Greqia feston 40 vjetorin si anëtare e BE-së

Një sesion i posaçëm në Parlament të Enjten pasdite festoi 40 vjetorin e Greqisë që nga anëtarësimi në Bashkimin Evropian, me fasadën e ndërtesës në Sintagma të ndezur dhe fjalimet nga politikanë, përfshirë Zëvendës Presidentin e Komisionit Evropian Margaritis Schinas.

Nën moton "Greqi-BE: 40 vjet më të fortë së bashku", folësit theksuan rolin e Bashkimit Evropian si "një komunitet i kombeve bazuar në pëlqimin e paforcuar, bashkëpunimin e barabartë, respektin reciprok dhe solidaritetin", siç tha Presidenti i Parlamentit Konstandin Tassoulas.
Ministri Alternativ i Punëve të Jashtme Miltiadis Varvitsiotis vuri në dukje se "sa më e fortë të jetë Evropa, aq më e fortë do të jetë edhe pozicioni i Greqisë", ndërsa ai përmendi vizionin e Konstandin Karamanlis për një Evropë të Bashkuar dhe rolin e tij në sigurimin e anëtarësimit të Greqisë në union.

Schinas e quajti anëtarësimin e Greqisë një "arritje madhore historike të Grekëve", e cila ai tha "mund të jetë llogari për arritjen më të madhe pas Pavarësisë së Greqisë." Bashkimi me BE, theksoi ai, e vendosi Greqinë me vendosmëri në ballë të integrimit evropian.

Në 40 vitet e anëtarësimit të saj, Greqia ai tha "arriti më shumë sesa kishte arritur në 160 vitet e mëparshme të historisë së saj moderne", dhe në të tashmen "ajo mbetet një shembull dhe një model absolut institucional për miqtë dhe armiqtë lagje gjeografike - një shtyllë e stabilitetit dhe një model i demokracisë. "
Deklaratat u bënë gjithashtu nga anëtarët e presidiumit dhe nga përfaqësuesit e partive./ANA/MNA

/argumentum.al