Macron: Vaksinat ruse dhe kineze janë të nevojshme për të fituar 'luftën botërore' kundër Covid-19

Bota ka nevojë për vaksina të zhvilluara në Rusi dhe Kinë për të fituar luftën kundër Covid-19, tha Presidenti francez Emmanuel Macron, duke e quajtur përpjekjen globale një garë me kohën pasi virusi që shkakton sëmundjen vazhdimisht ndryshon.

"Ne duhet të punojmë me kinezët dhe rusët në mënyrë që vaksinat e zhvilluara nga shkencëtarët e tyre të përshtaten në këtë përpjekje të madhe shumëpalëshe kundër pandemisë - pasi ato të jenë bërë objekt i çertifikimeve të nevojshme nga OBSH," tha Macron për Le Journal du Dimanche, raporton RT.

Macron i referohej ACT-Accelerator të Organizatës Botërore të Shëndetësisë (OBSH), i cili u lansua në Prillin e kaluar për të siguruar që qasja në mjetet e nevojshme për të luftuar Covid-19 janë në dispozicion globalisht dhe në mënyrë të barabartë.

Një nga pjesët themelore të programit është COVAX, mekanizmi për ndarjen e vaksinave të verifikuara nga OBSH me kombet më të varfra. Pjesëmarrësit e ACT-Accelerator, përfshirë Macron, zhvilluan një takim në internet të Premten për të diskutuar progresin e tij.

Macron tha se një përpjekje kolektive globale është e nevojshme për të frenuar koronavirusin, i cili ka provuar se është i aftë të mutojë shpejt dhe të prodhojë shtame të reja më të rrezikshme. Kjo, ai beson, e bën luftën kundër pandemisë "një luftë botërore".

Macron gjithashtu vlerësoi Presidentin e SHBA Joe Biden për ndryshimin e vendimit të ish presidentit Donald Trump për t'u tërhequr nga OBSH, dhe për rinovimin e kontributeve në programet e trupit shëndetësor. Administrata Trump rrëzoi fillimin e ACT-Accelerator në një gjest që demonstron përçmimin e presidentit të atëhershëm ndaj OBSH.

 /argumentum.al 

©Argumentum