritën një kompromis të rëndësishëm mbi reformën zgjedhore për zgjedhjet parlamentare. Ndërsa vëzhguesit ndërkombëtarë kompetentë i quajtën ato zgjedhje të gabuara, por jo në mënyrë të pariparueshme, për fat të keq UNM zgjodhi të mos pranojë legjitimitetin e tyre. Sot qeveria gjeorgjiane zgjodhi të arrestojë udhëheqësin e UNM Nika Melia me akuza që datojnë që nga ngjarjet e diskutueshme rreth trazirave që shpërthyen kur parlamentarët rus iu drejtuan parlamentit gjeorgjian dy vjet më parë. Ndërsa autoritetet gjeorgjiane pretendojnë se arrestimi ishte një çështje e drejtësisë së thjeshtë, ajo duket shumë më shumë si shpagim politik. Isshtë për t'u habitur që ata morën këtë hap, veçanërisht pasi Kryeministri Gakharia u tërhoq në vend se të kryesonte arrestimin e Melia. Qeveria gjeorgjiane duhet të lirojë Melian menjëherë dhe të kërkojë mjete demokratike për të menaxhuar konkurrencën e saj politike me UNM. Aspiratat e Gjeorgjisë për në NATO dhe BE janë të denjë për mbështetje pasi që është një shtet demokratik. Por nëse rrëshqet përsëri në autoritarizëm, çështja për Gjeorgjinë është shumë e zvogëluar, thote Ambasadori John Herbst, drejtor i Qendrës Eurasia të Këshillit Atlantik

Detyra e Perëndimit është të de-përshkallëzojë krizën

Arrestimi i Nika Melia e bën një mjedis politik tashmë të tensionuar më keq, por më vete nuk është një ndryshim dramatik në situatën politike të Gjeorgjisë. Ky arrestim, por po aq i rëndësishëm edhe bojkotimi i Parlamentit nga partitë politike pasi humbi një zgjedhje të gabuar, por të arsyeshme të ligjshme, është pjesë e kontekstit më të gjerë të demokracisë në Gjeorgji që është bllokuar për disa vite tani.

Ajo është menjëherë e qartë se çfarë mund të bëjnë Shtetet e Bashkuara. Arrestimi i Melias është përfundimisht një veprim i arsyeshëm dhe i mbrojtshëm, nëse jo saktësisht i mençur, nga qeveria. Për më tepër, Perëndimi e ka dobësuar pozicionin e tij duke mos njohur kurrë realitetin e kriminalitetit rreth disa në Lëvizjen Kombëtare të Bashkuar. Të dy palët në Gjeorgji, si dhe fuqitë perëndimore si SH.B.A., nuk duhet të përqendrohen në provimin se kanë të drejtë - çfarëdo që të thotë kjo - por në gjetjen e mënyrave për de-përshkallëzim, thote Lincoln Mitchell, studiues shtesë kërkimor në Universitetin e Columbia

Demokracia e Gjeorgjisë është në rrezik

Liria dhe demokracia e Gjeorgjisë janë në rrezik sot. Vendi po zgjedh midis vlerave demokratike dhe shtetit të së drejtës nga njëra anë dhe autoritarizmit dhe lirisë nga ana tjetër. Gjeorgjianët bënë zgjedhjen e tyre për demokraci dhe një të ardhme Euro-Atlantike shumë kohë më parë. Për këtë arsye, qytetarët e zakonshëm mbronin liderin e opozitës në zyrën e tij. Ata e kuptojnë që ndërtimi i institucioneve të forta dhe të pavarura është rruga e vetme e duhur për vendin. Zgjedhja e njerëzve është nën kërcënim, për fat të keq, për shkak të një partie në pushtet që nuk demonstron vullnet për të zgjidhur krizën dhe dëmton reputacionin e vendit. Për shkak të përndjekjeve politike, një sulmi ndaj mediave të pavarura dhe prapambetjes së demokracisë, anëtarësia e Gjeorgjisë në institucionet Euro-Atlantike do të vihet në pikëpyetje - dhe do të jenë interesat dhe e ardhmja e popullit Gjeorgjian që do të vuajë, nenvizon  Eto Buziashvili, bashkëpunëtor kërkimor në Kaukaz në Laboratorin Kërkimor Ligjor Dixhital të Këshillit Atlantik

Endrra Gjeorgjiane dëshiron lidhje më të ngushta me Rusinë - ky është hapi tjetër

Gjeorgjia nuk drejtohet nga presidenti ose kryeministri, por nga kryetari i partisë Dreamndrra Gjeorgjiane Bidzina Ivanishvili, një biznesmen miliarder që jeton në një kompleks imponues mbi Tbilisi. Suksesi elektoral i Dreamndrrës Gjeorgjiane në vitet e fundit ka ecur paralelisht me një goditje ndaj disidencës. Nika Melia u bë një shënjestër kryesore pasi udhëhoqi protestat e "natës Gavrilov" në 2019 për të protestuar kundër vizitës së një deputeti rus, Sergei Gavrilov, i cili ishte ftuar të fliste në parlamentin e Gjeorgjisë. Shumë gjeorgjianë, duke kujtuar luftën ruso-gjeorgjiane të vitit 2008, kundërshtuan. Sidoqoftë, Endrra Gjeorgjiane ka dëshirë prej kohësh për marrëdhënie më të ngushta midis Gjeorgjisë dhe Rusisë, duke menduar se ato janë në interesin më të mirë të vendit. Bidzina Ivanishvili gjithashtu bëri pasurinë e tij në Rusi.

Veprimet e së martës burojnë nga ajo natë qershori në 2019. Endrra Gjeorgjiane ka akuzuar vazhdimisht Melia për fillimin e një "grushti shteti". Ai u shpall fajtor dhe u vendos në arrest shtëpiak. Në vitin 2020, Melia hoqi byzylykun e tij të arrestimit dhe ndihmoi në udhëheqjen e protestave kundër vjedhjes së pretenduar të ëndrrës Gjeorgjiane të zgjedhjeve të fundit parlamentare. Emëruar kryetar i partisë opozitare UNM, Melia siguron një udhëheqje të fortë dhe vazhdon të persekutohet nga Dreamndrra Gjeorgjiane, e cila duket se po kthehet në një makth autoritar. Ky është vetëm një hap në një proces të vazhdueshëm, por duket se po tërheq një qortim shumë më të lartë të nivelit të lartë nga administrata e Biden sesa hapat e mëparshëm të marrë nga administrata Trump, eshte analiza e Mitchell Orenstein, profesor i Studimeve Ruse dhe të Evropës Lindore në Universitetin e Pensilvanisë dhe koleg i vjetër në Institutin e Kërkimit të Politikës së Jashtme.

Oligarku i lartë i Gjeorgjisë është pengesa kryesore e vendit

Kjo krizë është kulmi i bindjes së mbajtur dhe të shprehur publikisht të Bidzina Ivanishvili se vizioni i tij oligarkik për vendin kërkon reformim të opozitës politike ndaj shijeve të tij. Njohja nga ish kryeministri Gakharia e politizimit të zbatimit të ligjit dhe dorëheqja e tij mbi të, duhet të sqarojë se vendimmarrësit qeverisës është Ivanishvili. Nëse aspiratat perëndimore të popullit gjeorgjian do të realizohen dhe vullneti për të mbrojtur demokracinë brenda fqinjëve të Rusisë ende ekziston, atëherë ndërhyrja nuk mund të kufizohet në qeveri dhe opozitë, ose media mbështetëse dhe OJQ, por drejtuar posaçërisht ndaj Ivanishvili, thote Luis Navarro, bashkëpunëtor i programit Euroazia në Institutin e Kërkimit të Politikës së Jashtme

Gjeorgjianët nuk do të tolerojnë një prapambetje demokratike

Ndërsa arrestimi i Melias është alarmues, ana e ndritshme është se populli gjeorgjian ka qenë këtu më parë. Kur isha në Gjeorgji në 2003, Gjeorgjianët dolën në rrugë pas parregullsive të shumta në zgjedhjet parlamentare të atij viti. Ish-presidenti dhe i ndjeri Eduard Shevardnadze u pa si një figurë e ngulitur që shumë nuk e panë të linte pushtetin jashtë të vdiste. Qindra mijëra njerëz dolën në rrugë dhe në mënyrë paqësore detyruan largimin e tij. Ka shumë pak kombe në ish-BRSS që mund të përputhen me frymën e pavarur të popullit gjeorgjian. Po, kjo është një situatë e keqe dhe SH.B.A. duhet të angazhojë qeverinë e Kryeministrit Irakli Garibashvili dhe ta kujtojë atë për angazhimin e saj ndaj vlerave demokratike me një diplomaci të fuqishme. Por, përsëri, si dikush që ka jetuar në vend dhe ka qenë dëshmitar i Revolucionit të Trëndafilave, nëse njerëzit e ndonjë kombi mund të mobilizojnë veten kundër një prapambetjeje në demokraci, janë Gjeorgjianët.

Gjithashtu, "lajmi i mirë" është se nuk duket se Kremlini po krijon këtë dramë.

Gjeorgjia është pa dyshim demokracia më e qëndrueshme në Kaukaz. Demokracia e Armenisë është e fortë, por ndoshta më e çrregullt se ajo e Gjeorgjisë. Azerbajxhani është autoritar. Pastaj keni Rusinë, fqinji verior i Gjeorgjisë, që është autoritar dhe ka trupat e saj në 1/5 e territorit të Gjeorgjisë. Përmes gjithë kësaj, Gjeorgjia ka arritur të mbajë veten së bashku - ndonjëherë mezi.

Megjithëse Gjeorgjia po zmbrapset, ajo është në gjendje më të mirë se çdo prej kombeve të lartpërmendura. Për Amerikën, mbajtja e Gjeorgjisë politikisht e qëndrueshme është e një rëndësie të madhe. Gjeorgjia nuk është një demokraci e plotë, por progresi që ka bërë që nga viti 2003 nuk mund të merret si i mirëqenë ose të lejohet të tërhiqet pas viteve të Revolucionit të Trëndafilave. Asgjë nuk do ta kënaqte Kremlinin më shumë sesa të shihte një Gjeorgji të paqëndrueshme, situata politike e së cilës mund të manipulohet lehtësisht, shkruan Terrell Jermaine Starr, bashkëpunëtor i vjetër jorezident në Qendrën Eurasia të Këshillit Atlantik dhe reporter i lartë në The Root.

Linjat e ashpra të Gjeorgjisë duhet të bëjnë kompromis

Politika gjeorgjiane është në një bllokim dhe ka qenë që nga fundi i Nëntorit-Dhjetor 2020 kur partitë politike nuk arritën asnjë marrëveshje në katër raunde bisedimesh mbi mosmarrëveshjet zgjedhore. Gjeorgjianët u gjendën në një bllokim sepse opozita ishte shumë e shpejtë për të hedhur në një bojkot total të parlamentit të ri dhe partia në pushtet Dreamndrra Gjeorgjiane ishte shumë e ngadaltë dhe joefikase për t'iu përgjigjur ankesave të vlefshme - dhe asnjëra palë nuk ishte e gatshme të bënte kompromis.

Në dy-tre muajt e fundit, të gjitha partitë kryesore politike, përfshirë Endrrën Gjeorgjiane, kanë parë ndryshime në udhëheqje dhe trazira të brendshme. Si në Georgianndrrën Gjeorgjiane ashtu edhe në Lëvizjen e Bashkuar Kombëtare, anëtarët skifterë erdhën në udhëheqje dhe rezultati logjik është përshkallëzimi i mëtejshëm. Arrestimi i një lideri të madh të opozitës është një veprim i keq, veçanërisht në një krizë me të cilën tani përballet Gjeorgjia - dhe tensionet dhe protestat e pashmangshme që do të pasojnë janë qartë përgjegjësia e qeverisë. Sidoqoftë, të gjitha palët duhet të bëjnë një hap prapa dhe të marrin pjesën e tyre të përgjegjësisë.

Publiku gjeorgjian është i lodhur dhe apatik. Një sondazh i opinionit publik i botuar në Dhjetor 2020 tregoi se 54% e votuesve besojnë se asnjë parti nuk përfaqëson pikëpamjet e tyre. Në një situatë si kjo, edhe zgjedhjet e parakohshme të propozuara nuk janë ilaç. Gjeorgjia ka nevojë për kompromis dhe një marrëveshje për ndarjen e pushtetit midis të dy palëve dhe kjo është ajo që partnerët ndërkombëtarë duhet t'i nxisin të gjitha palët të bëjnë, shkruan Nino Ghvinadze, bashkëpunëtor i vjetër jorezident në Qendrën Eurasia të Këshillit Atlantik.

Burimi: www.atlanticcouncil.org

Përshtati në shqip: www.argumentum.al

©  Argumentum.