Ligjvënësit gjermanë shpërthejnë ndaj SHBA për politikën e vazhdueshme të sanksioneve kundër Nord Stream 2

Ndërsa Shtetet e Bashkuara vazhdojnë të rritin sanksionet e tyre kundër tubacionit të gazit Nord Stream 2, ligjvënësit gjermanë thanë se Uashingtoni po sulmon projektin për të çuar më tej axhendën e tij ekonomike.

Thesari i SHBA të hënën shtoi anijen vendosëse të tubave Fortuna të Rusisë dhe pronarin e saj KVT-RUS në një tjetër regjim sanksionimi që synon të parandalojë përfundimin e rrugës së eksportit të gazit Nord Stream 2. Në të njëjtën ditë, zëdhënësi i Departamentit të Shtetit Ned Price tha se SHBA vazhdoi të rishikonte subjektet që mund të përfshiheshin në aktivitete të sanksionueshme në lidhje me ndërtimin e Nord Stream 2, duke thënë se ishte i shqetësuar që tubacioni do të shërbente si levë kundër aleatëve evropianë të vendit .

Të martën, zëdhënësi i Ministrisë së Jashtme Ruse Maria Zakharova shpërtheu Departamentin e Shtetit të SH.B.A.-së për qëndrimin e saj negativ ndaj projektit, duke kujtuar se vetë Gjermania thotë se do të përfitojë nga tubacioni.

"Departamenti i Shtetit ka pranuar që SHBA po minon parimet themelore të tregtisë së lirë dhe konkurrencës, duke nënshtruar ligjet e tregut ndaj interesave të veta gjeopolitikë, duke vepruar kundër vullnetit të vendeve sovrane dhe interesave të qytetarëve të shteteve sovrane," Ka shkruar Zakharova në Facebook.
Ndjenjat e saj janë përsëritur nga ligjvënësit gjermanë.

Tani për tani vetëm Fortuna dhe KVT-RUS u përmendën ... SH.B.A. po luan një lojë të padrejtë, duke vepruar kundër konkurrencës së lirë dhe duke paraqitur si një sundimtar kolonial. Kjo duhet të kundërshtohet me vendosmëri, "tha Steffen Kotre, një anëtar i dhomës së ulët gjermane dhe zëdhënësi i energjisë për partinë Alternativa për Gjermaninë (AfD).
Anëtari tjetër i partisë së Kotre nga komiteti i jashtëm, Waldemar Herdt, pajtohet që SH.B.A. po ndjek interesat e veta ekonomike, lidhur me eksportin e saj të gazit natyror të lëngshëm, ndërsa përpiqet gjithashtu të minojë marrëdhëniet midis Moskës dhe Berlinit.

"Asnjëra nuk është në interesin gjerman. Gjermania e ka të vështirë të përballojë këtë presion amerikan, i cili në fund të fundit është një dëshmi e fiksimit politik. Ky debat politik ka të bëjë kryesisht me çështjen e sovranitetit gjerman dhe evropian dhe lirinë e zgjedhjes politike," deklaroi ligjvënësi .

A do ta bindë SHBA Gjermaninë të shohë gjërat në mënyrën e saj?

Deri më tani, Gjermania ka ecur në një vijë të hollë, duke u përpjekur të zbutë partnerin e saj kryesor gjeopolitik, si dhe të mbajë ndërtimin e tubacionit. Sidoqoftë, me Uashingtonin që vazhdon të ushtrojë presion dhe disa politikanë gjermanë, përfshirë Norbert Rottgen, i cili kryeson komitetin e punëve të jashtme të Bundestag, duke propozuar përfshirjen e Nord Stream 2 në një përgjigje evropiane ndaj incidentit me figurën ruse të opozitës Alexey Navalny, idenë që SHBA mund të bindë Berlinin për të sanksionuar tubacionin bëhet disi më largpamës

"Jo veçanërisht për Nord Stream 2. Por SH.B.A.-të tashmë e kanë nxitur Gjermaninë të sanksionojë Rusinë. Kështu që, dëmi është tashmë i madh," mendon Kotre.

Ndërkohë, Herdt pretendoi se Uashingtoni nuk ishte i interesuar të bindte, vetëm në presion ndaj të tjerëve për të promovuar interesin e tij ekonomik.

"Kjo është gjithçka tjetër përveç një marrëdhënie miqësore dhe të bazuar në partneritet në një bazë të barabartë. SH.B.A. po ndjek ekskluzivisht interesat e veta. Kjo ka qenë ideja e politikës së SH.B.A.-së për disa dekadat e fundit," u ankua ligjvënësi.

Hansjorg Muller, një anëtar i komitetit të çështjeve ekonomike dhe energjetike të Bundestag nga AfD, përmendi se ndërsa edhe ligjvënësit e koalicionit qeverisës ishin të zemëruar me presionin e SHBA, disa zyrtarë përdorën situatën Navalny si një justifikim për të ndaluar projektin.

"Papritmas, disa figura të qeverisë gjermane u lindi një mundësi që të dyfishonin prapa dhe të hiqnin dorë nga NS2 [Nord Stream 2] në formën e" justifikimit të helmimit Navalny "... Me të vërtetë duket si një skemë e çalë dhe e lirë," Muller tha, duke shtuar se ndërsa qeveria, duke përfshirë Kancelarën Angela Merkel, duan të shohin tubacionin të përfunduar, "ata nuk mund t'i thonë publikut gjerman se Gjermania nuk është aq [gjeopolitikisht] e pavarur sa mendojnë shumica e gjermanëve."

Lëvizja tjetër e Berlinit

Ndërsa Berlini është mbërthyer midis shkëmbit dhe vendit të vështirë, Uashingtoni nuk tregon asnjë shenjë abatimi, që do të thotë se qeveria gjermane duhet të marrë një vendim se si t'i afrohet situatës.

"Presioni nga SH.B.A. do të vazhdojë të rritet nëse nuk ia bëjmë të qartë partnerit tonë transatlantik se nuk kemi nevojë për ndonjë konsultë të detyruar mbi çështjet e sigurisë së energjisë ... Ne nuk kemi zgjidhje tjetër veçse të vëzhgojmë energjinë tonë siguria dhe Nord Stream 2 ka një rol jetësor për të luajtur në këtë, "tha Herdt.
Kotre është gjithashtu në favor të qëndrimit ndaj partnerëve të SH.B.A.-së për këtë çështje.

"Çdo hap i mëtejshëm i ndërmarrë nga SH.B.A. nuk duhet të lejohet të pengojë përfundimin e kilometrave të fundit. Tubacioni është pothuajse i plotë. Do të ishte e çmendur ta linit të kalbet në fund të oqeanit tani. Nëse qeveria e SH.B.A. mendon vërtet se tubacioni është një 'marrëveshje e keqe', atëherë ky është problemi për gjermanët dhe evropianët, jo për SHBA-të./sputniknews

/argumentum.al

© Argumentum