EU vendos sanksione ndaj zyrtarëve rusë pas burgimit të Navalny

Ministrat e jashtëm të Bashkimit Evropian ranë dakord të hënën për të vendosur sanksione ndaj zyrtarëve të lartë rusë pas burgosjes së liderit të opozitës Alexei Navalny, një vendim që u përshpejtua nga një udhëtim i tensionuar në Moskë nga shefi E.U. diplomat në fillim të këtij muaji.

Ngrirja e aseteve dhe ndalimi i udhëtimit kishte për qëllim t'i dërgonte një mesazh Kremlinit pasi Navalny u dënua me 2½ vjet burg këtë muaj,  thanë diplomatët e EU. Autoritetet ruse akuzuan Navalny për dështimin për të raportuar tek oficerët e lirimit me kusht vitin e kaluar pasi ai ishte gati i vrarë në një sulm të agjentit nervor që ai tha se ishte drejtuar nga udhëheqësit rusë. Ai kishte një dënim me kusht nga një dënim për përvetësim i vitit 2014 që ai e konsideroi të motivuar politikisht.

"Rusia po shkon drejt një shteti autoritar dhe po largohet nga Evropa," E.U. tha shefi i politikës së jashtme Josep Borrell në njoftimin e sanksioneve. "Ajo është e interesuar për konfrontim dhe shkëputje nga Bashkimi Evropian."